10
Nes napisał(a):Witam!
Posiadam akwarium slodkowodne 120l. Mam w nim 4x bocja wspaniala, 1x bojownik, 3x gupik, 1x tetra color, 3x neon innesa, 6x brzanka czerwona. Chcialbym dokupic neone do liczby w jakiej czulyby sie dobrze, bo to rybki stadne,moze jakos ok 13-16.i jeszcze pare gupikow. Czy ktos moglby mi pomoc , poniewaz slyszalam,ze ta obsada, -ktora wybrala mi pani z akwarystycznego -nie jest najlepsza. Z gory dziekuje i pozdrawiam
Zgadza się, obsada jest kiepska.
bocje - oddaj bo masz za małe akwarium (możesz wymienić na piskorki jeśli chciałabyś coś podobnego)
bojownik - nie wiem po co on tam, ale zostać może
gupiki - jak wyżej
neon - zrób stado 15-20 szt
zdecyduj się na zwiększenie stada tetr do 5-10 szt i oddaj brzanki, albo ewentualnie zostaw brzanki i oddaj jedną tetrę
3
Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Mam pytanie czy nie daloby sie jednak zostwic bocji? Tak strasznie je pokochalm. Sa takie wesole i bawia sie jak szalone. Nie moglabym ich zostawic?
10
Nes napisał(a):Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Mam pytanie czy nie daloby sie jednak zostwic bocji? Tak strasznie je pokochalm. Sa takie wesole i bawia sie jak szalone. Nie moglabym ich zostawic?
Ja nie wiem ile razy trzeba to napisać...

NIE
znaczy możesz... ale skoro mówisz, że pokochałaś swoje ryby to chyba znaczy, że chcesz dla nich jak najlepiej ?
Poczytaj o swoich bocjach :
http://www.bocje.com/BWS.htm
Mam nadzieję, że wnioski nasuną się same
I zastanów się nad wymianą ich na inny gatunek. Polecam :
http://www.bocje.com/BSA.htm
http://www.bocje.com/BSI.htm
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.01.2009, 13:35 {2} przez
WERWOLF.)
30
Hej
Mam zbiornik 200l
długość 120 wysokość 46
Chciałbym spróbować w nim z 2 parami skalarów, teraz pytanko, chcę zacząć od młodych i małych sztuk, ile najlepiej dać by bez problemu 2 parki się dobrały? 6-8? Może więcej? Później reszta skalarów zostanie sprzedana.
Pozdrawiam
38
Czy mogą dodać do mojej obsady 3 kosiarki?
Raczej na pewnoi będe miał plage okrzemków.
No i mi się te ryby podobają.
Razem będe miał 17 ryb.
Może oddam molinezje
Pozdrawiam
Rafał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.01.2009, 20:24 {2} przez
BlackHawk88.)
10
Witam kolegów i koleżanki, słuchajcie - obecnie mam okwa 80l ale za jakis rok (w nowym domku) planuje założenie baniaka ok. 240l. Wstępnie chciałem tam trzymać parke pawiookich lecz po poszperaniu na pawiookie.pl stwierdzilem że może i by to uszło ale ja tak nie chce, chciałbym żebyście mi polecili jakieś ciekawe gatunki ryb które ładnie by się prezentowały w takim baniaku, dokładnie chodzi mi o to by trzymać tam parke, dwie lub harem jakiegoś większego gatunku ryby. Chciałbym się już zdecydować na jakiś gatunek i zacząć studiować na jego temat bo to nie takie hop siup i chce być dobrze przygotowanym. Z osprzętem sobie poradze, także tylko prosiłbym o podawanie gatunku i jakiejś krótkiej uwagi na jego temat jeśli taką posiadacie. Z góry dzięki
1
54lt.wypukle,zwirek naturalny -ale w planach zmiana na czarny
parka colisa lalia
9 neon inesa
2 kiryski albinoski ,1 plamisty
3 otoski
1pani krewetka caridina
-----czy moge dokupic samiczke pretnika ? bo ta jedna jest przeganiana przez samczyka. i pana krewetke;-) zeby byla para , myslalam tez o kosiarce do wlochatego glona ... czekam na porady a moze inne propozycje .?
10
dree1992 napisał(a):Mam zbiornik 200l
długość 120 wysokość 46
Chciałbym spróbować w nim z 2 parami skalarów, teraz pytanko, chcę zacząć od młodych i małych sztuk, ile najlepiej dać by bez problemu 2 parki się dobrały? 6-8? Może więcej? Później reszta skalarów zostanie sprzedana.
Możesz spróbować 6-8
BlackHawk88 napisał(a):Czy mogą dodać do mojej obsady 3 kosiarki?
Raczej na pewnoi będe miał plage okrzemków.
No i mi się te ryby podobają.
Razem będe miał 17 ryb.
Może oddam molinezje
Na okrzemki kosiarki Ci się nie sprawdzą, poza tym lepiej więcej niż 3 szt.
Co z tego, że 17 ryb ? Ja mam w 200 l ok 50 (w większości drobnica)...
Ważne aby obsada trzymała się kupy. Najpierw doprowadź więc resztę swojej obsady do ładu (bagr, molinezja, jeden gatunek gurami - harem)
Sarc napisał(a):Witam kolegów i koleżanki, słuchajcie - obecnie mam okwa 80l ale za jakis rok (w nowym domku) planuje założenie baniaka ok. 240l. Wstępnie chciałem tam trzymać parke pawiookich lecz po poszperaniu na pawiookie.pl stwierdzilem że może i by to uszło ale ja tak nie chce, chciałbym żebyście mi polecili jakieś ciekawe gatunki ryb które ładnie by się prezentowały w takim baniaku, dokładnie chodzi mi o to by trzymać tam parke, dwie lub harem jakiegoś większego gatunku ryby. Chciałbym się już zdecydować na jakiś gatunek i zacząć studiować na jego temat bo to nie takie hop siup i chce być dobrze przygotowanym. Z osprzętem sobie poradze, także tylko prosiłbym o podawanie gatunku i jakiejś krótkiej uwagi na jego temat jeśli taką posiadacie. Z góry dzięki 
Może zastanowisz się nad tymi pielęgnicami :
Cichlasoma meeki
Mesonauta festiva
Heros severus
Cichlasoma salvini
??
lapo napisał(a):54lt.wypukle
parka colisa lalia
9 neon inesa
2 kiryski albinoski ,1 plamisty
3 otoski
1pani krewetka caridina
-----czy moge dokupic samiczke pretnika ? bo ta jedna jest przeganiana przez samczyka. i pana krewetke;-) zeby byla para , myslalam tez o kosiarce do wlochatego glona ... czekam na porady a moze inne propozycje .?
Kup samiczkę tego gatunku prętnika.
W żadnym razie nie kupuj kosiarek bo masz za małe akwarium
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2009, 21:04 {2} przez
Kejdi.)
8
Witam!
W moim akwarium 60 litrów z temp. około 26,5 stopnia żyją:
10x neon Inessa
2x tetra cesarska
5x kirysek spiżowy
4x otosek
Chciałabym dokupić jeszcze kilka tetr cesarskich, ale mam problem ze znalezieniem ładnych okazów w Warszawie. Co myslicie nad dołożeniem dodatkowo kilku gupików? Jeśli tak to ilu? Nie mam doswiadczenia z tymi rybkami i mam watpliwości co bedzie kiedy zaczna sie mnozyc. Moze lepsze beda hokejówki?
Widziałam jeszcze sliczne rybki - cytrynówki, jednak nie moge uzyskac porzadnych informacji na temat tej rybki, gdyby ktoś mógł mi coś o nich napisac, bede wdzieczna.
Pozdrawiam
3
Cześć .
Mam akwarium 89l i chciałbym tam trzymać
15xNeon Czerwony
5xKirysek spiżowy lub pstry
3xpielegniczka kakadu(1samiec i 2samice czy na odwrót?)
I nie wiem co jeszcze jak coś polecicie to rybę ławicową.
Czy do tej obsady ryb mógłbym trzymać tam
Ludwigia repens
Wgłębka wodna
Mech jawajski
Kryptokotyna wendti tropical
Moczarka kanadyjska
Nurzaniec