• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[318L] ogólne +obsada by Viper1989

Witam!Smile
A więc w końcu daję fotki mojego akwa.
Funkcjonuje dopiero od miesiąca po rocznej przerwie.(wcześniej również na chodzie przez 3 lata)
Dajcie jakieś swoje sugestie na jego temat,co mogę zmienić itd.
Nie wystawiajcie mi pochopnych negatywów jak to robi 3/4 użytkowników stąd:/ to nie allegro.
[b][b]Akwa:
318L
wymiary:
120x60x45

Filtr i napowietrzanie:
Aqua Szut 450l/h +AQUA EL 1000l/h UV

Oświetlenie:
2x30wat sylvania +UV
Ogrzewanie: brakTongue temp norma 26-28stopni C
FLORA:
Mech jawajski
Lilaeopsis mauritiana
Gałęzatka Cladophora
Pistia
Cabomba
Senema
Amazonka i..
inne Smile reszty nie znam nazw.
OBSADA
58x neon inessa
30x miedzik
38x danio pręgowane
10x pseudomugil furkatus
2x trzciniak
4xmieczyk
2xgupik
3x bojownik (w haremie)
8x Kardynałek chiński
3x kirysek panda
5x kirysek spiżowy
1x glonojad
3x krewetka filtrująca

Podłoże i wystrój:
piasek sklepowy filtrowany
żwir lekki gryzik z Chorwacji
drabinka/(zerwany most) z korzenia(moja własnoręczna robotaSmile)
grota z piaskowca,kamienie znad morza.Domek na kurzej nóżce+skrzynia porcelana.
Foto tapeta,w przyszłości tło strukturalne z piaskowca.
"Dopalacze:"
CO2-bimbrownia (polecam)
Nawóz żelazowy Tetra Aqua 10ml/tydzień
Antyglon "sum".[/b][/b]
z góry chciałem przeprosić za jakoś zdjęć.

318L 2x30wat sylvania +UV
Aqua Shut 450l/h +AQUA EL 1000l/h UV
obsada:
Nowa,w dużej mierze:)
http://www.akwaswiat.net/-318l-ogolne-ob...-9330.html
jak pomogłem daj + :) odwdzięcze się

Wywal wszystkie domki, to po środku, i tapetę, daj za to brystol czarny/niebieski i korzeń, bo teraz wygląda jak cyrk-brzydko. a - muszle tez wywal bo te ryby ich nie lubią.

Co to jest Furnetka??

Ja ogólnie nie przepadam za ceramiką i innymi sztucznościami, dlatego osobiście nie wybrałabym takich ozdób. Poza tym, jesteś pewny, że muszle nie zaburzają Ci żadnych parametrów? Obsada akwa robi wrażenie, chociaż przy takim litrażu ja zdecydowałabym się raczej na mniej ale za to większych rybek.

PS: Sum jest przerażający ;p

kilarkoprz napisał(a):wywal wszystkie domki, to po srodku, i tapete, daj za to brystol czarny/niebieski i korzen, bo teraz wyglada jak cyrk-brzydko. a - muszle tez wywal bo te ryby ich nie lubia.

co to jest Furnetka??

Tam już jest poprawka,a akwa ma tak mniej więcej na razie wyglądać,bo małe dziecko jest w domu i to głownie dla niego atrakcja,wkrótce nowe zmiany będą,a nazwa rybki poprawiona na książkową.
pozdrawiam

inaris napisał(a):Ja ogólnie nie przepadam za ceramiką i innymi sztucznościami, dlatego osobiście nie wybrałabym takich ozdób. Poza tym, jesteś pewny, że muszle nie zaburzają Ci żadnych parametrów? Obsada akwa robi wrażenie, chociaż przy takim litrażu ja zdecydowałabym się raczej na mniej ale za to większych rybek.

PS: Sum jest przerażający ;p

co do parametrow nie mam pojecia,musze kupic testery.
A tak a propos to jest Trzciniak a nie sumSmile
przypominam ze akwarium ma dopiero miesiąc ,jest to wersja TESTOWA!Smile
Proszę korzystać z opcji edytuj.

obsada:

Trochę więcej roślin może Smile
Ceramika może zostać, jesli nie zmieni parametrów znacząco no i ważne żeby podobało się całej rodzinie.

Piszę poprawnie po polsku.

Zbiornik ma potencjał, osobiście zrezygnowałbym w tych ozdób, nawet małe dziecko starałbym się zainteresować naturą, a nie powrzucanymi do wody świecidełkami.

Dałbym więcej roślin, przemieścił tego badyla ze środka na tył Smile obsadę masz dosyć pokaźną, ale przy tej wielkości, to już Twoja wola.

Rurka z lewej strony nie wygląda za pięknie, przemieściłbym ją do tyłu i przymocował przyssawkami.

Ogólnie poszedłbym w stronę natury, z takiego akwarium można zrobić naprawdę cudoSmile

nie boisz sie ze ci neonki zaczna znikac w nocy przez tego trzciniaka, juz wyglada na zagrozenie dla tych rybek Tongue

viper198 napisał(a):wymiary:
120x60x45
Który z tych wymiarów to wysokość? Bo coś mi tu nie pasuje...
Co do obsady to jest kiepsko bo po pierwsze nawaliłeś dużo gatunków drobnicy ławicowej co da efekt zupy rybnej.Po drugie masz duże przerybienie.
Jeśli chodzi o wystrój,wygląda to jak ogródek działkowy w bardzo kiczowatym wydaniu.Brakuje tam tylko kolorowego krasnala.

Marko napisał(a):
viper198 napisał(a):wymiary:
120x60x45
Który z tych wymiarów to wysokość? Bo coś mi tu nie pasuje...
Co do obsady to jest kiepsko bo po pierwsze nawaliłeś dużo gatunków drobnicy ławicowej co da efekt zupy rybnej.Po drugie masz duże przerybienie.
Jeśli chodzi o wystrój,wygląda to jak ogródek działkowy w bardzo kiczowatym wydaniu.Brakuje tam tylko kolorowego krasnala.

Jak na razie widzę ,ze trafiają się sami Krytycy a nikt nie potrafi docenić pracy i wkładu...
Jak napisałem wcześniej jest to wersja TESTOWA od miesiąca niecałego na "płetwach
szer. x wys. x głębokość. wychodzi 324L,ale to zostało jakoś odliczone przez grubość szyby itd,przez szklarza.baniaczek był na zamówienie

loku83 napisał(a):nie boisz sie ze ci neonki zaczna znikac w nocy przez tego trzciniaka, juz wyglada na zagrozenie dla tych rybek Tongue

Nie boję się bo jest to z natury łagodna rybka i miałem ją parę lat temu i wiem jak się zachowujeSmile

obsada:

Pistia nie jest w najlepszej formie, co widać po korzeniach.Ta cabomba po lewej chyba jest od niedawana.Niedługo nie będzie taka piękna.Zbiornik jest głęboki, aświatła nie wiele.Podoba mi się połączenie piasku z otoczakami.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

Skocz do: