• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Żabienica Blehera - zanikające liście

Akwarium 60l
Nawożenie mikro + makro 2,5ml co tydzień, easy carbo 1ml na dzień (nawożenie od około 3 tyg).
Oświetlenie na razie jest 15w, niebawem wpadnie 30w, jednakże tą żabienice mam już od około 1 roku i dopiero teraz zaczęło się coś dziać - więc oświetlenie wykluczam.

Roślinka rosła powolutku ale bez żadnych problemów, dopiero dziś zauważyłem, iż przy łodyżce listki tracą swój zielony kolor. Po prostu zostaje tylko sama siateczka liścia i łodyżka. Najnormalniej zanika.

Co może być tego przyczyną? Czyżby niedobór potasu?

(16.02.2011, 22:01)arcanius666 napisał(a):  Co może być tego przyczyną? Czyżby niedobór potasu?
Ja też miałem podobne objawy, okazało się, że były braki żelaza.

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Zgadzam się, z top, że może to być niedobór żelaza, liście przy niedoborze żelaza marnieją robią się często już te wyrośnięte dziurawe itd. Może być wiele objawów w zależności od tego w jakim stopniu jest ten niedobór żelaza, pamiętaj nie dawkuj go od razu za dużo, bo też stworzysz sobie problemy.
Jeśli chodzi o Mikro to lej tylko przy podmiankach, a Makro możesz lać codziennie ok.1-1,5ml.
Ec możesz lać śmiało 1,5ml codziennie. Zależy ile masz roślin, jeśli masz sporo to nawet 2 ml.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

(16.02.2011, 22:30)Malutki napisał(a):  Jeśli chodzi o Mikro to lej tylko przy podmiankach, a Makro możesz lać codziennie ok.1-1,5ml.

Mikro i Makro jest połączone w jedno. Jakaś cudowna mieszanka z allegro Smile kiedyś bardzo ładnie się spisała.

Czy takie coś będzie dobre:
http://allegro.pl/chelat-fe-10-zelazo-na...34219.html

Czy lepiej wybrać coś innego?
NP:
http://allegro.pl/tropical-ferro-activ-3...33770.html
http://allegro.pl/easy-life-ferro-100ml-...99728.html

I od jakiej dawko zacząć, tak aby nie zaszkodzić?

Dodaję zdjęcia do zaistniałego problemu. Może trochę niedokładne, ale może ktoś będzie potrafił pomóc.
Żadnych testów wody nie robiłem, gdyż ich po prostu nie mam. Chciałem zakupić coś dobrego, ale ciężko się na coś zdecydować (nie znam się który będzie ok).
Na lewym zdjęciu trochę niedokładnie, ale widać, iż liski są jakieś takie ciemne. No a na zdjęciu 2-3 żabienica (chyba) w całości i jeden listek, który trzymał się na cieniutkich włoskach.
Cóż im jest?

Załączone pliki Miniatury

Ja mogę Ci polecić Aqua Art Planta Gainer Ferro+. Jeśli chodzi o nawozik Smile

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

(18.02.2011, 22:28)Malutki napisał(a):  Ja mogę Ci polecić Aqua Art Planta Gainer Ferro+. Jeśli chodzi o nawozik Smile
Czyli po zdjęciach stwierdzasz, iż to brak żelaza? a w jakich ilościach go stosować? od razu jakaś dawka ++ czy stopniowo powoli? ww nawozy też podawać?

Ec możesz stosować, co do pozostałych się nie wypowiem, bo nie używam.
Ja używam wszystkie nawozy z Aqua Art-u Mikro,Makro Green,K+,Ferro+ i jeszcze niedługo dokupie Classic, więc co do innych firm to nie wiem, ale na pewno myślę, że raczej nie będą ze sobą kolidować, bynajmniej jeśli o to chodzi.

"Żelazo (Fe)
Objawy niedoborów:
- spowolnienie wzrostu
- może dochodzić do zmniejszenia się rozmiaru blaszki liściowej
- żółknięcie młodych liści; w skrajnych przypadkach liść może przybierać barwę podobną do białej

Objawy nadmiarów:
- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziury (objaw zatrucia żelazem)
- może dojść do zahamowania wzrostu rośliny" cyt z www.akwarium.net.pl
To dla potwierdzenia mojej teorii.

A co do stosowania, to na twój baniak to będzie codziennie po 1 ml. na razie, żeby uzupełnić niedobór i tak przez tydzień, a potem co drugi dzień po 1ml, lub codziennie po 0,5ml.
1ml to jedno naciśnięcie dozownika, ale lepiej przelewać do miarki, bo się nie zawsze tak samo psiknie.

In response to the lady talking about business strategy and the environment acceptance rate, do business jobs pay well, business strategy training courses, best business marketing strategy books, corporate strategy jobs london, harvard reading list, I highly suggest this new business reading list tips or business strategy game year 11 decisions, business strategy powerpoint template free, small business owners association near me, business level strategy meaning, business strategy jobs nyc, business strategy game tips 2021, as well as this useful small business owners info on top of what do small business owners call themselves, summer reading list 2020 business, corporate strategy jobs boston, is abs a good brand, best small business in the philippines 2020, books in the harvard classics, alongside all this cool small business owners link which is also great. Also have a look at this recommended small business owners tips not to mention stanford business school book list, business strategy courses uk, how can i learn business for free, meaning of small and medium enterprise, how can a small business get health insurance, meaning of business strategy with example, on top of this high rated small business owners blog alongside all stanford business school mba reading list, marketing strategy examples a level business, best business strategy books ever, courses for brand strategy, a level business studies reading list, definition of strategy porter, and don't forget best business reading list forum which is also worth a look. I also suggest this great small business owners forum and don't forget business courses in australia, how to write a strategy document template, what is business strategy game, how can a small business get health insurance, corporate sustainability strategy examples, business strategy game quiz 1 answers, and don't forget this useful small business owners forum on top of business strategy game quiz 2 answers, business planning template word, business courses in australia, what is a strategic theme in business, business strategy jobs, meaning of small and medium enterprise, on top of cool small business owners info which is also great. Finally, have a look at this cool small business owners advice for good measure. Check more Recommended Knowledge Transfer Site 9177dbf

To the lady talking about daegu aroma massage recommendation, chungnam massage, healthy massage, massage affiliate, massage ???, service massage, massage business, recommended massage, aroma massage, busan aroma massage, I highly suggest this cool korean business massage advice or massage thai, daejeon massage, aroma massage dish, massage massage, yeongnam university massage, dish thai, gwangju thai, gyeongbuk business trip, massage search, massage event, and don't forget this cool korean business massage info which is worth considering with business trip daejeon, daegu massage dish, ulsan jung-gu thai, daegu thai dish, thai business trip, jeonnam massage, massage sejong, jeonbuk massage, massage seoul, incheon massage, not forgetting sites such as this great korean business massage details which is also great. Also, have a look at this additional info about korean business massage tips bearing in mind business trip ???, college student massage, massage thai, service massage, ulsan thai dish, busan aroma recommendation, busan oltal massage, actual massage, massage massage, massage search, not to mention this view website about korean business massage url bearing in mind daegu business trip, massage near seoul station, busan oltal massage, massage sleep, massage seoul, recommended you read about not to mention massage business trip, ulsan thai dish, massage dish, venus massage, noblesse massage, for good measure. Check more @ Useful Banking Near Me In Jacksonville Fl Guide dd19177

Skocz do: