• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[1,7 l.] czyli jak zrobić użytek z pudełka dla bojownika

maja napisał(a):Za dużym kamieniem i w prawym tylnym rogu eleocharis, reszta m.henio i koniec.

Też tak myślałam, a co do eleocharis, to które wybrać: Eleocharis Acicularis - Ponikło Igłowate, czy Eleocharis Parvula - Sitowie Drobne ?Big Grin Ja bym sie bardziej skłaniała ku ponikłu.
ps. masz u mnie plusaWink

Doma napisał(a):Też tak myślałam, a co do eleocharis, to które wybrać: Eleocharis Acicularis - Ponikło Igłowate, czy Eleocharis Parvula - Sitowie Drobne ?Big Grin Ja bym sie bardziej skłaniała ku ponikłu.
A też bym się tak skłaniała, tylko tam gdzie posadzisz ponikło usyp niżej podłoże niż pod dużym kamieniem.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Tak po ponikło nie jest malutkie.
Mały heniek to dobry wybór, choć ja jeszcze dałbym przy samych obrzeżach kamieni Języcznik australijski. I kontrolować aby dalej się dużo nie rozrastała ładnie i efektownie by to wyglądało dużo pracy pincetą, ale efekt finalny lux.

Sporo nad tym myślałam, i przeszła mi przez myśli jeszcze jedna aranżacja.
Lekki wzniesienie od lewego przedniego rogu, do prawego tylnego rogu akwa, a nim kamienie. Na trawnik mały heniek, a za największym kamieniem na wzniesieniu po prawej stronie np. willow moss, wystający 1-2 cm. zza kamienia. W tylnym lewym rogu byłoby obniżenie terenu, gdzie rósłby ponikło. Przejdzie taka wersja?Big Grin podobny(a właściwie 'prawie' Big Grin taki sam) pod względem aranżu cube : tu (mój osobisty faworyt w tej dziedzinieBig Grin)
czekam na opinie

Tyle, że twój faworyt ma do dyspozycji zbiornik 10 razy większy. Przy twoim maleństwie dwie rośliny wystarczą, wpychanie czegoś więcej jest przesadą. Weź pod uwagę, że tam się jeszcze jakiś sprzęt musi zmieścić (co najmniej dyfuzorek do co2).

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

maja napisał(a):Tyle, że twój faworyt ma do dyspozycji zbiornik 10 razy większy. Przy twoim maleństwie dwie rośliny wystarczą, wpychanie czegoś więcej jest przesadą. Weź pod uwagę, że tam się jeszcze jakiś sprzęt musi zmieścić (co najmniej dyfuzorek do co2).

to tylko kilka gałązek willowWink No tak, wiem, że ten jest większy...Ale w sumie jak by posadził to samo, tak samo, tylko mniejsze, czy nie wyszłoby na to samo? Oczywiście nic na siłę. Chodzi Ci o zmieszczenie dyfuzora w moim maleństwie, ?Big Grin W sumie możliwe, tak szczerze, to nawet o tym nie myślałam. To byłby wtedy dyfuzor (śr. 20mm) + tabletki co2. Tylko jedyne tabletko co2 są produkowane przez sere, a podobno nie są takie dobre...

Nie racja ale glosie bym dał jak pisałem. No racja ten zbiorniczek maluchny zrezygnował bym z niego i postawił na to konto 15-25l i zrobił śliczne iwagumi.

Morilek napisał(a):Nie racja ale glosie bym dał jak pisałem. No racja ten zbiorniczek maluchny zrezygnował bym z niego i postawił na to konto 15-25l i zrobił śliczne iwagumi.
Niestety nie mam już miejsca na kolejny zbiornik, bo niedługo będzie 250l...Zostanę przy tym, tylko dalej nie wiem co z tym co2...

Doma napisał(a):Chodzi Ci o zmieszczenie dyfuzora w moim maleństwie, ?Big Grin W sumie możliwe, tak szczerze, to nawet o tym nie myślałam.
Jeśli chcesz małego heńka utrzymać w formie niskiego, gęstego dywaniku to odpowiednie światło, nawożenie i co2 są nieodzowne. Daj sobie spokój z tabletkami, mała bimbrownia i kostka lipowa do rozpuszczania wystarczy.

maja napisał(a):
Doma napisał(a):Chodzi Ci o zmieszczenie dyfuzora w moim maleństwie, ?Big Grin W sumie możliwe, tak szczerze, to nawet o tym nie myślałam.
Jeśli chcesz małego heńka utrzymać w formie niskiego, gęstego dywaniku to odpowiednie światło, nawożenie i co2 są nieodzowne.
tak, tak, wiem o tym doskonale, tylko chodzi mi o to w jaki sposób dozować to co2, czy przez tabletki, czy butlę, którą chyba nie ma sensu w niespełna 2 l. Może jest jeszcze jakieś rozwiązanie, o którym ja nie wiem?Wink

Skocz do: