Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ryba mi spuchla :| Co dalej??

Witam.
Od jakiegos czasu mam problemy z moim bojownikiem.
Najpier mocno spuchl (od spodo, w okolicach pletw przednich), a
teraz nie jje i wiekszosc czasu spedza gdzies lezac..
Co sie moglo stac i jak mu pomoc??
Dostal poki co troche akryflawiny (kiedys tym go wyciagnalem gdy juz jedna pletwa byl na tamtym swiecie) ale nie widze poprawy. Tak czy inaczej jesli cierpi, to nie bedzie bo akryflawina usmieza bol i uspokaja.

Jak moge mu pomoc?
Moje akwarium ma 25l.
Jest w nim bojownik i dwa malutkie otocinklusy (caly dzien spia bo aktwyne sa w nocy, wiec w zasadzie bojownik jest sam.).
Akwarium jest napowietrzane i regularnie podmieniane jest w nim troche wody.

POMOCY!!

A jakiego koloru są jego skrzela :?: Moj bojownik też spuchł na przodzie , dostał "brzucha" , myslalem ze to dobrze , ze przytyl. Al niedlugo po tym padł Sad

Skrzela bez zmian - kolor taki jak ciala czyli czerwony.

Teraz to w zasadzie caly czas lezy. Ma to szczescie ze mam sporo zywych roslin i niektore maja duuuze liscie, wiec traktuje je jak lozko.

Reaguje na to jak podejde do akwarium, ale tylko wzrokiem.
Zanim zachorowal zawsze przyplywal do szybki..

Juz sam nie wiem jak mu pomoc.
Poki co odstawiam jedzenie.

Niestety możesz się spodziewać posocznicy. W tym stadium trudno ją wyleczyć, ale możesz spróbować podmiany wody, później SERA baktopur direct. Powodzenia!

Dobrze by było, gdybyś mógł zbadać wodę. Napisz czym zwykle karmiłeś bojka i w jakich ilościach. Czy zauważyłeś u niego inaczej wyglądające odchody? Czy miał kłopoty z oddychaniem?

Klopotow z oddychaniem chyba nie, choc teraz jak nabiera powietrza to troche wyskakujac ponad wode.
Dostaje platki tetry w odpowiednich ilosciach.
Czasem z tego co wiem podjadal tabletki glonojadkom.

Wode podmienilem i bede dalej podmienial.

Bylem u lekarza.
Dostal tabletke z antybiotykiem i sera w plynie antybakteryjny. Nie pamietam teraz nazw wiec nie pisze.
Zostal odizolowany w oddzielnym zbiorniku.

Lekarz nie daje mu zbyt wielkich nadziei. Sad :cry:

Dzis stalo sie najgorsze.

Moja ryba umarla..

Sad :cry: :x Sad :cry: :x

http://www.lupo.prv.pl/rybek.jpg
Temat zamknięty

Skocz do: