Sonda: Czy rozmnożyleś/łaś kiedyś bojownika syjamskiego?
tak
nie
    Wyniki sondy

• 7 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie Bojowników

Bojowniczka która wcześniej była czerwona teraz jest 2 x bielsza i 3x grubsza niż na zdjęciu. Chowa się w kryjówkach najczęściej pod korzeniem, dziś dam jej grotę. Ledwo co pływa i mam wrażenie. że to dlatego, że jest taaaaka gruba bo ją do dna ciągnie. Wytrzymała już ok. tygodnia będzie żyła?

45l
4 x kirys
4 x gupik
3 x bojownik
1 x glonojad
5 x kardynałek
Piszę poprawnie po polsku.

Różnie bywa ! a moze poprostu za duzo karmisz ?? kolor moze byc spowodowany stresem , albo złą jakoscia wody.

Mao106 napisał(a):Różnie bywa ! a moze poprostu za duzo karmisz ?? kolor moze byc spowodowany stresem , albo złą jakoscia wody.
Owszem, ale takie objawy by sie przecież nie utrzymywały aż tydzień...Moja jedna bojowniczka też była czerwona. Pewnego dnia stała się biała i okropnie gruba. Chowała się w każdej kryjówce, miała problem z pływaniem...Objawy utzymywałay się ok. 2 tyg. później jej na 2 dni przeszło, a następnie zaatakowała z gorszą siłą. W późniejszym stadium puchliny u ryby pojawiają sie nastroszone łuski i sklejone płetwy. To straszna choroba, która jest nieuleczalna...przykro mi, mam nadziej, że się mylę i to coś innego, może zatwardzenie ikrowe?

Doma napisał(a):Co do samiczki, to jakie miała wcześniej ubarwienie? Jeśli inne niż na fotce, a póżniej stała sie biała, to przykro mi, ale najprawdopodobniej to puchlina... Co do rozmnażania bojowców:
Samiec jest bardzo agresywny w stosunku do samicy w czasie "godów". Samica jeśli chce to powinna to znosić. Ważne też są kryjówki. Można zrobić inkubator dla samicy (np. z butelki lub kotnika). Najważniejsze jednak jest to, by samiec budował gniazdo, jeśli to robi to znaczy, że coś z tego może wyjść, jeśli jednak nie, a jego aktywność w akwa. to tylko gonienie samicy i "tłuczenie" jej, to po prosu zwykła agresja. Samica gotowa do tarła ma pionowe paski i brzuch pełen ikrySmile Jeśli chcesz rozmnożyć i co ważniejsze wychodować bojowce, musisz mieć akwa. tarliskowe (25l-30l.) W ogólnym owszem wytą ci się (chętne bojowce wytrą sie nawet w szklance), ale nie odchowasz młodych, gdzyż mogą zostać zjedzone przez resztę rybek. Po tarle należy wyłowić samicę, a zostawić samca. Narybek już po kilku dniach opuszcza gniazdo, a po ok. tyg. wykształca im się labirynt (wtedy pada większość narybkuSad ) Jeśli chcesz by gniazdo było stabilne "podsuń" bojownikowi jakiś duży, miękki i pływający liść (np. żabienice). Ważne również jest wykarmienie młodych. Ja do tego celu używałam i nadal używam (mój narybek ma już 3 tyg. i z 30 rybek zostało tylko 2) larw solowca (artemi) oraz zawiesiny z JBL dla jajorodnych. Odchów narybku jest bardzo pracochłonny i TRUDNY. Praktycznie trzeba siedzieś przyklejonym do szyby akwa. i obserwować inaczej nici z tego. Wiem, ze trochę haotycznie napisane, ale mam nadzieję, zę pomogłamSmile
Witajcie, dziwne, ale u mnie żadna z trudności, które wymieniłaś, Doma, nie wystąpiła (na szczęścieCoolWink)... Po I.-bojowniki rozmnażają się chętnie w dobrze zagospodarowanym akwarium wielogatunkowym ze spokojnymi mieszkańcami (np. gupiki, glonojadki, pielęgniczki, danio). U mnie w czasie tarła mieszkały gupiki i krewetki, nawet musiałam wymienić wodę, a maluchy mają już ponad 1 cmSmile! Po II.-samiec sam natnie roślin do budowy gniazda, a zakup roślin pływających jest zupełnie niepotrzebny. Po III.-MFC to uniwersalny środek do odkażania wody, lepsza będzie Akryflawina, bo służy do ochrony ikry, wylęgu, narybku i dorosłych ryb, a ponadto zabija drobnoustroje, takie jak kulorzęsek (przyczyna ospy rybiej). Paski pionowe oznaczają stres, a poziome chęć przedłużenia gatunku. Wiem, bo to przeżyłam (a właściwie moje bojowniczki, he, heWinkTongue). U mnie bojowniczątka żyją już 1 miesiącBig Grin!
Karmione są pokarmem w zawiesinie JBL Nobil Fluid, wrotkami, pantofelkami oraz, od niedawna, płatkami mieszanymi Ichtiovit-Biovit-Ovovit firmy Tropical.
Doma napisał(a):Przykro mi...Saprubuj dać MFC, może coś pomoże...Ale jak to puchlina to nic nie pomoże. Ja swojego czasu też miałam puchline. Jak zaczynałam z akwarystyką byłam kompletnie zielona i kupiłam raz rybkę z tą chorobą. Prawie wszystkie ryby mi padłySad Ale naszczęście dało się to opanować dzięki m.i. MFC...Odłów samca, bo może się zarazić. A z rozmnażaniem na pewno kiedyś Ci wyjdzie. Mi dopiero za 3 podejściem zaczął budować gniazdo...Hodowla bojów nie jest w cale prostaSmile
U mnie (tak się szczęśliwie złożyłoWink) zaczął budować gniazdo zaraz po przełożeniu 1 samca i 2 samiczek do 82 l...
Doma napisał(a):Nie nie ma wyznaczonej porySmile Chętne bojowniki rozmnażają się nawet 4 dni po ostatnim tarleSmileTemp. 28 *C jest chyba najlepsza . Przed tarłem możesz przygotować zbiornik:
Silnie napowietrzyć(później trzeba wyłączyć napowietrzacz, bo może zniszzyć gniazdo), dolać torfu (np. "torfin" z tropicala), który pobudzi ichSmileMożna pobawić się też z twardością i ph wody, ale to w sumie nie ma sensu. Ważne jest też by na powierzchni były liście pływające. Na gniazdo najlepsza jest żabienica, a do wychowu młodych wgłębka(chowają się tam, po opuszczeniu gniazda). I żwir musi być zrodnoziarnisty, ponieważ młode osobniki czasem spadają z gniazda(nie umieją pływać)na żwir, jeśli będzie za gruby, rybka wpadnie pomiędzy kamyczki i sie już nie wydostanieSad
Po co ten torf? To nie zagrzebkiWinkTongue. A żwir jest sprzymierzeńcem narybku, bo mieszany pozwala się ukryć. Tak więc hodowla bojowników
nie jest wcale taka straszna, jak ją niektórzy malująShyRolleyes. Pozdrawiam!

BETTAmaniak napisał(a):Witajcie, dziwne, ale u mnie żadna z trudności, które wymieniłaś, Doma, nie wystąpiła (na szczęścieCoolWink)... Po I.-bojowniki rozmnażają się chętnie w dobrze zagospodarowanym akwarium wielogatunkowym ze spokojnymi mieszkańcami (np. gupiki, glonojadki, pielęgniczki, danio). U mnie w czasie tarła mieszkały gupiki i krewetki, nawet musiałam wymienić wodę, a maluchy mają już ponad 1 cmSmile! Po II.-samiec sam natnie roślin do budowy gniazda, a zakup roślin pływających jest zupełnie niepotrzebny. Po III.-MFC to uniwersalny środek do odkażania wody, lepsza będzie Akryflawina, bo służy do ochrony ikry, wylęgu, narybku i dorosłych ryb, a ponadto zabija drobnoustroje, takie jak kulorzęsek (przyczyna ospy rybiej). Paski pionowe oznaczają stres, a poziome chęć przedłużenia gatunku. Wiem, bo to przeżyłam (a właściwie moje bojowniczki, he, heWinkTongue). U mnie bojowniczątka żyją już 1 miesiącBig Grin!
Karmione są pokarmem w zawiesinie JBL Nobil Fluid, wrotkami, pantofelkami oraz, od niedawna, płatkami mieszanymi Ichtiovit-Biovit-Ovovit firmy Tropical.

Nie zgodzę się z kilkoma rzeczamiTongue Bojowniki rozmnażają się chętnie, ale wychów młodych jest trudny. Po za tym można trafić na leniwego samca (np. ja tak trafiłam), który nie będzie chciał budować gniazda, ani tarła. Mi udało się go "namówić" dopiero po 3 podejściu po ok. 3 tyg. Jak bojownik ma naciąć roślin? Ja rozumiem, prętnik, czy gurami tak (wiem, bo próbowałam rozmnażać) Nie wiem, jak jak czytałam poradniki o rozmnażaniu bojów, wszędzie ludzie stosowali liście, lub wieczko od plastikowego kubkaSmile Po trzecie MFC to silny środek odkażający zwalczający różnego typu drobnoustroje. Stosowałam też Akryflawinę, ale MFC wolę bardziej Tongue Ile młodych udało ci się wychować? Mi niestety tylko 2 osobniki, ponieważ samica miała mało ikry (wykluło sie ok. 30 rybek), ale teraz podchodzę do tarła 2 razSmile Obecnie samiec męczy się nad gniazdemBig Grin

U mnie (tak się szczęśliwie złożyłoWink) zaczął budować gniazdo zaraz po przełożeniu 1 samca i 2 samiczek do 82 l...

GratulujęSmile ZazdroszczęSmile

Torf zawiera hormony i pobudza niechętne rybki po przedłużenia gatunkuSmile Polecili mi go doświadczeni akwaryści na forum o bojkach. Ze żwirem się nie zgodzę. Akwarium tarliskowe w ogóle nie powinno mieć żwiru, a jak już to bardzo drobny, lub piasek. A co do podmiany wody to trzeba ją przy małych rybciach robić co 2 dni kilka litrów wody.

P.S fajnie powymieniać sie doświadczeniami z inną wielbicielką betta

Doma napisał(a):[quote=BETTAmaniak]

Witajcie, dziwne, ale u mnie żadna z trudności, które wymieniłaś, Doma, nie wystąpiła (na szczęścieCoolWink)... Po I.-bojowniki rozmnażają się chętnie w dobrze zagospodarowanym akwarium wielogatunkowym ze spokojnymi mieszkańcami (np. gupiki, glonojadki, pielęgniczki, danio). U mnie w czasie tarła mieszkały gupiki i krewetki, nawet musiałam wymienić wodę, a maluchy mają już ponad 1 cmSmile! Po II.-samiec sam natnie roślin do budowy gniazda, a zakup roślin pływających jest zupełnie niepotrzebny. Po III.-MFC to uniwersalny środek do odkażania wody, lepsza będzie Akryflawina, bo służy do ochrony ikry, wylęgu, narybku i dorosłych ryb, a ponadto zabija drobnoustroje, takie jak kulorzęsek (przyczyna ospy rybiej). Paski pionowe oznaczają stres, a poziome chęć przedłużenia gatunku. Wiem, bo to przeżyłam (a właściwie moje bojowniczki, he, heWinkTongue). U mnie bojowniczątka żyją już 1 miesiącBig Grin!

Nie zgodzę się z kilkoma rzeczamiTongue Bojowniki rozmnażają się chętnie, ale wychów młodych jest trudny. Po za tym można trafić na leniwego samca (np. ja tak trafiłam), który nie będzie chciał budować gniazda, ani tarła. Mi udało się go "namówić" dopiero po 3 podejściu po ok. 3 tyg. Jak bojownik ma naciąć roślin? Ja rozumiem, prętnik, czy gurami tak (wiem, bo próbowałam rozmnażać) Nie wiem, jak jak czytałam poradniki o rozmnażaniu bojów, wszędzie ludzie stosowali liście, lub wieczko od plastikowego kubkaSmile Po trzecie MFC to silny środek odkażający zwalczający różnego typu drobnoustroje. Stosowałam też Akryflawinę, ale MFC wolę bardziej Tongue Ile młodych udało ci się wychować? Mi niestety tylko 2 osobniki, ponieważ samica miała mało ikry (wykluło sie ok. 30 rybek), ale teraz podchodzę do tarła 2 razSmile Obecnie samiec męczy się nad gniazdemBig Grin

GratulujęSmile ZazdroszczęSmile

Torf zawiera hormony i pobudza niechętne rybki po przedłużenia gatunkuSmile Polecili mi go doświadczeni akwaryści na forum o bojkach. Ze żwirem się nie zgodzę. Akwarium tarliskowe w ogóle nie powinno mieć żwiru, a jak już to bardzo drobny, lub piasek. A co do podmiany wody to trzeba ją przy małych rybciach robić co 2 dni kilka litrów wody.

P.S fajnie powymieniać sie doświadczeniami z inną wielbicielką betta
Cześć, w takim razie cieszę się, że udało Ci się zachęcić bojowniki do tarła, bo to bardzo trudne (to ryby-filozofowieWink). U mnie samiec po prostu obgryzł nadwódkę trójkwiatową, a bluszczową dosłownie ogoliłTongue, he, he, każda rybka inna... Mój Mateuszek uwielbiał "bąblować", przed tarłem, w czasie tarła i po nim-zaraz po wyłowieniu maluchów zaczął bąblować znowuBig GrinTongue! Może się nie znam na urządzaniu akwariów tarliskowych, bo u mnie narybek urodził się w normalnym akwarium, z towarzystwem 6 gupików, ale faktycznie, miałam żwir bazaltowo-granitowy i maluchów prawie nie było widać, jak chowały mi się przy dnie. Teraz mam 8 bojowniczątek, dokładnie tyle, ile zauważyłam po tarle. Zaczynają się wybarwiaćCool! A Akryflawinę stosuję trochę częściej niż MFC, ponieważ chroni też ikrę przed pleśnieniem, a MFC czasami dostają welony, jak Akryflawiny braknie. Miło mi, że też lubisz bojownikiSmile. Pozdrawiam!

P. S. Wejdź do Galerii zwierząt akwariowych, jest tam temat o moich bojowniczątkach, możesz obejrzeć, jakie były malutkie, he, heTongue.

A może ktoś mi pokazać jak wygląda ikra? I moja bojowniczka ma paski poziome i "pomaga" budować gniazdo bojownikowi bo puszcza takie bąbelki Big Grin to dobrze?

45l
4 x kirys
4 x gupik
3 x bojownik
1 x glonojad
5 x kardynałek

Dora napisał(a):A może ktoś mi pokazać jak wygląda ikra? I moja bojowniczka ma paski poziome i "pomaga" budować gniazdo bojownikowi bo puszcza takie bąbelki Big Grin to dobrze?
Dobrze, dobrzeSmileRzadko zdarza się, ze samica pomaga samcowi w budowie. Ikra to takie maluteńkie białe kuleczkiTongue Więc to jednak nie choroba. U mnie dzisiaj boje złożyły ikre. Tarły sie chyba z 2 godziny, po raz pierwszy samica złożyła tyle ikry. Teraz z niecierpliwością czekam na młodeSmile
Bo to są takie białe przezroczyste kulki i ona to wypluwa cały czas, możliwe że może wypluwać ikrę bez naciskania bojka? Cały czas na nie patrze i jeszcze nie naciskał.. Kręci się obok gniazda a bojowniczka jest przy szybce i pluje ;D

Bojowniczka dzis rano zdechła Sad

45l
4 x kirys
4 x gupik
3 x bojownik
1 x glonojad
5 x kardynałek
Question 

Mam 7 samców Bojownika i 13 samiczek.Akwa 50l oddzielone samce od samiczek każdy z samców ma własny boks a samiczki pływają razem i mają się dobrze niestety próbowałam dodać samica samca ale moje próby okazały się stratne dla płetw samca pewnie to dlatego iż mam za dużo samiczek...dlatego postanowiłam odłowić 1 samiczkę i jednego samca do drugiego akwa 45l ponieważ chciała bym je rozmnożyć czytałam w internecie jak mam to zrobić ale jak ktoś mógł by mi dokładnie jeszcze raz napisać o rozmnażaniu bojowników była bym wdzięczna....proszę o pomocSmile
Tematy zostały połączone.Tu masz masę wiadomości o rozmnażaniu.

Skocz do: