67
45 litrów to za duże do rozmnażania będzie ci cięszko. Tu masz Link gdzie w szystko pisze
http://www.zetbe.pl/rozmnazanie.htm
http://www.zetbe.pl/trozmnazania.htm
Do rozmnażania jest potrzebna tylko 1 samica.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2009, 19:41 {2} przez
bomboszek.)
0
19.02.2009, 17:03
bomboszek napisał(a):45 litrów to za duże do rozmnażania będzie ci cięszko. Tu masz Link gdzie w szystko pisze http://www.zetbe.pl/rozmnazanie.htm
http://www.zetbe.pl/trozmnazania.htm
Do rozmnażania jest potrzebna tylko 1 samica.
Mozliwe ze 45l to za duzo jak na parke bojowników mam jeszce kule ok5l i chyba to bylo by najlepsze rozwiazanie tylko pozostaje jeszcze jeden problem jak wpuszczalam bojownika do samic to ledwo uchodzil z zyciem mam juz 2 samce ktore wygladem przypominaja samiczki(a mialy sliczne kolorki pletw)i boje sie ze jak bede chciala rozmnozyc moje bojowniki samiczka ktora wybiore moze okazac sie zbyt agresywna...wiec moje nastepne pytanie brzmi:Jak z pośród 13 samiczek wybrac ta ktora ,,nie zje" samca??
67
Nigdy nie wiadomo którą..
A co do kilu to na pewno nie,weź ją wywal czy coś ryby źle się czują w niej...
0
Są różne teorie na temat kuli np mój znajomy trzyma bojownika w kuli juz przwie 2 lata i krzywda mu sie nie dzieje...a poza tym gdzie mam je rozmnnozyc?? Akwa45l za duże kula nie dobra nie wiem czy opłaca mi sie kupowac jakies idealne akwarium do roznazania jak po czasie moze mi sie znudzic rozmnazanie rybek i bede stratna.Tak wiec postanowiłam jednak że wpszcze rybki do kuli i zobacze jakie beda efekty...w kuli mam filtr i grzałke a i tak nie naleje calej kuli wody tak wiec rybki nie wyskoczą.Tylko z tymi samicami jest problem skond mam wiedziec ze sa na to ,,gotowe"?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2009, 17:41 {2} przez
madzia1990.)
67
A z kąd on wiedział że dobrze się czuł, rozmawiał z nim???
Wsadź jakąś nieagrewywną, ale nie do kuli, jak wsadzisz do kuli to małe będą zdeformowane i karłowate. To za małe!!
0
bomboszek napisał(a):A z kąd on wiedział że dobrze się czuł, rozmawiał z nim???
Wsadź jakąś nieagrewywną, ale nie do kuli, jak wsadzisz do kuli to małe będą zdeformowane i karłowate. To za małe!!
Wiesz trudno rozmawiac z czyms co nie ma glosu?! poprosu nie choruje i zachowuje sie jak normalny bojownik...a ta moja kula nie jest taka zwykła poniewaz jej ksztalt przypomina raczej gruszke niz kule tak wiec jak naleje mało wody to wymagania beda raczej wpozadku?! A co do samiczki to tez tak pomyslalam

Tylko czy beda sie chcialy rozmnazac...???
6
madzia1990 napisał(a):Są różne teorie na temat kuli np mój znajomy trzyma bojownika w kuli juz przwie 2 lata i krzywda mu sie nie dzieje...a poza tym gdzie mam je rozmnnozyc?? Akwa45l za duże kula nie dobra nie wiem czy opłaca mi sie kupowac jakies idealne akwarium do roznazania jak po czasie moze mi sie znudzic rozmnazanie rybek i bede stratna.Tak wiec postanowiłam jednak że wpszcze rybki do kuli i zobacze jakie beda efekty...w kuli mam filtr i grzałke a i tak nie naleje calej kuli wody tak wiec rybki nie wyskoczą.Tylko z tymi samicami jest problem skond mam wiedziec ze sa na to ,,gotowe"?
Bez obrazy, ale co Ty w ogóle piszesz! Rozmnażanie bojowników w 5l. kuli! Przecież tam nie ma ani kryjówek dla samicy, ani pokrywy, która jest niezbędna. W cale 45 litrowe akwa nie jest za duże, tylko po prostu w późniejszym etapie trudniej będzie wykarmić ci młode... Słuchaj, masz jakiekolwiek przygotowanie na to rozmnażanie? To nie jest takie hop-siup! Włożysz samca i samice i już są małe. To nie tak...Wiesz co później z ewentualnymi małymi zrobisz? Masz dla nich przygotowane jakieś pokarmy? Jesteś gotowa poświęcić mnóstwoooo czasu i pracy? Jeśli nie, to czytaj, czytaj i dowiaduj się więcej, a jak będziesz już gotowa, wtedy się za to zabieraj, bo przez przypadek możesz stracić samca, lub samicę, co częśto przy takich próbach się zdarza...
ps. co do dokształcenia polecam tą stronę, tam masz wszystko napisane jak na dłoni:
http://zetbe.pl/
Wiesz w ogóle jakie są wymagania akwarium dla bojownika? Min. 25l. dla jednego samca...Samica gotowa na tarło ma 'pionowe prążki' na ciele, choć nie zawsze bojowniki będą chciały się rozmnażać. Moja rada; zostaw rozmnażanie, zapewnij najpierw godne warunki swoim podopiecznym...Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2009, 18:09 {2} przez
Doma.)
0
mam juz wszystko przygotowane jedzenie dla młodych jest...miejsce dla ,,niechcianych" tez juz jest obcykane euro-zoo mam znajomosci jak juz pisalam to nie jest do konca kula raczej ma ksztalt gruszki a pokrywa tez sie znajdzie i spoko nie martwcie sie o rybki obiecuje ze kszywda im sie nie stanie potrzebuje tylko paru informacij od osoby ktora rozmnozyla bojowniki...Tzn:
1.Temperatura wody słyszalam ze ma byc w granicach 30-35stopni.Czy to prawda?
2.Po tarle odlowic samiczke i w razie czego odrazu przygotowac jej schronienie zeby bojownik jej nie zagonił?
3.Dokladnie ile czasu mam odczekac by wylowic samca?
4.Kiedy zaczacc karmic maluchy?
i tyle reszte juz wiem w sumie to wiem i to co wymienilam ale chce byc przygotowana na 100%.
Jesli kogos urazilam to przepraszam ale taki mam charakter
ps:za informacje na podane tematy z gory dziekuje
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2009, 18:39 {2} przez
madzia1990.)
67
Gruszka to jeszcze gorsze,wąskie i w ogóle.......Nie rozmnażaj ich stwórz im odpowiednie warunki kup akwarium bez pokrywy 25 litrowe i już a jako pokrywe możesz coś tam dać.
1.28-30
2.Tak
3.A bo ja wiem, jak zobaczy samca musi mieć pionowe pasy.
4.Aż wszystkie się wyklują, i zaczną pływać samodzielnie chyba że bojownik zacznie je jeśc
5.Kiedy ich woreczek żółciowy(czy jakośc tak) zniknie i nie będzie taki duży i gdy zaczną samodzielnie WSZYSTKIE pływać
0
Ok dziękuje za rade...

a i jeszcze jedno slyszalam ze mozna w niektorych przypadkach wylowic samca po 24h czy to prawda?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2009, 18:44 {2} przez
madzia1990.)