6
Rami2 napisał(a):pływają w toni , mają zmiany w ubarwieniu, nastroszone łuski, odchylone skrzela, nienaturalne ułożenie płetw itp. bo na razie to wiem tylko o wzdętych brzuszkach.
wymieniłaś właśnie wszysstko:
To IMO nie temperatura / przynajmniej jako główny czynnik/ tylko jednak zatrucie /objawy dość typowe/ spowodowane najprawdopodobniej zbyt dużym stężeniem produktów przemiany materii. Ramirezy padły pierwsze, bo on są dość wrażliwe pod tym względem i co dużo mówić litraż dla nich nieco przymały.
Rybkom się trochę poprawia, bo zrobiłeś podmianki wody i spadło stężenie związków azotu. Odseparuj rybki do świeżej wody, a w ogólnym zrób większą podmiankę i dodaj jakiś biostarter, a jeśli to zbyt kłopotliwe zostaw je w akwa i przez trzy dni podmieniaj ok.20% wody + biostarter.
Ps. Licz się z tym, że mimo tych zabiegów rybki mogą jeszcze padać /zależy to od stopnia zatrucia/, czego ci oczywiście nie życzę.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
6
dzięki spróbuje
Akwa 33 litry -krewetkarium
Rośliny:
pelia
Rogatek
Gałęzatka
--Krewetki:
Babalutti około 100 sztuk
15
Rami2 to na pewno nie jest wina temperatury, a bynajmniej nie główny powód. Sprzedałem kilkaset neonów i zawsze trafiały do akwa z temperaturą 27'C. Przy paletkach pływały przy 30'C.
Zrób tak jak Ci maja radzi.
22
Oczywiście Jokeru miał na myśli neony czerwone . A z tymi 33l to nie poszalejesz najlepiej pomyśl nad czymś większym jesli jest taka możliwość
Młode ampularie do oddania !!!
20
Witam.Mam baniak 112l 80x35x45(wys)cm 2x18W świetlówki
Mój problem polega na zbyt gorącej wodzie.Fakt,że w pokoju mam dosć gorąco ale nie aż tak żeby woda nagrzewała sie do 29'C!NIe mam grzałki.Jak podmieniam wode to jest moze 26-27'C ale już na następny dzień znowu prawie30'C.Myślę ze to świetlowki tak nagrzewaja wode.ale swiatlo przeciez musze miec(a zamierzam miec jeszcze intensywniejsze-1x18W i 1x36W)
Nie wiem co z tym fantem zrobic.Pomóżcie proszę
18
wrzuć kostki lodu , dolewaj zimnej wody

jeśli akwa jest w słońcu to ta temperatura dlatego jest duża
obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty
20
hehe zobazce co da sie zrobic z tymi kostkami lodu
baniak nie jest na sloncu(raczej promienie omijaja go w calym pokoju)
ale co do tego dolewania wody to nie wiem czy sie sprawdzi ,musze dla pewnosci porobic tsty na pH i kH ale wydaje mi sie ze bede musiala zakwaszac wode- a to znaczy ze najczesciej raz na tydzien bede robic 25% podmiane wody
a jak zrobie to czesciej to sie parametry pomieszaja
22
Latem wszyscy maja takie temperatury i pozostaje się z tym pogodzić czy masz jakieś problemy z rybami?
Młode ampularie do oddania !!!
26
hmm ja mam grzalke wlaczona na 26 stopni, bo mi woda w nocy do 19 spada;p hmm by glupio nie zabrzmialo;p mozesz tez zalaczyc jakas filtracje pod pokrywa cos w stylu wiatraczkow do kompa, moj kolega tak robil bo mu tez sie tak woda nagrzewala, ale jak to robil.
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
5
ja mam 32*C i nic sięnie dieje