• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Blady, mało ruchliwy otosek

A jak dolewałeś wody do pełna, to kranówka, czy odstana? Bo jak kranówka z chlorem, to co z tego że wszystko dojrzałe, jak większość bakterii zginęła.

Sam niedawno kupiłem 6 otosków i ciągle sprawdzam czy wszystko ok, bo czasem jakiś się położy na kamieniu. Inny wywija piruety przy powierzchni po karmieniu... Big Grin

Usuwaj na bieżąco odchody i inne szczątki z dna, żeby ograniczyć szkodliwe związki.

Moje się trzymają razem. Smiesznie się je ogląda jak sobie wpływają na głowe Smile Maverick, Ty miałeś pasożyta, to co innego. Może na nie nie działa bo mają inny przewód pokarmowy i żrą celuloze Smile
A krewetki akurat uwielbiają twardą wodę, ja ma w kranie tylko 6 gh i czasem mi zdychały po wylince.

200 L Ameryka Poludniowa

28 l Krewetki

"Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"

No Kelvezu masz rację, czyli w sumie trzymanie otosków z krewetkami trochę mija się z celem. Jak by tak na to popatrzeć. Tongue

W sumie dobrym rozwiązaniem jest zrobienie tak jak ma Kelvezu, otoski z np. neonami + .... trzymać w jednym, a krewetki w innym z innymi parametrami.

Na moje oko zbytnia rozbieżność warunków do życia żeby zapewnić optymalne warunki dla jednych i drugich.

Właśnie woda z mojej własnej prywatnej studni, źródlanka ze wsi z małego pagórka stąd taka twardość (mama mówiła że u nas jest duża zawartość krzemu w wodzie i dlatego taka twarda), no i woda oczywiście odstana, ja robię podmianę dwa dni, tj. jednego dnia 5l i drugiego 5l. Dziś kupię destylowaną i będę rozglądał się za RO. Panowie a takie pytanie, dobre wkłady do kubełka mają szansę trochę zbić twardość? Będę kupował niedługo multikani 800.
Krewetki dostałem razem z akwarium już, ale to nie jest mój plan na zasiedlenie akwarium, więc jak tylko ogarnę na zero parametry akwa i dokupię reszte ryb to krewetki albo na inny zbiornik albo komuś oddam.

Jest sporo metod na obniżenie twardości. Musisz trochę poczytać. W necie jest tego sporo, na tym forum temat też się przewijał. RO jest chyba jednak najtańsze i najmniej kłopotliwe.

200 L Ameryka Poludniowa

28 l Krewetki

"Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś"

Przy takim akwarium, to masz jeszcze jeden sposób.

Zagotuj wodę poczekaj aż ostygnie i zmierz twardość. Powinna być niższa, wiem że ktoś tak robił przy małym akwa, tylko nie wiem o ile zbija to twardość.

To już bardziej się opłaca kupić w hipermarkecie demineralkę. Koszt 2zł za 5l

U mnie jak szukałem to była po 6zł za 5l. Tak tylko pomysłem rzuciłem. ;]

Drugi otosek padł:/ Pozostałe rybki ok bardzo ruchliwe itd. Dziś kupiłem demineralizowaną 5.99 za 5l:/ Wlałem litr i GH spadło z 23 na 19 a KH na 12.

I jak?

Skocz do: