• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pilny problem z akwarium
Question 

Jestem nowa na forum, ale akwarystyką zajmuję się od 1,5 roku. Mam 2 akwaria:
PIERWSZE
Wym: 52/22/30 (dl/szer/wys) - 34l
Jest to mcharium (ale tylko z 2 krewetkami), z obsady to same gupiki (ok. 30 ale większość to 2 tyg maluszki) i jeden malutki glonojad albinos.
Nie ma CO2, filtr to stary HJ-611B, brzęczyk (zredukowany - tylko 2-3 spore bąbelki z kostki na raz lecą). Oświetlenie na oba akwaria (bo stoją obok siebie) to lampa sufitowa- 2 świetlówki po 6500K, 36W. Jest to akwarium chyba oryginalne (nie klejone)

DRUGIE
Wym: 75/28/28 - 59l
Akwarium bardziej roślinne, 2 mieczyki, gurami (ale tylko na tydzień na przechowanie, bo kolega restart robi u siebie), 1 molinezja, 2 kirysy i były 2 glonojady, ale dzisiaj 1 z niewiadomych przyczyn został odłowiony martwy... Filtr kubełkowy z napowietrzaniem Aquael 4.7W 320l/h. Oświetlenie jak wyżej. Akwarium klejone przez tatę ze szkła zwykłego 6mm

No i to w tym większym mam problemy. Zacznę od tego, że w ubiegłą sobotę robiłam restart obu baniaczków. Wymieniłam podłoże (w obu jest takie same) i dołożyłam parę roślinek (pochodziły z jednego zbiornika). Małe akwarium restartowałam, ponieważ musiałam już "wysprzątać" mchy które się nieźle rozrosły. Nie było tam żadnych glonów, tylko resztki niezjedzonego pokarmu.
Za to większy baniaczek sprzątałam z potrzeby ;D Podłoże obrośnięte w zielony glon i resztki pokarmu, na szybach ten sam nalot (tylko nalot brzmi "niewinnie" - to raczej było obrośnięte w ten glon). Miałam tam też tylną ściankę ręcznie robioną ale ją wyrzuciłam. Problemy zaczęły się 2 dni po restarcie: woda zbita/zagęszczona, na powierzchni sama nie wiem jak to nazwać ale wygląda jak kurz pływający po tafli wody Wink Filtr zapchał się po 2 dniach od startu zbiornika (a w małym jeszcze nie musiałam czyścić do tej pory). Jest w nim dużo roślin ale wszystkie są w glonach, rosną normalnie. Wczoraj rybki zaczęły pływać przy powierzchni więc byłam zmuszona dać więcej tlenu więc podłączyłam awaryjnie z drugiego wyjścia z brzęczyka rurkę. No i ten glonojad ;/

Niezbyt wiem co się dzieje i potrzebuje pomocy, bo w obu zbiornikach są te same warunki, temp i oświetlenie a oba zachowują się bardzo odmiennie, przy czym ten większy nie wygląda zbyt atrakcyjnie porośnięty glonem i jakimś białym nalotem na niektórych roślinkach. Może to przez szkło (ale to już naciągany pomysł) chociaż jedyny, bo oba te zbiorniki różni tylko to, a zakładane były niemal w tym samym czasie a od zawsze tylko z tym jednym mam problemy..... Pomocy... Tongue

Do czyszczenia akwarium nie robi się restartów, dobrze zadbane akwa nie potrzebuje restartu przez kilka lat.
Pewnie świeżą wodę wlałaś prosto z kranu bez odstania stąd ten "kurz" i dlatego ryby zdychają.
A co do glonów moim zdaniem masz za mało roślin zdziwiłem się że nazwałaś to duże roślinnym bo te kilka roślin to nie jest rośliniak. Kup rośliny szybko rosnące bo te co masz nie wykorzystują tego światła i stąd te glony. Obsada też fatalna przez 1,5 roku chyba nic nie czytałaś o rybach mieczyki i molinezje nie nadają się do 50 l akwarium

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

"kurz" trochę to źle nazwałam. To raczej taki kożuszek, ale jak go zebrałam siateczką przed chwilą to nic z niego już nie widać. Co do roślin to jeszcze parę roślinek (takich sporych wyrwanych przez rybki) pływa przy powierzchni.

A skoro mam za mało roślin to dla czego w tym mniejszym nie ma glonów, skoro tam mchów było zdecydowanie mniej ? (po prostu nie rozumiem... )

No i jeszcze jedno pytanie: jak zlikwidować te glony, które już są w podłożu??

A może lepiej się zabrać za zbiornik który tato planował od dłuższego czasu: 120dł/30wys/40szer??

glonami na kamieniach się nie przejmuj, wystarczy włożyć rękę i pomieszać w dnie żeby na wierzch wyszły te czyste kamienie. A jeśli chodzi o wodę to trudno mi cokolwiek powiedzieć. Nie znam przyczyny z jakiej powstała biała woda? Poszukaj na forum bo chyba już kiedyś był podobny wątek.
Osobiście bym spróbował wymiany wody, ale nie wiem czy pomorze...

Ponieważ w 1 akwarium nie masz wielu ryb które nie produkują dużo związków azotowych i mchy dają rade je przetwarzać.

Żeby pozbyć się glonów szybko to restart. Wolniejszy sposób to przyciemnienie akwarium ale trzeba się liczyć ze stratami w roślinach.

Podmieniaj wodę raz w tygodniu jakieś 10 l i więcej nie powinno być konieczne.
Jeżeli się zdecydujesz na restart to kup moczarke rogatka limnophilie gałęzatkę i wrzuć korzeń i dodaj mchów powinno być ok.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

(02.12.2012, 22:01)klosek napisał(a):  Ponieważ w 1 akwarium nie masz wielu ryb które nie produkują dużo związków azotowych i mchy dają rade je przetwarzać.

To właśnie w 1 akwarium mam więcej ryb... ;D Tyle się naplęgło gupików że musze je oddawać Wink coś popróbuje.

A może łatwiej będzie utrzymać czystość w zbiorniku o wym 120/40/30 (dl/szer/wys), bo tato to się tak przymierza do niego po świętach, czy zostawić 2 mniejsze i próbować walczyć z glonem??

Lepiej większe, nie dosyć że daje lepszy efekt to jest łatwiej utrzymać.
Nie ma nad czym się zastanawiać Smile

A jeśli robić już to większe, to co myślicie, żeby było taniej ze szkłem, to np: tylko przednią szybę z tego Optiwhite (bo jak jest to 10-12mm to grube i mało przezroczyste... )

For the man inquiring about financial institution business, good banks in us, capital bank and trust company, us bank online, financial companies, banks that gives loan, best place to bank with, united trust bank, us bank estate account, banks that have, I highly recommend this additional info about wealth management blog or name of banks, best digital banks usa, peoples trust company bank, security bank business account, first bank and trust mortgage rates, best rated banks in florida, my bank online, corporate trust companies, first financial customer service, best banks in florida for personal banking, as well as this lowest price about bank near me in Naples FL blog together with best bank to have, secure banks, first financial bank card, best bank in florida for savings account, open a trust account online, best way to make interest on money, the bank loan, customers bank logo, whos the best bank to bank with, the best bank to bank with, not forgetting sites such as this look at this on banks in Melbourne FL forum which is also great. Also, have a look at this more help on trust administration company link alongside all on stock bank, edge banking, best trust companies in us, first financial bank online banking setup, top best banks in the us, coastal financial, united bank fl, the business bank, best trust services, best people to bank with, on top of this from this source on Cypress Vero Beach forum and don't forget best secure banks, trust bank account interest rates, royal bank trust, i dont have a bank account, best private wealth banks, read more here for alongside all best online fdic insured banks, best bank to make credit, us bank money, austin capital trust company, best bank website, for good measure. Check more @ Useful Bank Near Me In Melbourne Fl Website 708edba

In response to the people asking about stock buying software, best stock market investing websites, ai technical analysis, best app for stock selection, ai stock program, ai stock prediction, stock analysis online free, ai bot stock trading, ai stock screener, best apps to predict stocks, I highly recommend this great AI stock analysis platform details or stocks for ai, best app to research stocks, ai stock, up and coming ai stocks, apps that predict stocks, best free software for stock market analysis, stock price prediction tool, ai technology stocks, best sites for us stock market analysis, best tools to analyze stocks, alongside all this recommended AI stock trading platform info on top of stock research platform, price prediction ai, best stock market predictor, use ai to predict stock price, best free stock analysis websites, best free stock prediction website, ai investing, ai companies stock, buy openai stocks, tools to analyze stocks, alongside all this the full details about AI stock picking platform details which is also great. Also, have a look at this home page for AI stock investing platform details which is worth considering with artificial intelligence and stock market, best ai company stocks, stock bot trading, ai day trading, ai stock market analysis, ai chat gpt stock, best stock analyzer app, fundamentals of share market, stock market prediction software, ai in the stock market, and don't forget this read this post here about AI stock analysis platform details not forgetting sites such as fundamental analysis of stocks, best investment analysis tools, ai stock market analysis, best stock market websites free, best stock market tools, his comment is here on on top of best investment analysis websites, ai stock ticker, artificial intelligence stocks to buy, ai stock trading companies, stock trading prediction, for good measure. Check more @ High Rated Double Decker Bed Tips 87445b6

Skocz do: