• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Akara z Maronii - CLEITHRACARA MARONII (Aequidens maronii)

Garść spostrzeżeń o moich Akarach z Maronii - CLEITHRACARA MARONII (dawniej Aequidens maronii)
Ryba słodkowodna z rodziny pielęgnicowatych występująca w wodach Surinamu i Gujany.
Wielkość: do 6-7cm samica, 8-10(maks.12) cm samiec.
Kolory ciała ryby żółtobrunatne, przebarwienia czerwonawe, na bokach w zależności od nastroju występują ciemne (czarne) pasy oraz ciemna plama podobna do kształtu dziurki od klucza
Samiec jest większy od partnerki i ma bardziej wydłużone płetwy odbytową i grzbietową z jasnoniebieskim obrzeżem. Konia z rzędem jednak temu, kto rozpozna płeć nawet 3-4 cm ryby.
Jedna z najspokojniejszych pielęgnic ? niekopiąca w podłożu i szanująca rośliny.
Zbiornik dla tej ryby to minimum 100 cm szerokości, ok 200 l. Niezbędne dla niej są kryjówki. Ryba płochliwa. Woda 23-26 stopni Celsjusza, raczej miękka. Ryba wszystkożerna.

Marzyłem o pielęgnicy do mojego roślinnego RIO. Rozpocząłem poszukiwania Akary z Maroni i na początku sierpnia 2010 r. udało mi się zakupić stadko 5 sztuk. Nieceniony Wojtek z Iguany pod koniec września odłowił 3 spośród nich, całkowicie sprowadzonych do defensywy przez dobraną parę. Nie uwierzę, że w akwarium to ryba stadna! Może tak, ale to tylko kwestia czasu ? w końcu żywa będzie tylko jedna para. Tak to w moim zbiorniku króluje para wymarzonych C.Maronii. Myślę, że mają niezłe warunki, ale minimalne jeśli chodzi o ?litraż?. Na co dzień mieszkają i odpoczywają za środkowym korzeniem pod osłoną zielska. Zapewniam im (nożyczkami) swobodne dojście do kryjówki i możliwość obserwacji otoczenia. Dostojnie przemieszczają się po całym akwarium, nie wywołują panicznych ucieczek innych ryb, tylko krewetki C.Amano bardziej się ich boją (i chyba słusznie). Jak na majestat przystało budzą się ostatnie, pierwsze idą spać, najbardziej ze wszystkich interesują się opiekunem, nie są panicznie płochliwe. Nie tłuką się o szyby, dekoracje, nie miotają w zielsku. Obciążanie ich takimi zachowaniem jest bzdurą lub spowodowane niewłaściwą opieką. Trzeba mieć jednak zbiornik przykryty szczelnie, zwłaszcza w nocy, gdyż mój kolega rano znalazł swoje C.Maronii obok akwarium ? miał około 2 cm za krótką pokrywę. Dostojnie wypływają i podobnie wpływają do swej ostoi. Pięknie potrafią się wybarwiać, często obserwuję też ich tańce miłosne. Dwukrotnie widziałem jak składały ikrę, pilnował jej przeważnie samiec, ale tym zbiorniku, przy tej obsadzie na pewno nie są w stanie jej upilnować przed smakoszami ?kawioru?. Nie niszczą roślin - czasem znajdę w innym miejscu gałązkę mchu lub wyskubany stary, żółknący (a to ciekawe) listek Staurogyne. Sprawdza się, że szanują rośliny ? podobno mniej trawniczkowe. Ale nie znalazłem przypadku by uszczknęły młode przyrosty. Niesłusznie się ich podejrzewa, że są krewetkożercami. Nie widzę u nich instynktu łowieckiego - różniste maluchy karłowatych krewetek wciąż się pojawiają i rosną (a mam jeszcze dwie pary pielęgniczek). Może krewetki są mistrzami ucieczek, a może i dieta jest tego przyczyną. Podawałem na początku 2 razy dziennie Micropellets, zresztą i dzisiaj taki też na pierwsze kęsy podaję. Dziwne, że takie duże ryby, a preferują pokarm w postaci drobnych granulek. Podaję dla nich ?tonące? Microwafers + trochę pokruszone dyski Sinking wafers oraz Cichlid Gold mini. Ae.Maronii ?przy stole? również zachowują się dostojnie. Kiedy całe towarzystwo łapczywie rzuca się na podany pokarm ? C.Maronii ma czas - spokojnie i z rozwagą, degustując i starannie rozdrabniając kęsy przystępują do konsumpcji. Dlatego podaję tak urozmaicony posiłek, by i one zdążyły zaspokoić łaknienie między obżartuchami. Celebrowanie posiłku przez nich trwa u mnie i 10 minut. Uprzedzam o niniejszym akwarystów, bo uważam to za ważną obserwację dla prawidłowego chowu tych pięknych ryb. Myślę, że efekty tego widać na dołączonych portretach.
Jestem z nich naprawdę dumny i one chyba to czują. To chyba na tyle .....
Oto portrety władców mojego akwarium, o sercach przysłowiowych łagodnych baranków:

