Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

filtry z lampą uv

co myślicie o filtrach z lampą uv czy warto taki kupić??prosze o pomoc

Załączone pliki Miniatury

kule są lipne kup sobie lepiej zwykłe prostokątne akwa
http://szkodnik96.myminicity.com/

To nie jest lampa tylko dioda w tym filtrze, to taki pic na wodę.
Nie polecam tego filtra, jest robiony na podstawie Aquaszut junior-senior. Różni się od niego jedynie tym, że ma diodę.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Na podstawie wypowiedzi samego przedstawiciela producenta wiadomo że montowane w nich diody (2 diody o łącznej mocy 0,5 W) emitują promieniowanie z zakresu fal UVA (315 do 400 nm.) promieniowanie to nie powoduje jeszcze żadnych zmian więc jest bezpieczne dla bakterii glonów i oczywiście nas samych. Promieniowanie UVC, które emitują żarniki w filtrach UV jest jednak trochę krótsze mieści się w przedziale 100 do 280 nm. A dopiero promieniowanie w tym zakresie jest zabójcze dla wszystkiego co żyje.
W jednym mają rację, obydwa zakresy należą do nadfioletu, z tym że dopiero promieniowanie w zakresie zwanym dalekim nadfioletem jest szkodliwy.
Oto maleńki fragmencik odpowiedź producenta na krytykę przydatności tego rozwiązania.

Cytat: "przejście fali elektromagnetycznej do ośrodka zmniejszającego jej prędkość powoduje zmianę długości fali. Jeśli więc podzielimy długość fali aktualnie dostępnych diod przez współczynnik załamania światła w wodzie (1,33) to otrzymamy długość fali mieszczącej się w zakresie promieniowania UV-C (100 - 280 nm), charakteryzującą się silnymi właściwościami sterylizacyjnymi (biobójczymi). "

Nie mi oceniać czy podane współczynniki i sposób uzasadnienia są prawidłowe. Mogę jedynie przedstawić własne zdanie. Według mnie jest to ze strony aquaela drobniutkie naciąganie faktów w celach marketingowych, filtry nie są znowu dużo droższe od innych o podobnej wydajności pełnią te same funkcje a dodanie tych dwóch literek "UV" robi jednak wrażenie na kliencie.
Nie odradzam ani nie zachęcam przedstawiłam własne zdanie decyzja o zakupie i tak misi należeć do Was.

i wszystko wiadomo to zamykamy
Temat zamknięty

Skocz do: