• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem na starcie (początkujący)

Witam serdecznie,

postanowiłem od nowa zaaranżować mój 80-litrowy zbiornik - tym razem z innym żwirkiem i żywymi roślinami.

Na samym starcie - niestety - zrobiłem błąd, bo wsypałem żwir kwarcowy, o frakcji 2-3mm, do tego pałeczki Tetra Plant Initial Sticks, wsadziłem ozdoby, częściowo zalałem zbiornik, posadziłem roślinki i dolałem wody, lecz nie dałem żadnych nawozów. Zbiornik założony 02.09.2015. Wszystko oczywiście uprzednio wypłukane we wrzątku.

Filtr mam Aquel Pat Mini 400l/h. Grzałka 100W. Oświetlenie Led 25W.

Po 3 dniach od zalania, na roślinkach, szybach i częściowo na żwirze pojawiła się taka biała narośl/wata. Zapewne pleśń. Do tego zakwit pierwotniaków. Doradzono mi żebym zrobił podmianę ok 30% wody. Co też uczyniłem, lecz zakwit zrobił się jeszcze większy. Postanowiłem dzisiaj wymienić gąbkę w filtrze, na tą ze starego. Bo ta miała za duże oczka, a stara posiadała już bakterie z dojrzałego zbiornika.

Moje pytanie jest takie - jakie kupić roślinki, żeby nie wymagały wielkiego nawożenia, albo nawet wcale? Niestety nie stać mnie, a i też nie mam czasu na CO2 i tego typu podobne rzeczy. Poniżej wstawiam zdjęcia, choć i tak nie wiem, czy coś będzie widać przy tym zakwicie. Czy te roślinki, które mam obecnie, można jeszcze jakoś uratować niewielkim nakładem, czy mogę je już wyrzucić i zasadzić inne, mniej wymagające? Pewnie się zaśmiejecie, ale jestem totalnym amatorem i popełniłem masę błędów na początku. Uwaga ! Stan roślinek może doprowadzić do stałego urazu psychiki :|

[img=undefined]http://i.imgur.com/Yg0ZKStl.jpg[/img]

https://youtu.be/kpNH63LOuYk

A może mech jawajski ? I_I

Akwarium 45l
Filtr SunSun 600l/h
grzałka Shark 50w
Roślin nie chce mi się pisać :p
Gupiki 2 +1
♥ Tak na dobry początek ♥

To całkiem normalne, ale powinno zniknąć po dwóch trzech dniach. Może niedokładnie wypłukany żwirek? Jeśli tak, wsadź watę do filtra, powinno się oczyścić. Co do roślinek, to nie wiemy co jest dostępne w sklepach koło Ciebie. Na forum jest ładnie zebrany katalog roślin, poszukaj w odpowiednim dziale.
Te już możesz powyrzucać, ewentualnie obetnij dwu-centymetrowy kawałek ze stożkeim wzrostu na górze rośliny i posadź ponownie.
Rośliny które znajdziesz w każdym sklepie to pewnie anubias, mikrozorum i vallisneria. Nie do zajechania, ale masz całkiem sporo światła, więc wybór może być oczywiście większy. Nie kupuj żadnych roślin które wyglądają tak ładnie, że aż sztucznie, to są prawdopodobnie błotne i padną w akwarium po czasie.

200 L Ameryka Poludniowa

28 l Krewetki

"Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"

A jaki rodzaj waty i w jaki sposób włożyć ją do filtra?

Obojętnie jaki, byle bez chemii. Może być z akwarystycznego. Waciki do czyszczenia twarzy też się nadadzą. Zdejmujesz dolną cześć obudowy i wsadzasz watę tam gdzie się zmieści.

200 L Ameryka Poludniowa

28 l Krewetki

"Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"

W obecnej chwili mam w akwarium dwa filtry, jeden nowy,drugi ze starego akwarium. Jeden tylko filtruje, a drugi napowietrza. Wszystko ustawione tak, aby poruszać tafle wody. Lecz na tafli pływa cały czas takie coś:

https://www.youtube.com/watch?v=9K59aN79...e=youtu.be

Czy założenie skimmera, to jedyne wyjście?

Skocz do: