• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Testy kropelkowe - porównanie

Witajcie
Aby ułatwić innym akwarystom, ale również i sobie, wybór testów kropelkowych, wpadłem na chyba sensowny pomysł. Nie zamierzam pytać po raz sto pięćdziesiąty który zestaw testów kupić. Chciałbym natomiast skupić się na ich porównaniu. Chciałbym w tym wątku zebrać Waszą wiedzę i Wasze doświadczenia w stosowaniu poszczególnych testów. Również chciałbym się skupić na analizie kolorowych tabel porównawczych załączonych przez producentów testów. Możliwe że poprzez dogłębne, wspólne przeanalizowanie tych tabel, znacznie łatwiej będzie samodzielnie ustalić, które testy dla nas są najlepsze. I proponuję to zrobić w następujący sposób:

- Za chwilę pokażę Wam przykładową moją analizę według schematu, który łatwo rozpoznacie.
- Wszystkich chętnych do współuczestnictwa w niniejszym przedsięwzięciu proszę o zamieszczenie odpowiedzi ŚCIŚLE według tego samego schematu, BEZ cytowania odpowiedzi poprzedników.
- jeżeli ktokolwiek chciałby przedyskutować zakres omawianych informacji, proszę to czynić na PW.
- drodzy administratorzy, na koniec, po wyczerpaniu tematu, może byłoby sensowne wykorzystać te informacje do stworzenia bazy danych, albo chociaż zrobić jakieś proste opracowanie, i wrzucić je do FAQ albo gdzieś przykleić. Co o tym sądzicie? (Odpowiedź proszę na PW)
- Nie chcę tutaj doprowadzić do ewentualnej WOJNY między zwolennikami albo przeciwnikami takich albo innych testów, proszę jedynie o konkretne dane, o swoje wnioski w kilku zdaniach. Ewentualne dyskusje o wyższości lub niższości konkretnych testów proszę zamieszczać w odrębnych wątkach.
- Co do trudności wykonania testu - proszę ją opisać w KILKU słowach, ewentualne rozwinięcie tematu proszę zamieścić we własnych komentarzach
- Moderatorów proszę o panowanie nad dyscypliną forumowiczów i usuwanie postów dalece odbiegających od wyznaczonego standardu. Powtarzam, moim zamiarem jest stworzenie czegoś na kształt bazy danych, kompendium wiedzy, a NIE WYWOŁYWANIE jakiejś dyskusji.

No to jedziemy:

KATEGORIA NH3/NH4
Producent - Tetra
Nazwa testu - Tetratest NH3,NH4 Total Ammonia
Wartości wykazywane przez skalę barwną:
0 ; 0,25 ; 1,5 ; 3.0 ; 5.0 mg/L
ilość kolorów na skali barw / wykazywanych wartości: 5
Trudność wykonania testu: dziecinnie proste
Łatwość odczytu zmierzonej wartości: dziecinnie proste, poprzez porównanie zabarwienia próbki z kolorami ze skali barwnej.
Własne wnioski:
Ten test zawsze i wszędzie wykazywał mi wartość ZERO, w każdym z akwariów, dlatego mu nie wierzę, i go nie polecam. Nie miałem do czynienia z innymi testami NH3/NH4 zatem nie potrafię się wypowiedzieć, czy ta skala jest dokładna, czy też to jest rozrzut przypominający rozrzut z radzieckiego karabinu maszynowego.

KATEGORIA NO2
Producent - Tropical
Nazwa testu - Tropical NO2 test Professional aquarium
<0,3 ; 0,3 ; 0,9 ; 1,6 ; 3,3 ; >3,3 mg/L
ilość kolorów na skali barw / wykazywanych wartości: 6
Trudność wykonania testu: dziecinnie proste
Łatwość odczytu zmierzonej wartości: dziecinie proste, poprzez porównanie zabarwienia próbki z kolorami ze skali barwnej.
Własne wnioski
W sumie ten test służy mi do tego, aby ocenić czy mam w wodzie NO2 czy też nie mam. Ogromny rozrzut wartości na skali barwnej nie pozwala na precyzyjne określenie wartość NO2 w zakresie wartości niskich. Test zupełnie pozbawiony możliwości odczytu wartości zerowej. Raczej nie polecam.

KATEGORIA NO2
Producent - JBL
Nazwa testu - JBL Nitrit NO2
0 ; 0,025 ; 0,05 ; 0,1 ; 0,2 ; 0,4 ; 0,6 ; 0,8 ; 1,0 mg/L
ilość kolorów na skali barw / wykazywanych wartości: 9
Trudność wykonania testu: łatwe
Łatwość odczytu zmierzonej wartości: dziecinie proste, poprzez porównanie koloru próbki i koloru wody z akwarium z kolorami na tabeli barwnej.
Własne wnioski
W teście JBL mamy dwie probówki. Do jednej nalewamy wodę i dodajemy reagenty, a w drugiej mamy czystą wodę z akwarium. Na skali barwnej porównujemy zabarwienie wody z akwarium z zabarwieniem wody z akwarium po dodaniu reagentów. Bardzo drobna gradacja, w zakresie wartości niskich NO2, pozwala bardzo precyzyjnie określić poziom NO2. Polecam ten test!

KATEGORIA NO3
Producent - Tropical
Nazwa testu - Tropical NO3 test Professional Aquarium
<0,0 ; 10 ; 20 ; 50 ; 100 ; >100 mg/L
ilość kolorów na skali barw / wykazywanych wartości: 6
Trudność wykonania testu: test niemożliwy do wykonania
Łatwość odczytu zmierzonej wartości: dziecinie proste, poprzez porównanie zabarwienia próbki z kolorami ze skali barwnej.
Własne wnioski
Według mnie test niemożliwy do wykonania. W pierwszej kolejności dodajemy do badanej wody reagent w postaci proszkowej, przy pomocy załączonej do testu malutkiej łyżeczki. Nabranie do tej łyżeczki wymaganej ilości reagentu jest praktycznie niemożliwe. Pojemność łyżeczki jest ZA MAŁA. Kolor uzyskiwanej próbki zawsze odbiegał od jakiegokolwiek koloru ze skali barwnej. Serdecznie NIE POLECAM. Po zakupie testu JBL test Tropicala trafił do śmietnika.

KATEGORIA NO3
Producent - JBL
Nazwa testu - JBL Nitrat NO3
0 ; 1 ; 5 ; 10 ; 20 ; 40 ; 60 ; 80 ; 120 ; 160 ; 240 mg/L
ilość kolorów na skali barw / wykazywanych wartości: 11
Trudność wykonania testu: łatwy
Łatwość odczytu zmierzonej wartości: dziecinie proste, poprzez porównanie koloru próbki i koloru wody z akwarium z kolorami na tabeli barwnej.
Własne wnioski
W teście JBL mamy dwie probówki. Do jednej nalewamy wodę i dodajemy reagenty, a w drugiej mamy czystą wodę z akwarium. Na skali barwnej porównujemy zabarwienie wody z akwarium z zabarwieniem wody z akwarium po dodaniu reagentów. Gradacja właściwa w zakresie nas interesującym, pozwala dosyć precyzyjnie określić poziom NO3. Polecam ten test! To mój pierwszy test który pomierzył mi, mam nadzieję że właściwie, NO3.

KATEGORIA GH/KH
Producent - Tropical
Nazwa testu - Tropical GH/KH test Professional Aquarium
każda wartość w zakresie od 1 do nie wiadomo ile :-)
ilość kolorów na skali barw - brak skali barw, czytaj własne wnioski
Trudność wykonania testu - dziecinnie proste
Łatwość odczytu zmierzonej wartości - dziecinnie proste
Własne wnioski
Do testu mamy załączone dwa reagenty, jeden do oceny poziomu GH, drugi do oceny poziomu KH. Pomiaru dodajemy dodając kropla po kropli reagentu i obserwując aż kolor próbki zmieni się na inny (w przypadku GH z zielonego na czerwony, w przypadku KH z fioletowego na żółty). Działa to skutecznie i wystarczająco precyzyjnie. To jedyny test Tropicala, któremu ufam. Polecam.

Maciek

--- Biegnie biegnie łoś, ma przypięte coś ---

Widzę że 39 osób przeczytało mój post. I nikt nie podchwycił mojego pomysłu. Czy to znaczy, że wszyscy są wszechwiedzący? Czy mammy do czynienia z typowym lenistwem :-) Każdy woli zapytać zamiast się troszkę wysilić i dorzucić coś od siebie?
Maciek

--- Biegnie biegnie łoś, ma przypięte coś ---

Ja używam testów JBL i nie mam do nich zastrzeżeń.
Ten na NO3 można nawet zmodyfikować i dawać połowę dawki. Zamiast 10ml wody dać 5ml, + 1 łyżeczka reagentu1 + 3 krople reagentu2. Ten sam efekt kolorystyczny a oszczędność drogiego testu to 50% Smile
Wiem, w zamiarze producentowi chodziło o większe ilości do testów bo wtedy łatwiej zachować precyzję odmierzania, ale skoro połowa dawki też działa to po co przepłacać Tongue.
Question 

Witam posiadam testy paskowe JBL 5in1 i są do d..y! Np. pokazuje mi NO3 100 mg/l a NO2 0.5mg/l. Dodam że dwa dni wcześniej testy Aqua test ZOOLEk wykazały mi odpowiednio przed podmianą 40 i 0,1 wiec rozbieżność nie mała! Chce kupić testy PH KH GH. Jakiej firmy mi doradzacie aby odwzorowywały rzeczywistość? Za odpowiedź z góry dziękuje. Pozdrawiam.

Tematy zostały połączone. Używaj opcji SZUKAJ - Kejdi

tiger_zaby napisał(a):Witam posiadam testy paskowe JBL 5in1 i są do d..y! Np. pokazuje mi NO3 100 mg/l a NO2 0.5mg/l. Dodam że dwa dni wcześniej testy Aqua test ZOOLEk wykazały mi odpowiednio przed podmianą 40 i 0,1 wiec rozbieżność nie mała! Chce kupić testy PH KH GH. Jakiej firmy mi doradzacie aby odwzorowywały rzeczywistość? Za odpowiedź z góry dziękuje. Pozdrawiam.
Pozwolę sobie zauważyć, że dwa dni to dość sporo czasu na zmienienie się parametrów wody.

pozdrawiam

Nikt nie mówił, że testy paskowe są dobre. Nie służą one do wykonywania dokładnych pomiarów, a są jedynie orientacyjne (choć nawet tu nie należy im do końca ufać).

Maciej*

Pomysł świetny!
Ja niedawno zacząłem przygodę z pomiarami chemii wody i musze zauważyć jedną obiekcję.
Firma zoolek mija się z właściwą percepcją i przeznaczeniem swych produktów.
Przykład pierwszy; ( nie kupiłem- po namyśle)

Nh3 skala 1,2,3,4,5,10
cyt:
"Stężenie amoniaku powyżej 0,1 mg/l staje się już szkodliwe dla narybku, od 0,2 do 0,5 mg/l jest szkodliwe także dla bardziej wrażliwych dorosłych ryb".

W praktyce jeżeli pokaże wam wynik odmienny od 0,0 ( kolor zółty) to już uprzednio ryby będą śnięte.

Przykład drugi;
No3 (zoolek) nie jest możliwe właściwe rozpoznanie skali od 30 do 140 no3 mg/l gdyż skala barwna
( brak różnic) uniemożliwia prawidłową percepcję i wgląd!

TERAZ SAM SIĘ ZASTANAWIAM CO KUPIĆ DO DOKŁADNEGO I PRECYZYJNEGO POMIARU NO3!?
( DLATEGO TU ZAJRZAŁEM)

Może coś doradzicie ?No3 to cholernie ważny wynik gdyż azotany już nie są przekształcane
( robią to NATURA ; ślmkami i w śladowej ilości żywe rośliny)
p.s

Info dla Ciebie;
No2 zooleka jest dokładny w pomiarach, lepszy aniżeli ten co opisałeś.
Różnice w barwach są w zakresach ;
0 , 01 ,02, 03, 04, 05, 07, 1,5 3,5,10

Używam Zooleka Ph, - jak się skończą będą innej firmy jbl albo sera
No3- średnio po otwarciu pokazują dobrze tylko przez pierwsze 3 miesiące
kh,gh- jestem zadowolony
Sera - No3 - jestem zadowolony

adullam Maciej na pewno się cieszy, że po tylu latach ktoś odkopał jego temat i go doceniłBig Grin Chociaż z tego co widzę to marne są szansę na to, że to przeczyta. W końcu nie logował się od niemal 5 lat.

Skocz do: