• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Środek zwalczający glony - jak stosować?

Mam pytanie w związku z zakupieniem preparatu do zwalczania glonów TetraAqua Algumin. Na opakowaniu jest napisane jedynie jak rozpuscić ten preparat (5ml na 10l wody) ale nie wiem zupełnie jak do tego się zabrać. Mam to po prostu wlać do akwarium? Przed czy po czyszczeniu akwarium i wymianie wody? Rybki mogą zostać w akwarium czy mam je wyciągnąć? Jesli tak, to mam moze pewien czas poczekac do ich wpuszczenia? Prosze o pomoc.

Czy zanim zdecydowałaś się na chemię, próbowałaś innych sposobów na usunięcie glonów? Wykonujesz podmiany wody? Jaką masz obsadę w zbiorniku? Żywe rośliny są?
Wszystko da się zrobić bez pomocy chemii, która zawsze pozostawia skutki uboczne. Trzeba najpierw znaleźć przyczynę...

tak probowalam i nic to nie dalo, tak wykonuje. Mam aktualnie mało rybek, kilka gupików i dwie żałobniczki. Są żywe rosliny. W sklepie zoologicznym zaproponowali mi ten srodek. Wiec jak sie go uzywa?

Ja raz zastosowałem Aglumin według zaleceń producenta i nigdy więcej tego nie zrobię. Zupełnie nic nie dał oprócz pogorszenia kondycji roslin. Lepiej zadbać o poprawne parmetry PO4 i NO3 i problem z glonami zniknie.

jednak chcialabym sprobowac, moglbys mi powiedziec jak to dokladnie zrobiles?

Nie mam pewności, czy zrobiłem to dobrze:
Zrobiłem podmiane wody ok 30% wody. Przy okazji porządne odmulenie i czyszczenie korzeni.
Zaprzestałem podawanie nawożenia.
Preparat wlałem bezpośrednio do akwarium w dawkach wskazanych przez producenta.
Rybki zostały w akwarium (nie zauważyłem żeby algumin zle na nie wpłynął).

I jesli filtrujesz przez węgiel aktywny, to wyjmij go z filtra przed podaniem Alguminu.

Dziękuję, a dlaczego zaprzestales nawozenia? Co potem stało się z tymi glonami, trzeba je wyciągać?

Zaprzestałem nawożenia, bo stwiedziłem, że skoro będę stosował preparat na glony, który w jakiś tam sposób niszczy rosliny, nawożenie mija się z celem. Mi Algumin w żaden sposób nie pomógł z glonami, ale jesli u Ciebie zda egzamin i glony zaczną ginąć to wyciągaj je, żeby nie "psuły" Ci wody. A i przed podaniem Alguminu usuń mechanicznie tyle glonów ile możesz. Powodzenia

Jeszcze raz dziękuję Smile Mam nadzieję, że pomoże

why not just google it

Skocz do: