• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Idiotyzm i głupota sklepów zoologicznych (a właściwie ich klientów)

mój pierwszy pobyt w zoologicznym skończył sie tragicznie, niczego nie świadomy dałem sobie wcisnąć 20 rybek do 25 litrów w tym mieczyki i inne stworzonka zaczepne. Następnego dnia wyłowiłem pierwszego trupa. Ogólnie informacji wiele błędnych, które mi podali. Ach co by było gdyby nie książki i internet... same martwe ryby Smile

D: Ja
S: Sprzedawca

D: Witam
S: Witam
d:Czy ma może pani Artemie ?
S: A co to jewst artemia?
D:Robaczki Żywe lub Mrożone.
S: Nie wiewm ale spóbuje ci je przywieś w piątek
D: Ok

Mija tydzień przychodze

D: Jest juz Artemia?
S: Jaka artemia?
D: mówiła pani że mi pani ją załatwi na piątej
S: Nic takiego nie mówiłam
D: Wie pani co? Pani juz sama nie wie co mówi! Po co panią zatrudnili żeby pani okłamywała ludzi i wciskała im kity?
S: Nie takim tonem dziecko
D: A bo co? Co pani sobie wyobraża? Kiedys pytałam o gupika a pani wskazała mi Mieczyka!
Czy to jest normalne?
S: Zegnam.
D: Nie mam zamiaru tu przychodzic! pani nie ma najwiekszej wiedzy o akwarystyce!

Doda popatrz na swoją wiedz..... Sama jak odpowiadasz w tematach to wciskasz autorom'kity'

Doda wiesz co nie wciskaj nam kitu napewno tak niepowiedziałaś, radziłbym bym ci żebyś przeczytała jakąś lekture o akwarystyce a dopiero potem sie wypowiadała...

Ja jakiś rok temu, w ogóle nie obeznany w akwarystyce, pojechałem do miasta bo wzięła mnie ochota na trzymanie 4 neonek w 10l. Pojechałem do jednego zoologika i mówię:
J: Czy dla 4 neonek w 10l potrzebne są sprzęty typu grzałka i filtr?
S: Chłopcze, filtr jest po to żeby czyścił i napowietrzał wodę, ale jeśli będziesz codziennie podmieniał 50% to nie jest potrzebny.
J: Acha, to poproszę 4 neonki.
S: Prosze, coś jeszcze? Może jakies inne rybki żeby neonki nie czuły się samotne?
J: A jakie pani proponuje?
S: Bardzo ładne są prętniki karłowate.
J: Nie dziękuje, narazie neonki mi starczą

Na całe szczęście mój wujek po moim przyjeździe wziął te neonki do siebie żeby się nie męczyły. I od tej właśnie pory zacząłem "chłonąć" wiedzę o podwodnym świecie Big Grin
Do tego sklepu już nigdy nie pojechałem, upatrzyłem sobie super zoologika które prowadzi małżeństwo po 30 - tce, ale widać że znają się na rzeczy, nie wciskają załużmy 30 rybek do 15l Tongue

Bardzo fajny sklepik w Gliwicach, no w sumie to już w Zabrzu, pracuje tam wporzo gościu z naprawdę dużą wiedzą ale niestety (tak myślę) przez naciski szefa wciska ludziom wszystko co się da.
Pierwszą "potyczkę" miałem z nim kiedy sprzedał mi za małe tło wew. do akwa - nie miałem metrówki więc on je mierzył - na szczęście przyjął zwrot, no i kolejna sytuacja wczoraj kiedy usilnie wciskał mi kosiarki nie będące kosiarkami. To nie były nawet te fałszywe - nie wiem co to było, najlepsze jest to, że obok w akwa pływały kosiary XXL i na moje uwagi i porównania do tych obok - twierdził, że one są po prostu małe i dlatego się różnią. Wielki minus dla tego sklepu, więcej tam nie pójdę.

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

Może miał racje z tymi kosiarkami a jak te małe wyglądały??

Nie miał racji. Bardzo wiele artykułów przeczytałem o rozpoznawaniu kosiarek, więc potrafię poznać prawdziwą, a inna sprawa że obok pływało porównanie Smile
To tak jakby wciskać ludziom, że kirysek wyrośnie na wielkiego suma tylko że jest mały, a to że inaczej wygląda - to też przez to że jest mały, a neonkom wyrosną miecze i będą mieczykami - tylko że teraz są małe.
Te fałszywki, które tam sprzedawał można by bardziej z otoskami pomylić, miały wielką przyssawkę - rozumiesz peter, koleś sie po prostu pogrążył

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

No kosiarki raczej przyssawek nie mają Big Grin

ja ostatnio bYłem w Sklepie zoologicznym w Strzelnie.
Mały sklepik dwa akwaria po 120l.
W jednym 3 welony ogromnie i labeo,sumiki.
A w drugim jezcze większa tragedia
kilkanaście welonów,neony innesa,brzanki sumatry i różowe,skalary,gupiki,molinezje i duchy.
Dosyć że ryby chore, po obgryzane to cena jednego neona 4 zł.

"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki"

Skocz do: