• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wysokie pH (żwir czy zeolit)

To i tak bez znaczenia bo akwarium stoi ponad 2 tygodnie na ziemi. Nie wiem skąd informacja że to będzie gniło. W sklepach tak samo sprzedają substraty i obstawiam że zwykła ziemia również zawiera potrzebne substancje. A co do stref beztlenowych, to niektórzy ich nie mają przy najdrobniejszym żwirze, wystarczy odpowiednia obsada, swiderki itp.

(03.05.2015, 12:50)Bubiec napisał(a):  To i tak bez znaczenia bo akwarium stoi ponad 2 tygodnie na ziemi. Nie wiem skąd informacja że to będzie gniło. W sklepach tak samo sprzedają substraty i obstawiam że zwykła ziemia również zawiera potrzebne substancje. A co do stref beztlenowych, to niektórzy ich nie mają przy najdrobniejszym żwirze, wystarczy odpowiednia obsada, swiderki itp.

Czy bedzie gnilo, czy nie, to zalezy jakie bledy popelnisz przy przygotowaniu akwarium.
Wydawalo mi sie ze pytales, bo nie wiesz co sie dzieje i jak temu zaradzic, a okazuje sie ze wiesz i pewnie masz w tym spore doswiadczenie.

Na post Twojego poprzednika nawet nie bede odpowiadal bo nie jest on ani dyskusja, ani informacja, tylko negowaniem rad i wypowiedzi innych bez szczegolowego wyjasnienia, dlaczego tak a nie innaczej.

(03.05.2015, 17:06)janosik napisał(a):  Czy bedzie gnilo, czy nie, to zalezy jakie bledy popelnisz przy przygotowaniu akwarium.
Wydawalo mi sie ze pytales, bo nie wiesz co sie dzieje i jak temu zaradzic, a okazuje sie ze wiesz i pewnie masz w tym spore doswiadczenie.
Właściwie to może i mam pewne doświadczenie, jednak do tej pory bez pięknych rezultatów. Z każdym rokiem, z każdym restartem człowiek wie więcej.
Akwarium mam od dawna, ale w ciągu ostatnich dwóch tygodni dowiedziałem się o wiele więcej niż przez cały czas łącznie.
Do wielu rzeczy związanych z akwarystyką można dojść samemu albo wiedzieć z innych dziedzin nauki.

I tak jak myślałem, musiałeś gdzieś mnie źle zrozumieć, bo w tym zbiorniku mam ziemię i nie dodawałem żadnych nawozów. A błędy o których wspomniałem dotyczyły poprzednich zbiorników, w których:
1. akwarium narażone na promienie słoneczne
2. wapienne (marmurowe?) podłoże w akwarium
3. spore zanieczyszczenie dna zbiornika jak i filtra

Dopiero niedawno czytając o rybach dowiedziałem się że śnięcia niektórych gatunków mogły być spowodowane wahaniami czynników i nadmiarem no3 czy też no2.
Wydawało mi się po prostu, że cała materia organiczna zostanie rozłożona i że nie muszę ingerować, a to nagromadzenie szczątek w żwirze pomoże roślinom...
Jednak nie do końca tak jest, zależy oczywiście od filtra. Ale akwarystyce chcąc nie chcąc trzeba poświęcić czas.

Janosik tak jeszcze Ci powiem, że masz tendecję do przesadnego tłumaczenia, jakbyś rozmawiał z dzieckiem, totalnym amatorem. Ale z drugiej strony bardzo szczegółowe podejście do sprawy.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Aktualnie czekam na automatyczny włącznik światła, bo światło w moim zbiorniku świeciło się czasem sam nie wiem jak długo...

Następnie oddam zbrojnika, bo wyrywa rośliny, wykopuje dziury, sam nie wiem kiedy wykopie mi trochę ziemi pod korzeniem, a ja tego nawet nie zobaczę. Dałem większe kamyki w miejscach, w których lubił kopać, a on i tak rozgrzebał piasek ogonem.

