• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

400 Litrów MORSKIEJ PRZYGODY START / FINISH

(09.10.2014, 16:32)g64 napisał(a):  Co nowego słychać,
Cześć Smile
1) Tak się złożyło że wczoraj zmieniłem oświetlenie na T5
Giesemann Matrixx II 950 6x39 DIMM z e-Rybki Smile teraz jest moc Smile i Twardziele będą lepiej rosły do tego zakupiłem skarpetę i trzeci falownik dopiero teraz akwarium złapało świeżego powietrza Wink

2) Za dwa tygodnie wielka rewolucja w zbiorniku aż się boję ;/ mam nadzieję że uda mi się wszystkie prace wykonać w weekend :?
zapraszam do odwiedzin już wkrótce Smile poniżej zdjęcia ze starym i nowym oświetleniem Smile

Zdjęcie wykonane telefonem jak się żarówki jeszcze rozgrzewały i do tego świecą tylko cztery z ośmiu możliwych wow.

400L Morskiej przygody C.D.N.

Witam Smile
Mam pytanie czy ktoś może wie o co chodzi ???
Heteractis crispa przez pierwszy tydzień pięknie był przyklejony do skałki i cieszył oko Smile później odczepił się i polipami do dołu leżał na piasku odwracanie nie przynosiło skutku po kilku minutach przewracał się z powrotem Sad

????? KOWALSKI JAKIEŚ SUGESTIE ????

400 L Morskiej przygody c.d.n.

Dziwne bo powinien sam się podnieść w przejść samemu w dogodne dla siebie miejsce. Pompuje się ?
A jak tam stopa nie ma uszkodzeń mechanicznych ? Jak by mu coś dolegało większego to by się skurczył.

Witam
ukwiał nie miał żadnych uszkodzeń był pięknie napompowany jak wychodziłem do pracy to go odwracałem na stopę a jak przychodziłem znowu leżał odwrotnie to go znowu poprawiałem walczyłem tak 4-5 dni.
Teraz zaczął gubić polipy i skurczył się jak uschnięta śliwka , przełożyłem go do pojemniczka ale to już raczej zgon murowany Sad

Ciężko powiedzieć co się stało jak cię nie było, czy wlazł pod cyrkulator, poparzenie od innego korala choć ten powinien łatwo się obronić.Warunki mu nie pasowały, ciężko opisać.

(16.10.2014, 18:08)edison napisał(a):  Ciężko powiedzieć co się stało jak cię nie było, czy wlazł pod cyrkulator, poparzenie od innego korala choć ten powinien łatwo się obronić.Warunki mu nie pasowały, ciężko opisać.

Witam
Po moich przemyśleniach mogła być za szybka aklimatyzacja Sad trochę się spieszyłem bo musiałem wyjść z domu i nie zrobiłem metody kropelkowej jak reszcie ekipy Sad moja wina.
- Z ukwiałem się już pożegnałem Sad

400 L morskiej przygody c.d.n.

No i masz mozliwą odpowiedz, czas aklimatyzacji wydłużamy im większa jest różnica parametrów ale na zasolenie powinno się szczególnie uważać podczas aklimatyzacji.

A jak z automatyczną dolewką ? Bo w którymś tam poście na początku napisałeś rezygnujesz czy montujesz w innym zbiorniku ?

(17.10.2014, 16:11)edison napisał(a):  No i masz mozliwą odpowiedz, czas aklimatyzacji wydłużamy im większa jest różnica parametrów ale na zasolenie powinno się szczególnie uważać podczas aklimatyzacji.

A jak z automatyczną dolewką ? Bo w którymś tam poście na początku napisałeś rezygnujesz czy montujesz w innym zbiorniku ?

WitamSmile
Dolewki nie mam sam dolewam ale już zamówiłem, bo po przeróbce sumpa nie było miejsca , teraz sump będzie przesunięty tak żeby się dolewka zmiejściła po niedzieli montaż Smile

A tak wyglądał po 5 dniach szkoda Sad

400L morskiej przygody c.d.n.

Witam Wszystkich Smile
Po osobistej rozpaczy postanowiłem jednak dokupić ukwiała tym razem ładniejszy i większy , aklimatyzację zrobiłem prawie trzy godzinną Smile mam nadzieje że teraz będzie wszystko ok Smile

i oczywiście dokupiłem kilka ryb - nie mogłem się oprzeć Smile

cieszą oko Smile
A i wczoraj przerobiłem hydraulikę i zamontowałem skarpetę woda robi się krystaliczna .

400 L morskiej przygody c.d.n.

Witam Wszystkich Smile

Po zmianie oświetlenia z LED na T5 musiało coś się zadziać Sad
Plaga glonów ruszyła jak przy nowym zbiorniku walczę z glonami już ze dwa tygodnie, skała pokryła się glonem i galaretą a pomiędzy nimi bąble które odrywają się i unoszą cały ten syf Sad na szczęście nic nie włazi na korale uffff.... a pod spodem zamieszczam zdjęcie poglądowe .

mam nadzieję że to wkrótce minie ????
Kowalski jakieś sugestie ???

400 L Morskiej przygody c.d.n.

Skocz do: