5
Hej, ostatnio zrodziło mi się kilka pytań a które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Być może dla was będą błahe i wyjaśnicie mi pewne moje wątpliwości.
- Jak działają wzmocnienia w akwarium. Chodzi mi o takie szklane listwy prostopadle przymocowane z przodu i z tyłu akwarium.To się chyba nazywa listwy wzmacniające. Kompletnie nie rozumiem w jaki sposób one wzmacniają akwarium.
- Czy w obu przypadkach na szyby działa ta sama siła wody ( skrajne ).
Akwarium w 100% z wodą i akwarium z 80% kamieniami i 20% wody.
Niby mniej wody w akwarium a kamienie działają tylko na dno... ale z drugiej strony woda ma mniej miejsca bo dociskają ją kamienie ? Jak to jest ?
- Czy CO2 w butli trzeba jakoś specjalnie dozować ? Jeśli tak to jakie to parametry ? I czy CO2 w butli jest przydatne w sytuacji średniego naświetlenia akwarium ? Czy raczej powinno iść w parze z bardzo dużym naświetleniem ?
- Czy karmicie przy wyłączonych filtrach aby pokarm sypać na nieruchomą taflę wody ?
Wdzięczny będę bardzo za odpowiedzi.
Pzdr.
5
Wzmocnienia u góry zapobiegają wyginaniu się częsci szyby i zmniejszają "pracę" silikonu na łączeniach.
Kamienie dają punktowy nacisk na szkło. To jak ustawienie tony czegoś na powierzchni 10 cm a metra.
Tu nie wiem.
Ja moczę parę minut w małym naczyniu i wtedy wlewam. Dzięki temu ryby nie łykają powietrza. Filtra nie wyłączam.
200 L Ameryka Poludniowa
28 l Krewetki
"Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"
21
(14.03.2016, 00:07)k0zik napisał(a): - Jak działają wzmocnienia w akwarium. Chodzi mi o takie szklane listwy prostopadle przymocowane z przodu i z tyłu akwarium.To się chyba nazywa listwy wzmacniające. Kompletnie nie rozumiem w jaki sposób one wzmacniają akwarium.
- Czy CO2 w butli trzeba jakoś specjalnie dozować ? Jeśli tak to jakie to parametry ? I czy CO2 w butli jest przydatne w sytuacji średniego naświetlenia akwarium ? Czy raczej powinno iść w parze z bardzo dużym naświetleniem ?
-Przy wklejeniu wzmocnień ma wzgląd na grubość szyby i wysokość zbiornika.
Jeśli dać grubszą szybe to i wzmocnienia nie są potrzebne, w internecie są tabelki jakich należy użyć grubości szkła przy danej wysokości aby nie było wzmocnień.
Chronią one przed wyginaniem i pęknięciem przedniej i tylnej szyby bo tylko tam będą największe naprężenia, niezależnie od długości i m wyższe tym większa siła.
-Tak co2 trzeba umiejętnie dozować aby nie było za mało (bo nic z tego nie będzie) ani za dużo( bo potrujesz,udusisz ryby)
Dawke też trzeba sobie samemu dobrać, są tabelki w internecie jakie powinno być stężenie przy danym kh ale potrzebne są testy kh i ph do kontroli jeśli nie czujesz sięna siłach badać na oko i nie potruć ryb. Są też wskażniki co2 do kupienia - "indykator"
-filtr wyłączaj tylko przy czyszczeniu.
- proponuje podłożyć coś na dno pod kamienie bezpośrednio na szybe np.spienione pcv 0,5-1cm aby rozłożyć siły na większą powierzchnie.
A co to będzie akwarium aż z tak więlką ilością
kamieni ?
5
Dzięki za odpowiedzi.
Odnośnie tematu kamieni w akwarium to miałem na myśli coś innego.
Wiadomo, że jak mamy w akwarium 200 litrów wody, to te 200 litrów działa na ściany boczne akwarium "rozpychająco" z jakąś tam siłą.
Czy jeśli teoretycznie, wrzucę tam kamień który zajmie 80% akwarium i doleję 20% wody to czy te 20% wody działa z taką samą siłą na boczne szyby akwarium jak 100% wody bez kamienia w akwarium.
Zmierzam do tego, czy aby wyeliminować ryzyko pęknięcia akwarium warto mieć mniej wody w akwarium poprzez dorzucenie kamieni, korzeni i innych pierdół. Zakładam, że nie martwię się o dno, tylko o boczne ścianki.
Moje akwa to 100x40x50. Grubość szkła to 8mm i mam te listwy wzmacniające. Akwa stoi na podwójnym podkładzie pod panele podłogowe.
Akwa stoi już ponad tydzień i nic złego się nie dzieje. Ale niestety czasem dopada mnie obawa co by się stało jakby pękło ( tfu tfu )... przecież to 200 litrów wody... sąsiedzi z dołu na pewno odczuliby tą katastrofę.
21
Te pytanie i odpowiedz będzie czysto teoretyczne bo nikt do akwarium nie kładzie 80% kamieni i 20% wody raczej odwrotnie.
Co to za aranżacja ? Tajemnica ? Palundarium ? Być może odpowiedz jest bardziej prosta niż myślisz ale póki nie poznamy planów nic nie można powiedzieć.
5
Nie chodzi mi o ilość kamieni. Nie będę pakował praktycznie żadnych kamieni
Chodzi mi o to czy wrzucając więcej kamieni a lejąc mniej wody siły działające na ściany akwarium poprzez słup wody będą mniejsze czy takie same
Akwarium o objętości 200 litrów.
Jak mam w akwarium 200 litrów wody to siła wody oddziałująca na ścianki wynosi X.
Jak mam w akwarium 100 litrów kamieni i 100 litrów wody to siła wody oddziałująca na ścianki wynosi Y.
Czy X=Y ?
Pytam teoretycznie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.03.2016, 14:41 {2} przez
k0zik.)
14
w tym wypadku, można przyjąć, że ciśnienie determinowane jest w zasadzie wyłącznie przez wysokość słupa wody więc X=Y
5
(14.03.2016, 19:35)top2107 napisał(a): w tym wypadku, można przyjąć, że ciśnienie determinowane jest w zasadzie wyłącznie przez wysokość słupa wody więc X=Y
Dzięki za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło.
Wydawało mi się inaczej, ale ja się na tym zupełnie nie znam i tak czułem, że to wcale nie jest tak jak myślę.
Tak czy inaczej dziś wykupiłem ubezpieczenie ( aneks do ubezpieczenia na chatę ) i za dodatkowe 30 PLN na rok, mam ubezpieczone na 100 000 PLN, więc można spać spokojnie. Wiem, że to głupie, ale jakoś siedziało mi w bani że coś może się stać... :/
Zajebista sprawa mieć akwarium
14
mam 200 litrów od 10 lat i wszystko ok, no ale wiadomo "zdarzenie losowe", dosięga człowieka jak nazwa wskazuje losowo