11
O której złożyły ikrę??
"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"
2
nie wiem dokładnie ok południa
14
adrian128 napisał(a):parka złorzyła ikre na durzym liściu czytałem że musi być dobrze napowietszana więc podłączyłem napowietszacz czy trzeba coś jeszcze robić błagam odpiszcie
jeżeli nic nie zrobiłeś do tej pory a jutro ikra będzie nadal na liściu to nie rób nic ...
6
jak jutro bedzie ikra a rodzice bedą dalej sie nią interesować to nic nie rub... natomiast jesli będzie a rodzice nie będą sie nią zajmować- a nie będzie spleśniała(cała biała) to przełóż ją do innego akwarium-bez żwiru, roślinkę przygnieć kamieniem aby nie wypływała, i silnie napowietrzaj pod liść tak aby powietrze poruszało liściem... A jesli bedzie cała biała to ją zostaw i czekaj na następnie złożenie... Ale znając te rybki i że to jest jej pierwszy raz to jutro rano nie bedzie ikry...
Sprzedam dobraną parę skalarów, mozliwy dojazd do wybranych miast: Wrocław, Ostrów, Wrzesnia, Gniezno,Bydgoszcz, Tuchola.
Oddam Brzanke Rekinią dorosła- 17cm. Tylko do duzego baniaka wzamian mogę przyjąc rosliny:D! wiecej na gg 2737822 i pw
2
myliłeś się chociaż to ich pierwsze tarło to dzisiaj rano była cała ikra a ryby się nią dalej bardzo interesują jest tylko kilka spleśniałych. Jeśli się z niej coś wykluje to jak mam dalej postępować.
11
Na razie czekaj aż ikra dojrzeje będzie to widać bo będzie się poruszać. Narybek na początku będzie korzystał z woreczka więc na razie trzymaj kciuki żeby ikra nie z pleśniała i nie została zjedzona
2
kupiłem na allegro artemię czytałem że można nią karmić narybek
11
Tak owszem ale nie podawaj jej za szybko bo rybki zdechną

A jak ikra??
14
Mateuch01 napisał(a):Tak owszem ale nie podawaj jej za szybko bo rybki zdechną
A jak ikra??
Podawać będzie można za tydzień może dłużej, zależy od temperatury wody.
Dzisiaj albo jutro skalary przeniosą wylęgające się larwy w inne miejsce i to normalne, nie stresuj ryb zbytnio tylko karmienie i żadnych inny działań
Artemię podaj dopiero jak się uformuje swobodnie pływające stadko młodych ...
2
ikra ok te jajeczka które spleśniały rodzice usuneli a tymi się opiekują. Kupiłem jajeczka artemi czy w takiej formirmie podaje się je rubom czy muś sie wylęgnąć. Kiedy małe skalary się wylęgną to trzeba je przenieść do innego zbiornika.