11
Tak jest czysta
"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"
14
Widzę ,że na forum występuje generalnie tenencja do odławiania ikry skalarów.
Ale wcześniej trzeba zadać sobie pytanie, o co chodzi z tym rozmnażaniem;
czyli czy chodzi o zarobek czy o obserwację życia ryb ...
jeżeli to pierwsze to należy odłowić ( w tym przypadku, na początek, jest jakieś 10% szans że coś z tego przeżyje)
jeżeli natomiast drugie to proponuję zostawić na początek ikrę rodzicom.
Ale wtedy trzeba wyłowić glonojada i pozostałe skalary, a najlepiej wszystkie ryby, trzeba to zrobić zanim ryby złożą ikrę ...
I mogę tylko tyle powiedzieć ,że obserwacja skalarów wychowujących młode jest bardzo zajmująca ...
2
witam ponownie zauwarzyłem że skalary znowu przygotowują się do tarła mam już naszykowany inny zbiornik żeby przełożyć ikrę mam nadzieje że tym razem się uda przynajmniej kilka wychować. Mam trochę artemi ale nie wystarczy na długo najwyrzej na 2 dni. Znalazłem na allegro pokarm do karmienia narybku
http://www.allegro.pl/item386501270_jbl_...ynie_.html
czy to się nadaje do czegoś.
32
tak , nadaje sie
Nie chcę płacić za nic
Wolę kraść
Nie chcę piąć się w górę
Wolę spaść
Nie chcę o nic prosić
Wolę żądać
Na nikogo, na nikogo
Nie chcę się ozglądać
Chcę być nielegalny
Piszę poprawnie po polsku.
2
więc mogę go kupić i narybek będzie chciał go jeść
32
tak
Nie chcę płacić za nic
Wolę kraść
Nie chcę piąć się w górę
Wolę spaść
Nie chcę o nic prosić
Wolę żądać
Na nikogo, na nikogo
Nie chcę się ozglądać
Chcę być nielegalny
Piszę poprawnie po polsku.
14
adrian128 napisał(a):więc mogę go kupić i narybek będzie chciał go jeść
tak na 90 %, ale pamiętaj należy zacząć karmić jak rybki zaczną pływać, najczęściej w jednym lub kilku stadkach, t.j. po około 8-10 dniach od momentu jak zaczną machać ogonkami

powodzenia
33
Nieregulaminowe posty zostały usunięte.
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
0
Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Zwracam się z prośbą o poradę w następującym problemie. Po powrocie z urlopu odkryłem że w akwarium pojawiło się rybie potomstwo, doszedłem do wniosku że skalarów bo jeden/jedna zaciekle małych broniła,gdy inne rybki próbowały się do nich dostać. Małe już odrywały się od liścia więc wężykiem delikatnie je oddessałem i przeniosłem do 12L kotnika. Temp. 30 st.C, obfite napowietrzanie. Dziś małe już pływają swobodnie i pęcherzyki żóltkowe prawie całkiem im zanikły. Problem dotyczy karmienia. Doczytałem się że najlepsze są larwy artemii. Wielu akwarystów wypowiada się, że narybek skalarów nie chce jeść nic innego i często pada "z głodu". Zjeździłem wszystkie sklepy w moim miasteczku i nie znalazłem jaj artemii. zamówiłem przez internet ale przesyłka dojdzie za 2-3 dni. poradźcie mi czym je karmić, bo nie chcę stracić całego narybku ( choć nie byłem na niego przygotowany), czy suche pokarmy w "proszku"?
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2008, 19:49 {2} przez
tdomek.)
3
witam na forum kolego.dafnie, oczliki i inny drobny plankton. Następnie młode skalary można karmić larwami solowca, a wkrótce także siekanymi rurecznikami.