Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik

Znowu coś w moim akwarium Sad
160l, filtr zew PH sprzed 2 tyg ok 7, TW ok 18

Sprawa dotyczy gurami - marmurkowy i mozajkowy.
Marmurkowy złoty ma kilka (7-9) miejsc które są zaczerwienione u nasady łusek. Początkowo wygladało to na gubienie łusek - ale że samce czasem się poganiają to sie nie przejmowałem. Ale dziś jak się przyjżałem to jest problem. Promień zaczerwienienia to ok 3-4 mm. Mam wrażenie że na środku jednego z tych miejsc jest taki biały punkcik lekko wystający.
W innym miejscu jest tylko biały punkcik - srednica ok 0.8 mm (jak potówka) Płtewa ogonowa w 2 miejscach rozczepiona

Mozajkowy ma ze dwa miejsca zaczerwienione, a na ogonie ze 3 małe plamki... takie mleczne, ok 1-2mm średnicy.
Podobnie jak u tamtedo "coś" odstaje z zaczerwienionego miejsca - ale nie wiem czy to obce ciało czy też fragmet łuski uszkodzonej.
Ten gurami ma dodatkowo plamkę na oczach - taką mleczną - wcześniej inna rybka też miała, ale po leczeniu solą tamtej zeszło a tej nie Sad

Póki co rybki jedzą i mająapetyt. Dostają Fishtamin min 1/tydz

Co to może być?
Jak leczyć?

Dziś na jedne mieczykowej dostrzegłem że przy "wargach" ma biały nalot - na górnej wardze, a na boku ze 2-3 łuski jakby jekko odstawały i kolor łuski jest szary. Podobnie z łuskąma inna mieczyczka.

Co to jest ?
JAkiś pasożyt??????

Pomóżcie proszę!!

jeśli biały nalot to może być pleśniawka

Nalocik jest tylko przy wargach.....

Ale u gurami bez nalotu... tak jakby brak łusek i zaczerwienienie

DODANE
A jeśli to peśniawka to czym najlepiej leczyć?
MFC?
Backtopoor
Backtopoor Direct?

Wlałem baktopoor

Wcześniej leczyłem jdengo mieczxyka w osobnym akwa. Nierdawno go przeniosłem i chyba mu siępogorszyło pomimo dodania 2 dni temu baktopooru.

Ma problemy z oddychaniem

co robić

NO TO U GURAMINÓW ROBIĄ SIĘ JAKBY DZIURY

Już nie wiem czym je leczyć
Dałem mfc... nic

Teraz mająbaktopoor i b. direct

Widaćże tych ranek im przybywa.
Najpierw zaczerwienione nasady łusek
Potem łuski odpadają i robi się czerwona ranka
A potem ranka robi sięwiększa i w środku jaśniejsza (zaczerwienienie jest tylko wokół

Poza tym wile rybek ma przy pyszczku biały nalot

LUDZIE CO TO JEST
Może ktoś jakoś pomóc??

Szkoda tych zwierzątek

a może to to:

CHOROBA: FLEXIBAKTERIOZA, choroba bawełniana
PRZYCZYNA: Bakterie Chondrococus columnaris oraz ich trujące toksyny.
OKOLICZNOŚCI SPRZYJAJĄCE: Złe warunki hodowlane (w tym głównie tlenowe), które powodują namnażanie się bakterii i rozwój choroby; stres i gwałtowne zmiany środowiska życia rybki; może być przeniesiona wraz z zarażonymi rybkami, ślimakami i roślinkami.
PRZEBIEG: Choroba rozwija się nie tylko na skórze, ale również na skrzelach i wewnątrz organizmu rybki.
OBJAWY: Białe kępki wokół pyska i białe plamy na ciele rybki, odpadające łuski, przekrwione plamy w miejscach zapalnych.
LECZENIE: We wczesnych stadiach stosujemy kąpiele krótkotrwałe w r-rze:
- trypaflaviny: 3 kąpiele czas kąpieli 8 godzin
- chloromycetyny: 40mg /1L czas kąpieli 10-20 godzin
W zaawansowanych stadiach choroby należy rybkę uśmiercić, a reszcie obsady poprawić warunki oraz zastosować odkażalnik np. Akryflawina, Trypaflawin.
UWAGI DODATKOWE: Unikamy stosowania siatki. Po leczeniu należy zastosować preparat witaminowo-mineralny, aby uzupełnić niedobory kwasu foliowego i witamin E i K.

zapożyczone z innego forum... mam nadzieję, że nie będę miał kłopotów z tego tytułu :oops:

A skąd wziąć te preparaty(trypaflavina chloromycetyna)

CZy zastosowane przez mnie środki to za mało

Czy teraz odfiltrowaćlekarstwa przez węgxiel??

Trypaflavina – Lek produkowany przez Zooleka do nabycia w sklepach zoologicznych.
Chloromycetyn – antybiotyk, zakup w aptekach na receptę. Stosowany w cięższych stanach.
Zawsze przed podaniem jakiegoś leku musimy podmienić około 50 % wody a resztę odfiltrować.
Obawiam się jednak że zaatakowane są już organy wewnętrzne, zbyt późno zareagowałeś. W początkowym stadium baktopur i baktopur direct stosowane jednocześnie oraz poprawa higieny w akwarium powinny pomóc.

CZyli jeśli dobrze zrozumiałem to podanie 2 leków sery nic nie pomoże tak?

To co teraz?
Podmiana 50% wody, i kupienie antybiotyku(o ile mi bez recepty sprzedadzą)?

Do tego trypaflawine??
Temat zamknięty

Skocz do: