Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

pokarm dla skalarow

czym karmic skalary? moje nie bardzo rzucaja sie na pokarm w platkach(kombinowalem juz z roznymi, nawet z czosnkiem na zachete kupilem Tongue) i granulkach, suszonego tubifexu tez nie chca. zywe zarelko oczywiscie, chetnie. no ale kurde nie da rady ciagle zywego dawac. macie jakies pomyslu jak je zachecic do sychego zarelka ?

Dla rybek pokarm powinien być urazmaicony więc nie staraj sie karmić go tylko suchym ale głownie żywym i mrożynym pokamem...
Mrożonki: np. wodzień. dafnia, szklarka
ZYwy : plankton, larwy komarów

No ale jescze przecież karmić swoje skalarki narybkiem gupików czy jakiś innych mniejszych rybek

1. pokarm jest zroznicowany w miare mozliwosci, chodzi mi o to ze moje skalarki jedza wylaczenie zywy pokarm, suchym wogole sie nie interesuja, a jak juz wezma to zaraz wypluwaja. chodzi mi o jakis pokarm (nie zywy) specjalnie dla skalarow ktory beda chetnei szamac Tongue
2. co do pokarmu w postaci malych gupikow, molinezji ect., to sciagnalem se juz 3 samiczki + samiec gupika i juz sie cos dzieje w tym kierunku Tongue

thx za odpowiedz Tongue
milego dzionka zycze Smile

Big Grin Witaj miałam ten sam problem moje paletki chciały jeść tylko serce i inne robaczki. Przyzwyczajałam je do suchego stopniowo. Zawsze rano troszeczkę im posyp wtedy są najbardziej głodne. I postaraj się ograniczyć podawanie mięsa. Jak będą głodne to zaczną jeść. U mnie trwało to dosyć długo ale przekonały się i wcinają suche pokarmy. Jeszcze jedno ryba bardziej zwróci uwagę na pokarm o kolorze czerwonym. Powodzenia.

no kombinuje juz powoli Tongue mam akurat platki tetry rubin i ovo-vit tropicala wiec czerwonego tam pod dostatkiem Smile zaczne tez chyba chodowle dżdżownicy kalifornijskiej. znalazlem o tym kilka artykulow na sieci, wydaje sie to sensowne i nie zbyt klopotliwe.

Witam wszystkich grupowiczów. Moje skalary wcinaja zarówno suchy pokarm, jak i żywy. Ale równiez na początku trzeba było ich przyzwyczaić.

Hej Zagos jak Twoje skalarki?Zaczynają wcinać suchy pokarm?
Pozdrawiam.

a witam witam Smile wcinaja suchy pokarm, moze mniej chetnie i lapczywie niz zyjatka, ale jedza Smile na szczescie gupiki w miare swoich mozliwosci dostarczaja troche zywego pokarmu od czasu do czasu no i probuje tez dokarmiac malymi dzdzownicami z tym, ze narazie nie daje ich zbyt duzo, aby nie uszczuplic populacji w hodowli Tongue. dzieki za pomoc :o pozdrowionka Big Grin

ja też tak odnośnie skalarów i nie tylko... nie mam problemu z jakością a z ilością pokarmu... mam 11 skalarów, 2 bocje wspaniałe 3 kosiarki 2 kiryski,3 sumiki szkliste,2piskorki i 2 glonojady (no i odpowiednio dyże akwa Smile )nie wiem czy spotkaliście się z wodzieniami w torebkach (ok 7/10cm)ale właśnie takie 2 torebeczki dostają do tego green algae wafers tropicala i bio-vita również tropicala. do tego raz w tyg przezornie wlewam im fishtamine sery.Wszystko było by super gdyby nie fakt że ocje strasznie się obijają... wcześniej doskonale radziły sobie ze ślimakami a teraz zwyczajnie im się nie chce...(nie chodzi też o zwiększenie liczby wrednych przyssywaczy które próbują mnie zniszczyć)myślałam nad zmniejszeniem ilości pokarmu(fakt że skalarki takie lekko okrągłe są ale bez przesady) tylko nie wiem czy nie zaszkodzę pozostałym rybom... :cry: jak myślicie?
Temat zamknięty

Skocz do: