19
A co takiego zrobiłeś, że zniknęły?
6x Otosek
6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik
5
a bo ja wiem
robilem restart i nieznalazlem ani jednego krasnorosta
mam plecostomusy i one to zarly i kosiarki i gupki
ale jakim cudem to niewiem
19
A u mnie zarosło wszystko krasnorostami. Usuwam ręcznie ile mogę ale one ciągle są

Najbardziej szkoda mi roślin, początkowo wycinałem pojedyncze obrośnięte liście ale teraz widzę, że więcej wycinam niż wyrasta więc zaprzestałem tego. Już nie wiem co robić, ręce mi opadają, gdyby były tylko na korzeniu czy tle to pół bidy ale szkoda mi moich roślin. Co robić bo już sobie nie daje rady...
6x Otosek
1+1 Bojownik
6
Likwidowanie glónów nic nie da.Najpierw trzeba zlikwidować przyczynę.O[pisz dokładnie akwarium
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
19
64 litry
14x bystrzyk parański
4x otosek
6x kirysek
Podmianki co 7-10 dni 20l
Cały czas CO2 z kilogramowych butli z allegro
Co 2 dzień 0,5 ml mikro Planta Activ
Raz w tygodniu 0,5 ml makro Planta Activ
Dużo roślin roślin, wygląd w podpisie
6x Otosek
1+1 Bojownik
6
Cytat:Cały czas CO2 z kilogramowych butli z allegro
Chodzi o te jednorazowe 1000ml?TAm jest naprawdę tylko kilkanaście gram co2, a reszta to powietrze.Glony są najprawdopodobniej dlatego, że mas dobre światło, nie masz co2.Zrób bimbrownię, jest 100 razy lepsza od tych butli
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
19
Cytat:TAm jest naprawdę tylko kilkanaście gram co2, a reszta to powietrze.
Też miałem takie podejrzenia bo po każdym napełnieniu dyfuzora zawsze po uwolnieniu ze 2 cm zostają u góry. Ogólnie glonów nawet nie mam tylko te obsrane krasnorosty tak się na mnie uwzięły. Myślisz, że CO2 pomoże w pozbyciu się ich? Qrde nie mam gdzie tej bimbrowni za bardzo dać.
6x Otosek
1+1 Bojownik
6
Ilu akwarystów tyle różnych teorii (często sprzecznych) i metod walki z krasnorostami. W sumie nic w tym dziwnego skoro szacuje się, że obejmują one ok. 4-5 tys.gatunków.
Jakieś ogólne wytyczne dot. okoliczności ich pojawiania się w zbiorniku jednak istnieją:
-skrajnie niskie lub wysokie NO3 lub zaburzony stosunek NO3 do PO4
- zbyt wysokie Ph
- wysoka twardość wody
- zbyt duży ruch wody
Tyle teorii. Z praktyką gorzej. Z powyższych wskazań wynika, że np. zbiorniki typu Malawi przy twardej i zasadowej wodzie notorycznie powinny w najlepsze obrastać krasnorostami a przecież tak nie jest.
Należałoby więc domniemywać, że to kumulacja kilku czynników wpływa na pojawienie się tej czy innej formy krasnorostów.
Jak zwykle w przypadku glonów uważam, że każdy zbiornik trzeba "prześwietlić" indywidualnie. Zaopatrzyć się w odpowiednie testy i przy ich pomocy zweryfikować nawożenie i podmiany w zbiorniku.
Z tego co sama przetestowałam mogę podpowiedzieć (oczywiście przy założeniu, że w/w czynniki mamy w jako-takiej normie), że pomocna w walce z krasnorostami jest tanina (zawarta w zielonej herbacie), znacznie je osłabia, a "glonożercy" też chętniej przystępują do jedzenia osłabionych glonów.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
19
Parametry wody:
PH ok 7
NO3 - 0
NO2 - 0
GH - 300 (17,0)
KH - 300 (17,0)
Mierzone paskami 5 w 1 tropicala. Wg tych pasków PH wynosi 8,4 a wg zwykłych papierków lakmusowych 7. Problem jeszcze z KH gdyż kolor na pasku nie odpowiada w sumie ani do 10,0 ani do 17,0 ale jednak bardziej do tego 2go. Z glonożerców mam tylko otoski - chyba zainwestuje w 3 małe kosiarki i oddam je jak podrosną.
Światło akwa mam ok 9h, zmniejszyłem z 11 odkąd się plaga zrobiła, czy całkowite zacienienie akwa coś pomoże, np na 2-3 dni?
6x Otosek
1+1 Bojownik
2
W końcu jest jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się krasnorostów? Przeczytałem cały temat do tego tone stron w sieci i przyznam że zgłupiałem, każdy pisze co innego. Powoli zaczyna i mnie dotykać ten problem. Kosiarek nie kupię bo 54L to za mało na nie. Może jakieś inne rybki? Ewentualnie jakiś środek chemiczny?
Bardzo początkujący... ale czytam!!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.12.2008, 01:13 {2} przez
tyszko.)