• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

Witam. Narutoandrzej, proponuję Ci takie obsady:

AKWARIUM OGÓLNE:
3 x prętnik karłowaty
3 x zmienniak plamisty
4 x kirysek lamparci
4 x kirysek spiżowy
2 x pielęgniczka kakadu
4 x kosiarka syjamska lub otosek
10 x bystrzyk ozdobny

AKWARIUM PERUWIAŃSKIE:
2 x pielęgniczka kakadu
2 x pielęgniczka peruwiańska
6 x kirysek przyprószony
10 x bystrzyk loretański lub 10 x neon Innesa (jak kto woli)

AKWARIUM AMERYKAŃSKIE:
3 x mieczyk pigmejski lub zmienniak wielobarwny
5 x kirysek spiżowy
2 x pielęgniczka Agassiza lub kakadu
10 x neon czerwony
Do tego:
rośliny: żabienica amazońska, nurzaniec spiralny, hygrofila syjamska, salwinia pływająca, strzałka Neville'a, jaszczurzec pochylony, rotala indyjska, kabomba karolińska, rzeżucha lyrowata, żabienica czerwona, moczarka argentyńska,
uzdatniacz wody Aquasafe z Tetry+oświetlenie+grzałka+filtr wewnętrzny Jet 64,
pokarmy: Supervit w płatkach, Vegetable w płatkach, Vitality&Color granulat, Cichlid Tabin, Betta, Green Algae Wafers,
dekoracje: łupki kwarcowe lub fyllitowe, żwirek bazaltowy 3 worki, kokosy jako kryjówki.
Pozdrawiam i życzę udanego startu w dziedzinie akwarystyki Cool!

BETTAmaniak, co Ty wypisujesz za głupoty!!!
AKWARIUM OGÓLNE:
2 x prętnik karłowaty-trzyma się je w haremach
4 x zmienniak plamisty-będzie za dużo
4 x kirysek lamparci-ok.
2 x barwniak czerwonobrzuchy-podczas tarła wytłuką wszystko co się rusza
1 x bojownik wspaniały-2 gatunki [pływające przy powierchni to zły pomysł
7 x gupik lub ameka wspaniała-2 stada to za dużo
10 x bystrzyk ozdobny-ok.

AKWARIUM PERUWIAŃSKIE:
2 x pielęgniczka kakadu-ok.
2 x pielęgniczka peruwiańska-nie wiem czy nie będzie wojen z kakadu
6 x kirysek przyprószony-ok.
10 x bystrzyk loretański-2 stada to za dużo;albo neony, albo bystrzyki
10 x neon Innesa- j.w.

AKWARIUM AMERYKAŃSKIE:
3 x mieczyk pigmejski-ok.(jeżeli go gdzieś znajdzie w co wątpie)
5 x kirysek spiżowy-ok.
2 x pielęgniczka Agassiza-za duża.Zastąpić ją kakadu albo ramirezem
10 x neon czerwony-ok.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

podobaja mi sie gupiki ale nie chce zeby mi sie zaczely rozmnazac na potege;-)bo co z nimi potem zrobie?.skalary ale juz wiem ze nie mam wystarczajacych warunkow.moglabys prosze mi dac jakas propozycje osady ktora nie bedzie robic haosu w akwae.tzn.cos na dno do sprzatania ,na srodkowa czsc najlepiej ozdobne i kolorowe,i gromatki -lubie neonki..i najlepiej gatunki ktore nie beda sie podgryzac;-)z gory dziekuje .jestem poczatkujaca i nie jestem w polsce tylko we wloszech -dlatego bedzie problem z nazwa rybek musialabym zobaczyc fotki przed zakupem

Witam. Drogi Strojterze, dziękuję za Twoją opinię, ale u mnie teraz barwniaki są w czasie tarła i nic innym rybkom nie robią. Poza tym-skąd ta pewność, że się rozmnożą? Ryby (niestety!Wink) nie rozmnażają się codziennie, trzeba im stworzyć odpowiednie warunki, taki welon składa ikrę dopiero wtedy, kiedy po trzymaniu w chłodnej wodzie podniesie się temperaturę, inaczej ani rusz Tongue!
Mieczyka pigmejskiego wymyśliłam, ponieważ jest najmniejszy, a mieczyk Hellera, Alvareza, Montezumy, Andersa czy Corteza jest za duży do akwarium 64 l (taki litraż ma większość początkujących akwarystów, a przede wszystkim Narutoandrzej, którego temat dotyczy).
P. Agassiza dorasta do 6-7 cm, więc jest podobnej wielkości co p. kakadu. Prętniki można trzymać zarówno w haremie, jak i w parze, pod warunkiem, że jest 1 samiec na 1-3 samice. Bojownik wspaniały to ulubiona, wręcz kultowa ryba w akwarystyce i nie ma powodu, żeby ktoś go nie miał tylko dlatego, że przebywa w całej toni wodnej, ale oddycha powietrzem atmoswerycznym przez labirynt, więc zbiornik musi być przykryty, żeby się nie przeziębił, zresztą u prętników jest tak samo, w końcu to ryby z tej samej rodziny. A przede wszystkim-to akwarium Narutoandrzeja, a nie moje, więc zrobi, jak będzie uważał Wink Big Grin. Pozdrawiam cieplutko.

MAM .popatrzylam i znalazlam rybki ktore mi sie podobaja!!! teraz wypisze gatunki i poprosze o pomoc w obsadzie;-) KIRYSEK panda i pstry, PRETNIK KARLOWATY,KARDYNALEK CHINSKI,NEONKI, ,PIELEGNICZKA RAMIREZA, GUPIK, BYSTRZYK ,i nie jestem pewna ale BOJOWNIK tez chyba by ladnie wygladal w moim akwa. prosze o selekcje- i ilosc jaka moglabym kupic.

Wyżej masz już propozycje obsad, poczytaj jak koledzy się spierają, poczytaj w necie o gatunkach, które wymieniają.
Generalnie, na Twoim miejscu dałabym stadko drobnych rybek ok 10-15 szt
Harem prętnika lub Pielęgniczka ramireza (parka)
Sprzątaniem najlepiej zajmie się otocinclus ( ok 3-5 szt ) jeśli chodzi o ewentualne glony
Radziłabym zdecydować się na konkretny biotop (ryby pochodzące albo z Ameryki Pd, albo z Azji, najłatwiej będzie Ci dobrać obsadę, najmniejsze prawdopodobieństwo, ze ryby , które wybierzesz będą miały inne wymagania.
Zdecyduj czy wolisz prętniki np prętnik karłowaty (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99tni...C5%82owaty)
Czy pielęgniczki ; Pielęgniczka ramireza (http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Pie...a_Ramireza)
do nich dobieraj pod względem pochodzenia stadko drobniejszych ryb
Nie lubie sztywnych propozycji obsad, bo to pózniej w sklepie jest problem ze nie ma tego albo tamtego
Jak czegoś nie wiesz to pytaj Smile
Jeśli chodzi o rośliny to wybierz te o niewielkich wymaganiach np : moczarka kanadyjska, rogatek sztywny, wgłębka wodna, nurzańce, mech np jawajski

w takim razie :

kirysek panda albo pstry x 5
neon np czerwony x 10 - 15
pielęgniczka ramireza x2 para
Kardynałek to ryba, która woli chłodną wodę, mozesz mieć kłopoty z doborem do niego innych.

Kejdi, masz ze wszystkim rację, tylko taka mała poprawka- pielęgniczki ramireza trzyma sie parami Tongue i na początku najlepiej kupić kilka sztuk, niech się jedna para dobierze i wtedy resztę zwrócić Smile

Prawda Smile
można też obserwować w sklepie czy jest już jakaś parka dobrana

Witam! Chciałym zapytać o obsadę do akwarium 63l. Mój pomysł na obsadę wygląda następująco:

1x bojownik
5x razbora klinowa
5x neon inessa
4x otosek
1x krewetka
1x żaba karlikowata
Napiszcie co o tym sądzicie. Pozdrawiam Bartek

P.S Posiadam filtr Aquael FZN-2 Kaskada.
Wkład:
1. Wata akwarystyczna
2. Ceramika
3. Gąbka

zła obsada.
Rozborka minimum 7 sztuk.
Neon minimum 7 sztuk.
Bojek hmmm
I chyba tak wo gule to za dużo tych ryb.
Nie lepiej z 10 neonków 2 glonojady tylko z tej mniejszej odmiany.
i z 5 otesków

Skocz do: