• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Trawka

Kochani, nie wiecie może dla czego roślinka chyba o nazwie "trawa" gubi lisie przy samym prawie korzeniu robi się jak by zgniłe miejsce i potem jej listek odpada,i cabomba tak jak by trochę traciła płatki ,pytałam się brata a on powiedział że to może być wina światła,albo tego że była zmieniana woda,......ALE NIE ZASZKODZI JESZCZE TUTAJ SPYTAĆ :<....

ja myśle że to wina światła, ale dobrze by było gdybyś podała moc świetlówek, litraż zbiornika i czym nawozisz

hmm to moc żarówy to 40w,daje tylko taki preparat "multiwitaral",a zbiornik 100l wymiary tak dokładnie to nie powiem ale chyba 60x40x30.

Martynka napisał(a):Kochani, nie wiecie może dla czego roślinka chyba o nazwie "trawa" gubi lisie przy samym prawie korzeniu robi się jak by zgniłe miejsce i potem jej listek odpada,i cabomba tak jak by trochę traciła płatki ,pytałam się brata a on powiedział że to może być wina światła,albo tego że była zmieniana woda,......ALE NIE ZASZKODZI JESZCZE TUTAJ SPYTAĆ :<....

Stosujesz jakies nawozy ? Być może przy zmienianiu wody wsadziłaś ją za wcześnie gdy woda np: była zimna albo miała złe parametry

tak wsadziłam roślinki do zimnej wody,przejdzie to odpadanie liści ;/?

Mam teraz to samo :/ ale nowe wyrastają (zrobiłem tak jak ty do zimnej wody )Big Grin

hehe bo cabomba tez tak wyliniała trochę a tyle roślinek kupiłam ładnych a teraz listki odpadają Sad

też masz tak jak by przegnitę przy korzeniach.?

Zbiornik 60x30x40 ma 72l, a wracając do tematu to wina za słabego światła.Postaraj się wymienić żarówkę na świetlówkę.Możesz kupić tą belkę http://allegro.pl/item412369755_lampa_al..._wawa.html .Przy takim świetle możesz sobie pozwolić na wymagające roślinki

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

Są różne odmiany "trawki". U mnie jeden z nich (ten z cieniutkimi liśćmi) też gubił liście ii gniły mu korzenie. Nic nie pomagało...

240 litrów

Skocz do: