• 5 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie SKALARÓW

A jak już sie zdecydujesz przenieść ikrę to najlepiej aby ona nie miała za jasno , woda była bardzo dobrze natleniona( ja brzęczyk wkładałem pod liścia... Ale powiem Ci że rzadko młoda para ma dobrą ikrę ... i często pleśnieje bo jest niezapłodniona...A niektóre skalary opiekują sie i ikrą i młodymi ale najczęściej są to te pręgowane, a że większość hodowców zabiera ikrę rodzicom skalary tracą ten instynkt ...ja młode karmiłem armią żywą ...

Sprzedam dobraną parę skalarów, mozliwy dojazd do wybranych miast: Wrocław, Ostrów, Wrzesnia, Gniezno,Bydgoszcz, Tuchola.

Oddam Brzanke Rekinią dorosła- 17cm. Tylko do duzego baniaka wzamian mogę przyjąc rosliny:D! wiecej na gg 2737822 i pw

Nie można pisać od razu że to jest para a mianowicie w pary się wiążą np. dwie samice. I możesz co tylko chcesz a i tak nie będziesz miał młodych. Więc podczas tarła pierwszego (jak do niego dojdzie) to musisz się przypatrzyć na pokładełka (Pokładełko u samicy jest szerokie i tępo zakończone, natomiast u samca szpiczaste) dzięki temu będziesz miał pewność że są jakieś szanse na doczekaniu się potomstwa.

"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"

mam kolejny problem musiałem te dwa skalary przenieść do 25l bo ta parka nie dawła im żyć bardzo ich gryzły czy to normalne. Pomocy Proszę

Tak to jest normalne jeżeli w zbiorniku są inne ryby. A jaka jest wysokość tego akwarium co para została przeniesiona??

Gdzieś czytałem że samiec skalara ma leciutką gulkę na pyszczku.
Poszuka jeszcze na www.google.pl Shy

http://www.akwaswiat.net/-112l-ogolne-wo...-7133.html
Moje odnowione akwarium.Zapraszam do komentowania.
Piszę poprawnie po polsku.
Sory za błędy w pisowni mam rękę złamaną ...

Wiesz mi że nie sprawdza się to wo 100%. Jak się chce hodować te rybki to najlepiej kupić 8sztuk i samie rybki się dobiorą a resztę sprzedaćSmile

wojtek-14 napisał(a):Gdzieś czytałem że samiec skalara ma leciutką gulkę na pyszczku.

Zgrubienie to występuje u samców dorosłych i łatwo się pomylić w rozpoznaniu, a co do 25 litrowego akwarium to jest zdecydowanie zamałe ...

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

no właśnie te skalary to prędzej Ci tam zdechną Wink
one muszą mieć akwarium z 80 L

obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

A jakiej wielkości są te skalary ?

Sprzedam dobraną parę skalarów, mozliwy dojazd do wybranych miast: Wrocław, Ostrów, Wrzesnia, Gniezno,Bydgoszcz, Tuchola.

Oddam Brzanke Rekinią dorosła- 17cm. Tylko do duzego baniaka wzamian mogę przyjąc rosliny:D! wiecej na gg 2737822 i pw

top2107 napisał(a):No cóż widzę że Rudolf ma nieciekawe doświadczenia w hodowli skalarów, nie wszystkie skalary zjadają swoją ikrę, i jeżeli woda jest dobrze natleniona to ikra nie pleśnieje, co najwyżej pleśnieją niezapłodnione jajeczka (mowa gdy rodzice nie opiekują się ikrą).

Nie mam złych doświadczeń, tylko stwierdzam, że nie jest to łatwe dla początkującego akwarysty. A co do nie zjadania ikry, to niestety, ale się nie zgadzam. Skalary tylko w warunkach naturalnych opiekują się ikrą. Co do odmian hodowlanych to niestety ten instynkt u nich zanika. O ile przez pierwszych kilka godzin się nią interesują, to później ją zjadają i tyle. U mnie skalary składały ikrę około 30 razy i za każdym razem trzeba ją było odizolować, bo była zjadana.

Skocz do: