• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[112l - Ogólne] Inny Świat

Witam,
Jako nowy na forum chciałbym Wam zaprezentować zbiornik:

Akwarium: 112l - 80x35x40

Zalany: 27.10.13

Oświetlenie: 3x18W - 2x6500k, 1x8500 grolux

Filtracja: Cristal profi e700 JBL

Ogrzewanie: Aquael 100W

Podłoże: czarny żwirek

Temperatura: 25C

Dodatkowe: Dwa korzenie

Tło: przyklejony styropian + gips + farba

Nawożenie: Co2 Butla, Planta Gainer Fe, P, Carbo,

Parametry wody: brak

Obsada:

2 x Mieczyki
20 x Neon Inesa
5 x Gupik
xx x krewetki Red cherry

Rośliny:
Ludwigia repens
Heteranthera zosterifolia
Hydrocotyle leucocephala
Echinodorus amazonicus
Mikrozorium oskrzydlone
Vallisneria spiralis
Pogostemon helferi
Gałęzatka

Fotki:

03.01.15r

12.02.15r

Tole co Twój post wnosi do tematu?
Co do baniaka do aranż jest kapitalny, uwielbiam tak zarośnięte zbiorniki, chociaż sam z takiego zrezygnowałem Smile Widać, przynajmniej z pozoru ze sadzenie roślin było przemyślane.

Nie pasuje mi tylko do końca jakoś mieszanie żyworódek z neonami.
Mierzyłeś parametry wody?
Jak długo istnieje zbiornik? Miałeś problemy z glonami, czy wszystko jest pod kontrolą? Podłoże masz nawożone, czy jałowe?

Już go usunięto - autor chciał się pochwalić a ja wyraziłem aprobatę i zachwyt

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

@Piczu14 A dlaczego Ci nie pasuje mieszanie ich? Nic sobie nie robią przynajmniej Gupiki, mieczyki z neonami Smile
Zbiornik istnieje już 14 miesięcy..
Na samym początku nie było glonów, zaczęły się jak dołożyłem trzecia świetlówkę i były to zielenice ale stoczyłem z nimi walkę i jest dobrze zredukowałem światło.. Mam tak że dwie świetlówki zapalają się o 12-21 a trzecia pali się od 14-19..
Podłoże było nawożone kulkami GT teraz już nic ponieważ szykuje się do restartu i zmiany podłoża na piach Smile ( zobaczymy jak to będzie i jak czas pozwoli.)
Co do parametrów to mierze raz na dwa miesiące te podstawowe.. Niedługo będzię częściej bo kupuje testy tak nie miałem Sad

szczerze mi też neony nie pasują do żyworódek - chodzi tu o walory wizualno-estetyczne i tyle

piach polecam i gratuluje wygranej walki z glonami

300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Nie ze względów estetycznych, tylko ze względu na warunki. Neony wymagają miekkiej i kwaśnej wody, a żyworódki twardej i zasadowej. To zasadnicza różnica.
Wszelkie argumenty typu nic sobie nie robią i czują się dobrze są bezwartościowe, bo jak rybyno tak różnych wymaganiach mają czuć się razem dobrze?
Naczelną zasadą akwarystyki jest hodowla ryb wnodpowiednich dla nich warunkach.

Przepraszam wybacz to ze względu że nikt z znanych mi ludzi hodujących to połączenie nie zwrócił na to uwagi

300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

A Ty kolejny raz powołujesz się na osoby, których nikt nie zna i zdania żaden szanujący się akwarysta nie popiera.
Od kiedy to prawidłowe jest łączenie ryb o tak różnych wymaganiach? Idąc tym tropem można nie brać pod uwagę parametrów i łączyć jakie kolwiek ryby.

Przecież ci pisze że tego nie popieram a mówię o ogólnej tendencji a przy ph 7 - 7,5 oba gatunki mogą egzystować bez przeszkód
Poza tym nie powołuje się na nikogo tylko widzę często takie połączenie w internecie, w szkole, u znajomych itd

Kolejna sprawa np. Danio uważany za rybę zimnolubną z powodzeniem może być hodowany w 24 stopniach z gupikiem

Ta sama zasada wyrafinowany hodowca nigdy tego nie zrobi ale początkujący prosty tak

Tylko tyle chciałem zaznaczyć a rzeczywiście nie sprawdzam parametrów bo nie posiadam wymagających ryb więc przeoczyłem odmienną skale ph

300L Malawi + rośliny
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Nie mogą, przykładowo podam wymaganą twardość:
Neony - do 10 N
Głupiki - 25- 30 N

Skocz do: