od jakiś trzech tygodni mam znowu akwarium z neonkami gupikami i platynkami (zmienniki) Karmie je pokarmem ICHTIO - VIT firmy TROPICAL (codzienny podstawowy pokarm wieloskładnikowy dla wszystkich ryb akwariowych) no i moje neonki nie za bardzo chca go konsumowac, dlaczego również pozostałe ryby niechętnie go jedzą a neonki chwytaj do pyska i zaraz wypuszczają, pokarm podaję dość rozdrobniony, ryby karmię raczej rzadko więc o przekarmieniu nie ma mowy, czy możecie mi polecić jaki jest najlepszy pokarm dla neonków? Pozdrawiam
Robert
Poprostu nie są przyzwyczajone do tego pokarmu, ktoś karmił je innymi ale ryby się przyzwyczają tylko proponuje podawać też inne nie jeden rodzaj.
4
Spróbuj dać im robaki

(ochotka, wodzień, komar...) to prawdziwy rybi smakołyk. Tylko nie za często - raz na kilka dni. A poza tym rzeczywiście kup kilka rodzajów pokarmu.
pozdr
3
najlepiej jest rano sypnac taki pokarm wieczorem znowu inny
powinienes sie zaopatrzyc w jakies 3/4 rodzaje pokarmow w tym roslinny
do tego ochotka i czasem z niej tez zrobic im uczte
sam pomysl jakbys non stop jadl to samo nie zbrzydlo by Ci ?
pozdrawiam
2
Czołem,
od wczoraj mam stadko neonków (inessa i czerwone). Mam problem z ich karmieniem:
Częstuje je płatkami Ichtio-vit Tropical odpowiednio rozdrobionymi, problem polega na tym, że neonki nie wypływają na powierzchnie, aby złapać kęs żarcia. Co najwyżej łapią drobinki spadające w dół.
Czy w prawidłowy sposób karmię moje neonki?
Ile pokarmu zjadają takie rybki?
dzięki za wskazówki
W@lly
6
Neonki nie podejmują pokarmu ani z powierzchni wody ani z dna akwarium, więc jedynym wyjściem jest stosować pokarmy unoszące się dłużej w toni wodnej. Jeśli masz dojrzałe akwarium z sporą obsadą roślin to oprócz tego co im podasz znajdą sobie jakiś kąsek w postaci pierwotniaczka czy innego żyjątka.
2
Ponieważ jestem akwarys-tołkiem, mam kolejne pytanie: jaki pokarm unosi sie w toni? Płatki powoli opadają, granulat opada nieco szybciej, a więc ??
pozdr. W@lly
ratafia napisał(a):Neonki nie podejmują pokarmu ani z powierzchni wody ani z dna akwarium, więc jedynym wyjściem jest stosować pokarmy unoszące się dłużej w toni wodnej. Jeśli masz dojrzałe akwarium z sporą obsadą roślin to oprócz tego co im podasz znajdą sobie jakiś kąsek w postaci pierwotniaczka czy innego żyjątka.
33
Możesz dawać też tabletki "samoprzylepne" ColorTabin, SuperTabin, SpiruTabin ....
Twoje rybki prawdopodobnie były karmione pokarmem żywym lub mrożonym, albo jakimś własnej produkcji muszą się nauczyć jeść pokarmy gotowe.
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
20
ja mam neonki i jedzą zawsze jedzenie z powierzchni
5
Moje neonki też jedzą z powierzchni , natomiast mrożoną ochotkę potrafią jeść nawet jak już opadnie na dno. POZDRAWIAM.