2
Witam mam pytanie jak można odłączyć jedną świetlówkę tak aby druga nie gasła?
Pozdrawiam
5
Lut napisał(a):Witam mam pytanie jak można odłączyć jedną świetlówkę tak aby druga nie gasła?
Pozdrawiam
Tak, można... spróbuj na poczatek wykrecic STARTER... to taki mały walec śr. okolo 1,5cm dł 3cm... Jesli masz pokrywe fabryczną, to powinien byc z tyłu, a jesli nie to poszukaj gdzies obok świetlwki którą chcesz wyłaczyc...
15
Zależy jak te świetlówki są podłączone...
6
sciągnij wszystkie zbędne obudowy i zrób zdjęcie... prawdopodobnie masz pojedynczy statecznik i świetlówy połaczone szeregowo...
2
2
Lut napisał(a):Tak to wygląda bo zdjęciu obudowy, jeżeli zdjęcia są złe to postaram sie zrobic lepsze....
Zrób tak jak już napisał Ci Bierznik.
Wykręć jeden starter. Zgaś lampę i spróbuj ją ponownie zapalić. Jak się uda to masz co chciałeś. Jak nie, to bez przeróbki oprawy nie odpalisz jednej lampy. Możesz też po prostu wykręcić jedną ze świetlówek i sprawdzić jak powyżej.
pozdrawiam
2
z tym starteremm próbowałem i niestety nic z tego
2
Lut napisał(a):z tym starteremm próbowałem i niestety nic z tego
No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Bez ingerencji w układ połączeń nie zaświecisz tylko jednej świetlówki.
pozdrawiam
2
Otóż nie odpowiedziałem sobie na pytanie w treści pierwszego posta zadałem pytanie jak zrobić żeby tylko jedna świetlówka świeciła.....
2
Lut napisał(a):Otóż nie odpowiedziałem sobie na pytanie w treści pierwszego posta zadałem pytanie jak zrobić żeby tylko jedna świetlówka świeciła.....
Uff. Jeżeli chcesz, żeby świeciła tylko jedna świetlówka na stałe, to tak jak napisałem musiałbyś inaczej okablować układ statecznik-zapłonnik-świetlówka.
Spójrz tutaj:
http://www.bobidark.republika.pl/zrob_to_sam.html
Ty masz prawdopodobnie układ jak na schemacie 2, a Ciebie interesuje schemat 1.
Jeżeli nie wiesz jak to zrobić, to znajdź kogoś, kto będzie wiedział.
Jeżeli natomiast chciałbyś czasowo wyłączać jedną świetlówkę, to najlepiej zamontować statecznik podwójny, albo drugi statecznik.
pozdrawiam