19
Przecież to typowy objaw dojrzewania wody. Kiedy zalałaś akwa i jak już walczyłaś z mleczną wodą?
6x Otosek
6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik
0
Trzymałam wodę bez rybek i roślin przez 3 tygodnie cały czas filtrując ja i ogrzewając...i było ok.
Jak tylko dodawałam roślinki i rybki to po 3 dniach woda stawała się mleczna więc znów odłowiłam rybki wyjęłam roślinki przepłukałam akwa,filtr grzałkę oraz żwirek.
Znowu trzymałam 3 tygodnie filtrującą się wodę nawet dodałam MFC. Przepłukałam roślinki a tu znowu po ok 3 dniach do wpuszczenia rybek mydło z wody się zrobiło.
Nawet po wpuszczeniu rybek nie karmiłam ich przez 2 dni ale to nic nie dało.
Próbowałam nawet ograniczyć włączanie lampy ale bez rezultatu...już nie wiem co mam zrobić...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.03.2009, 23:37 {2} przez
madzia1990.)
19
Na mój gust to mętnienie spowodowane dojrzewaniem wody, chodź w moim przypadku "mleko" pojawiało sie po około tygodniu od zalania. Spróbował bym to zostawić, skoro filtr filtruje, na powierzchni nic się zbiera, pieni, ryby zachowują się normalnie itd. powinno być oki. Poczekaj około tygodnia od zmętnienia, jeżeli to proces dojrzewania powinna się woda wyklarować.
A filtr chodzi ci na maxa cały czas? Straszne małą powierzchnie filtrującą ma i przepływ 250l/h, mój AQUA CLEAR 30 ma przepływu do 570l/h i chodzi na 3/4 mocy. Czyść filtr częściej, może to coś pomoże.
6x Otosek
1+1 Bojownik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2009, 17:30 {2} przez
OKO50.)
0
Może i masz racje ale moje roślinki raczej nie przepadają za taka wodą.Trawa zaczyna zmieniać kolor a moczarka tez nie wygląda dobrze ryby zachowują się normalnie ale woda mi chyba zaczyna lekko gnić... i co teraz?
Już i tak go czyszczę co 2 dni.Chodzi mi na maksa nawet czasem podłączam go do brzęczyk mały ten filtr.Wcześniej nie miałam z nim problemów ani z woda to wszystko zaczęło się jakieś 7 tygodni temu.
kupiłam nowy filtr do 50 do 110litrów oprócz tego kupiłam Aquaclar (preparat do zwalczania glonów i klarowania wody w akwariach) po wlaniu preparatu do akwa wytrąca mi się zawiesina mam nadzieje ze to pomoże na mydlana wodę (rybki przeniosłam do oddzielnego drugiego akwa)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2009, 23:41 {2} przez
madzia1990.)
19
Ja jestem przeciwnikiem chemii do klarowania wody - trzeba walczyć z przyczyną problemu a nie tylko ze skutkami, bo jeżeli to nie od dojrzewania wody masz "mleko" w akwa to pewnie wróci. Tak jak pisałem wcześniej próbuj najpierw przeczekać, zapuść drugi filtr (u mnie chodziły na pół mocy) niech przez tydzień chodzą dwa aby w nowym rozwinęły się bakterie nitryfikacyjne, potem dopiero odłącz pierwszy.
6x Otosek
1+1 Bojownik
6
Witam.Najlepiej zrob tak jak pisze greek.Kup biostarter w sklepie,najlepiej jesli bedzie to Denitrol JBLa,100ml.starcza na ok.3000L wody a koszt mniejszy niz Nitriveca sery o tej samej pojemnosci a nawet gdyby byl o pare zl.wiekszy to i tak sie oplaca bo sery starcza 100ml/1000L wody.
Dodawaj jak napisane na opakowaniu,choc ja czesto robilem tak ze na poczatku dodawalem nawet 2 razy wiecej niz bylo napisane a potem przez kilka dni tez dodawalem(nie zawsze) wieksza o 2-3 razy dawke.Nie matrw sie,to twoim rybkom napewno nie zaszkodzi.Nawet wtedy przez 1-2 dni mialem metna wode ale tym sie nie martwilem i nigdy nie martwie(nawet jak dodam tylko raz biostarter na poczatku.Metnienie to normalne zjawisko.
Woda,filtry,podloze,wszystko musi dojrzec.
Zadnych preparatow typu Cristal itp.
Tak wiec jak woda ci zmetnieje to jej nie podmieniaj ani nie plucz wkladow bo nie sa dojrzale,to nic nie pomoze,tylko dodaj tego biostartera(np.Denitrol JBLa jak w instrukcji).
Pozdrawiam i powodzenia
0
Już po problemie...woda jest w porządku i po konsultacji z doświadczonym akwarystą rybki już pływają w akwa tak wiec Aquaclar zdał egzamin i mogę nawet polecic ten preparat osobą które walczą z mętną wodą...ale dziękuję wszystkim za chęc pomocy...pozdrawiam:*
Ps:za parę dni napisze czy mętna woda
powróciła ale szczerze w to wątpię...
12
Z powodu choroby ryb, musiałem zrobić całkowity restart baniaka i wszystko było w porządku przez tydzień po restarcie. Po tym czasie woda zaczęła się robić coraz bardziej mętna, a obecnie przypomina mleko (patrząc przez boczną szybę nie widzę drugiego końca szyby). Trwa to już ok. trzy tygodnie. Nie dodawałem żadnej chemii do wody. Użyłem wody źródlanej, gdyż moja kranówa nie pozwala na uzyskanie odpowiednich parametrów, ale to raczej nie ona, gdyż używam jej od dwóch lat na dolewki i zawsze była krystalicznie czysta.
Parametry wody:
pH - 6,8
GH - 9
KH - 4
Fe - 0,2
NO3 - 5
NO2 - 0
PO4 - 0,25
Baniak 60l jest dosyć bardzo zarośnięty i dla roślin używam nawozów Aqua Artu (Macro i Classic + Ferro) oraz K2SO4. Dodaję również CO2 z bimbrowni. Rośliny rosną jak na drożdżach.
Pływa w nim ok. 10 rybek (kiryski, neonki, bystrzyki, razbory, danio) i ok. 10 krewetek Red Cherry.
Co byście poradzili, aby woda znów zrobiła się krystalicznie czysta ?
131
Dodaj do wkładu w filtrze węgiel aktywny to w 1-2 dni się upora(miałem identyczny problem z baniakiem 63l).To jest chyba naturalny proces dojrzewania wody.A tak przy okazji to masz chyba przerybienie bo z akwa 60l-roślinki które sporo zajmują zrobiło ci się z 45l
1
Może przyhamuj trochę z nawożeniem na jakiś czas...
Piszę poprawnie po polsku