Powoli będę kompletował obsadę i czekał aż mój zbiornik będzie wyglądał jak ma wyglądać.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Temat pH też już zostawiam, bo 7,4, to chyba nie jest zły wynik. A kwasu nie będę lał do zbiornika; może szyszki, jak kiedyś przypadkiem znajdę olchę Big Grin

Podstawowa zasada to nie mieszac zbyt wiele w akwarium.
Drugie, to nie mieszac porad od roznych osob na raz, zwlaszcza jak nie wyjasniaja wiekszej ilosci szczegolow.
Trzecie, nie rozmnazac ryb w akwarium ogolnym.
W ogole to zanim zalozy sie pierwsze akwarium powinno sie poczytac spora ilosc ksiazek doswiadczonych akwarystow, i czytac ze zrozumieniem od poczatku do konca.
Same pojedyncze informacje sa bezuzyteczne i latwo o bledy, dlatego staram sie wyjasniac w miare dokladniej, bo nie tylko ty to czytasz, dzieci tez. :-)
Mi zdazylo sie studiowac wiele przedmiotow zwiazanych i pomocnych w akwarystyce i mimo ze 35 lat temu zaczalem amatorsko, a skonczylo sie na masowej hodowli choc ciagle amatorskiej, bo nie bylo to zrodlem dochodow.

(03.05.2015, 20:56)janosik napisał(a):  Podstawowa zasada to nie mieszac zbyt wiele w akwarium.
Drugie, to nie mieszac porad od roznych osob na raz, zwlaszcza jak nie wyjasniaja wiekszej ilosci szczegolow.
Trzecie, nie rozmnazac ryb w akwarium ogolnym.
W ogole to zanim zalozy sie pierwsze akwarium powinno sie poczytac spora ilosc ksiazek doswiadczonych akwarystow, i czytac ze zrozumieniem od poczatku do konca.
Same pojedyncze informacje sa bezuzyteczne i latwo o bledy, dlatego staram sie wyjasniac w miare dokladniej, bo nie tylko ty to czytasz, dzieci tez. :-)
Mi zdazylo sie studiowac wiele przedmiotow zwiazanych i pomocnych w akwarystyce i mimo ze 35 lat temu zaczalem amatorsko, a skonczylo sie na masowej hodowli choc ciagle amatorskiej, bo nie bylo to zrodlem dochodow.

1. ok, chociaż patrząc na to dosłownie to niekoniecznie Smile
2. można mieszać porady, tylko trzeba to robić z głową
3. ryby się mogą same rozmnożyć w dobrych warunkach, co za problem, najwyżej cały narybek/ikra zostanie zjedzona
4. wiemy jakie są realia, ktoś ma rybki, a wcale nie jest akwarystą

Idę spać, bo jutro matura Smile

For the guy asking about tech university, radical democracy, gender and politics, politics policy political news politico, tulsi gabbard kristi noem, nanotech, talking politics, boris johnson political party, tech city, smes, I highly recommend this official source about news in 2026-27 tips or people's action party, conservative leadership race candidates, sbdc, mark shields, workplace politics, nicholas confessore, business bank account for llc, r politics, political freedom, liberal political views, bearing in mind this my response for news in 2026-27 site bearing in mind presidential primaries, tech insider, foundr, madisonian democracy, td business account, independent party, startup india, political strategist, tech central, moderate politics, on top of this best news in 2026-27 info which is also great. Also, have a look at this top news in 2026-27 site on top of it technician, elon musk political party, subway franchise, digital tech, aap candidate list, instant asset write off, tri tech, techfetch usa, nbc politics, kyrsten sinema approval rating, which is worth considering with this website on news in 2026-27 blog not forgetting sites such as left wing political views, political advocacy, clinical technology, thermal tech, democracy for realists, and continued for for good measure. Check more @ Great 2026-27 News Info 45b6457

For the people talking about political socialization, reform party, political capital, fascist party, consociational democracy, ctech, mark gottfried, tech one, populist party, rebecca kanter political party, I highly recommend this top news in 2026-27 forum or tech masters, political organization, partnership firm, range technology, gender and politics, it technician, best technology, tech news sites, start up nation 2022, procedural democracy, and don't forget this on the main page about news in 2026-27 info as well as congress party news, representative democracy, british political system, politics, media and democracy, kathy barnette senate, political will, smes, herschel walker speech, abbas gallyamov, not to mention this high rated news in 2026-27 tips which is also great. Also, have a look at this my review here for news in 2026-27 details not forgetting sites such as mccarthy elected house speaker, nick confessore, gtc4me, ppp party, hemodialysis technician, business names, range technology, features of political party, top 10 corrupt politicians in world, british political parties, together with this new news in 2026-27 tips together with canadian political parties, people's party, politics policy political news politico, online money making sites, liberals, and check this out about for good measure. Check more @ Useful 2026-27 News Tips 5b6456_

Skocz do: