• 5 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie SKALARÓW

jest na forum temat od tym i jest wszystko dokladnie opisane. Najlepiej zabrac lisc z ikra, i wlozyc do malego dobrze napowietrzonego akwarium. Ja lisc przyczepilem na gumki do malej szybki wlozeylem do malego akwka, opierajac szybke z lisciem o szybe. POd ten lisc wsadz kosteke z powietrzem i caly czas napowietrzaj. Mozna do wody dolac jeszcze akryflawine.

Mowiłem ze sie zna ziom

To ze mam nick laska nie znaczy ze jestem dziewczyną a no i nie trzymajcie ryb w słoikach

jaka temperatura ma być w tym małym akwa . Ja nie mam akryflawiny czy ikra nie spleśnieje. Ostatnim razem nie zabrałem jej rodzicom opiekowali się nią dobrze dopukj nie natknoł się na nią glonojad. Więc morze dać im jeszcze jedną szanse

nie licz na jakieś uczucie miłosierdzia ze strony glonojada, zje ikrę na pewno jak tylko ją napotka, pozostałych skalarów też nie możesz być pewien, nawet rodzice mogą ją zjeść. najlepiej odłowić ikrę z liściem i dać do osobnego akwa. temp 26-27 stopni i dobrze napowietrzaj, daj delikatny filtr bo za mocny wesie Ci narybek. Powodzenia.

No u mnie też skalary mają zamiar składać ikrę.... ale to bedzie pierwsza ikra tej pary wiec zostawie ja i zobacze czy sie beda opiekowac czy nie...

"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"

nie zostawiajcie ikry poniewaz:
1) ktos ja zje
2) moze sie nie wykluc narybek, poprostu splesnieje
3) jak sie narybek juz wykluje to go ryby zjedzą!!
4) a jak jakims cudem nie zjedza to zdechna z głodu.
Jak skalary zloza ikre poczekajcie do momentu w ktorym gasicie rybom swiatło zeby samiec skalara zrobił co potrzeba. Pozniej oderwijcie lisc z ikra i zrobcie to co pisałem w 4 poscie. Akryflawine mozna kupic w kazdym sklepie zoologicznym nie jest droga, a jest potrzebna. Ja ikre miałem w 5 litrowym akwa i nawet filtra nie wkladelm tylko co jakis czas troche wody wyminiłem.

Aha wielkie dzięki ale na razie to czyszczą ten liść czyszczą i czyszczą... A mam zapalić światło czy nie teraz oczywiścieSmile??

teraz zapal swiatło, a wieczorem przed zgaszeniem wyjmij ikre, poki skalary widza ikre to nie powinno nic sie stac, chyba ze masz inne wieksze ryby to moga zjesc ikre na oczach rodziców Smile

Nie całą obsada jest przegoniona w kont zbiornikaSmile A wodę do tego gdzie ma być ikra to wziąć z ogólnego??

no najlepiej wziasc z ogolnego -tym bardziej ze pewnie jest czysta, bo jezeli skalary skladaja ikre to musiales niedawno wyminiac wode- i dodaj akryflawiny

Skocz do: