Kup ż.energooszczędne o mocy po 11-13W, o barwie pisałam wcześniej.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
Nie wiem wiem czego brakuję moim roślinką, po inwazji glonów zaczęły się robić czarne, tak samo jak kamienie, trawka w ogóle nie wypuszcza korzeni, chodź było dane podłoże z nawozem, akwarium ma około 3 - 4 miesięcy.
Filtracja 24h
Napowietrzanie
Żarówka energooszczędna - 15w
w czwartek będzie założona świetlówka 60cm
o to zdjęcia problemu..
Akwarium proste 50l.
Filtracja - AquaEL TURBO 350
Grzałka - brak (temp 24-25oC)
Za mało informacji o zbiorniku i jego pielęgnacji.
Złe rośliny, za mało roślin. Polecam : http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html
Nie wiem jakiej długości jest Twoje 47 l akwarium ale podejrzewam, że 60 cm świetlówka będzie za długa. Wiesz już jaka dokładnie świetlówka ??
Świetlówka w sam raz sięga z jednego do drugiego końca właśnie przed chwilą zamontowałem ją 6 cm nad akwa, niżej się nie da już niestety, do tego żarówka 15w (energooszczędna)
rośliny zmienię na te mało wymagające.
Akwarium proste 50l.
Filtracja - AquaEL TURBO 350
Grzałka - brak (temp 24-25oC)
Moim zdaniem złe oświetlenie dokup sobie zbrojnika najlepiej bo te roślinki najprawdopodobniej gniją Ci, ja też mam trawke i moja znakomicie wygląda choć też nie rosnął jej korzenie.
Dokupowanie roślin czy częste podmiany wody nic tu nie pomogą. Najsłabszym ogniwem twojego zbiornika jest fatalne oświetlenie.
Polecam zakup świetlówki kompaktowej zintegrowanej, na standardowym gwincie. Wkręcisz zamiast żarówki - http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=...3cc4abad19
wtedy możesz pomyśleć o mało wymagających roślinach, mchach itp.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.04.2009, 18:48 {2} przez jankes82.)
Ilość światła nie jest zła , nie wiadomo co warte są te żarówki . Mogę Ci jeszcze doradzić abyś stopniowo wydłużał czas świecenia zaczynając od sześciu godzin dziennie. Może ustrzec to Cię przed glonami.