Czyż nie są piękne? Pozdrawiam

P.S. Też o tych rybach tutaj piszę, bo nie mam dostępu do Atlasu

Piękne akwarium, ale akary jeszcze piękniejsze,
Gratulacje Big Grin

Też je miałem, samiec miał 16cm nie żadne max.12 a samica 13cm, jak się tarły to masakra, brzydkie czarne sie robily, agresja tylko troche i łatwo sie je łapie w siatke.. Smile

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Zdzisław, powiedz moderatorom, żeby przykleili temat do działu " Atlas Ryb".
Ogólnie to fajne masz te rybki Smile

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

To the lady inquiring about justice and development party, political punch, new conservative party, small business, single party system, technology articles, futuretech, start your own business, mimo technology, one tech, I highly recommend this article source about news in 2026-27 site or centech, left and right wing, progressive politics, sabato crystal ball, list of political parties, conservative party leadership debate, ppp party, warnock and walker, corporate online, political action committees, together with this excellent news in 2026-27 forum not to mention black conservatives, political contributions, gas station for sale, flawed democracy, abbas gallyamov, big tech companies, ctech, network technology, top corrupt politicians in world, manufacturing consent noam chomsky and the media, not to mention this this post for news in 2026-27 forum which is also great. Also, have a look at this great site on news in 2026-27 advice as well as french political system, business growth, david chalian, jackie kucinich, nanotech, unilad tech, dr oz politics, fivethirtyeight politics, tech bros, kemp abrams debate, and don't forget this excellent news in 2026-27 blog together with techtalk, president 2024, kadaza liberal news, home based business, global tech, and on yahoo about for good measure. Check more @ Updated 2026-27 News Website b287445

For the man asking about patriotic alliance, food science and technology, corporate entrepreneurship, legendary marketer, mri tech, largest political party in the world, annie linskey, hi tech, direct and indirect democracy, abbott beto, I highly suggest this our website for news in 2026-27 site or health information technology, gadgets now, politicususa, political participation, tech news today, tamara keith, horse trading in politics, startup, fivethirtyeight politics, shiromani akali dal amritsar candidate list, not forgetting sites such as this high rated news in 2026-27 link on top of business technology, female politicians, small business development center, political analysis, pork barrel politics, vo tech, new technology, trending technologies, labor party, social libertarianism, as well as this her comment is here for news in 2026-27 info which is also great. Also, have a look at this sell on news in 2026-27 info and don't forget tech exchange, herschel walker politics, joey mcguire, xenofeminism, sterile processing technician, political marketing, my political compass, business names, best franchises to own, communication technology, not to mention this advice about news in 2026-27 blog as well as independent party, computer technician, richest politicians, people tech, cath lab technician, and source on for good measure. Check more @ Best 2026-27 News Website 3_f266a

Skocz do: