• 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI.

NO2 i NO3 zdecydowanie za wysokie.
pH również za wysokie, jednak nie tak szkodliwe jak w/w.

a w jaki sposób można to obniżyć?

Należałoby poszukać przyczyny i ją wyeliminować, a nie tylko skutków.

Podmiana wody ~50%
Odmulenie dna (dokładne)
Pozbycie się podgnitych części roślin
Wskazana głodówka
Wyczyść filtr, być może zbyt rzadko to robiłeś i gniją w nim sobie resztki
Wskazane zmniejszyć długość oświetlania do 3-4 godzin

Podałeś obsadę, ale nic nie wiem o litrażu. Być może jest przerybienie.

akwa 60l .ostatnio podawałem lek na ospe a parametry są przed podmianą po zakończeniu leczenia czy to może być przyczyna?

Najlepiej będzie, jak podasz świeże parametry.

KrzysztofOt napisał(a):ostatnio podawałem lek na ospe [...] czy to może być przyczyna?
Tak. Przyczyną może być też zbyt słaba filtracja, walające się resztki jedzenia, podgnite rośliny itp. Akwarium (zwłaszcza w okresie walki z azoty-/azotanami) musi być dobrze napowietrzone. Zadbaj o to. Dbaj o czystość w akwarium. Nie stosuj żadnych "magicznych" preparatów do zwalczania glonów itp. Raczej uzbrój się w cierpliwość, a gwarantuję sukces. Mówię to z własnego, i nie tylko, doświadczenia Smile

Powodzenia.

właślie glony mi sie pojawiły wstrzymałem podawanie nawozu i czekam na stabilizacje.

Tak gwoli pewności: Twoje akwarium nie stoi aby w miejscu, które ma bezpośredni kontakt ze światłem słonecznym?
Jakie to glony, zielenice? Jeśli masz deszczownię to ją podłącz - ważne jest dobre natlenienie zbiornika. U mnie zakwit trwał około tygodnia (przyciemniłem akwarium na okres 3 dni), więc jeszcze raz apeluję o cierpliwość.

KrzysztofOt napisał(a):wstrzymałem podawanie nawozu
Słusznie.

nie ma dość daleko do okna i cześciowo przysłania je szafa.pytałeś jakie do glony nie wiem nie znam sie na tym na listkach roślin robi sie taki dywanik zielone niteczki dł o,5 cm

Co sądzicie o takich parametrach wody (akwa roślinne, 25 krewetek, ok 50 szt. niedużych ryb)
pH 7,3
Kh 11 (stopni niemieckich)
NO2 - N<0,1mg/l
NO2<0,1mg/l
NO3=0mg/l
Akwarium 5 tygodni (150 L)
http://img167.imageshack.us/img167/9382/dsc00295hn0.jpg

Akwa 150L. ośw. 102W z góry-cała obudowa wyłożona folią aluminiową, filter wew. kaskadowy 400L/h, CO2 z butli
-fauna: ok 50 szt. rozbory, neony i denne ok.15
zbrojniki, kiryski, otoski, kosiarki, krewetki
-dużo roślin

jak dla akwa roślinnego to za wysokie masz ph. obniż je

Skocz do: