• 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI.

Nie kupuj tego shitu z allegro.
Prosze zwroc sie do forumowiczow zeby Ci odsprzedali nadwyzke z akwa.
Uwierz mi tych roslin nie bedzie widac Smile lepiej akwa wyglada jak jest jeden gatunek w duzej liczbie niz duzo gatunkow po 1 krzaczku.

Witam
przymierzam się do startu 160l j i chciałbym zapytać czy te parametry wody są odpowiednie dla neonów inessa, pięlęgniczek Kakadu i krewetek RC?

pH 7.0
kH-12
GH -16
NO2- 0

Kluber wszystko zależy w jakiej wodzie były chowane od małego, neony i kakadu lubią miękką wodę ale jak były chowane od maleńkości w twardej kranówce to spokojnie dadzą radę.
A da krewetek RC warunki idealne.
Big Grin 

Witam,

Moje akwarium ma ok 4 lat, 140 l
Obsada: 4 skalar, 20 neonek, 2 otoski i sporo świderków.
Roślinki:Kryptokoryna, Windelov (w większości, bo ostatnio rozrasta się i wypuszcza młode roślinki, jak głupi Smile) i mech jawajski
Ryby karmione dwa razy dziennie (pokarm Nutrafin Max w płatkach)

Zwykle nie było żadnych problemów, dopóki ok. dwóch tygodni temu nie rozszalały się sinice. Przeszukałam fora w poszukiwaniu informacji, jak się ich pozbyć i za ich radą usunęłam jak najwięcej sinic mechanicznie, wymieniłam ponad połowę wody w akwarium, zastosowałam borasol, później wodę utlenioną na niedobitki w podłożu przy szybie. w następnych dniach wykonałam parę podmian wody po 10%. I od paru dni jest spokój z sinicami. Ale wyczytałam, że powodem ich pojawienia się mogą być zachwiane parametry wody. Więc kupiłam testy zooleka i je wykonałam:

pH - 7
KH -3
GH -11
NH4 - 0
NO2 - 0
NO3 - 30 mg/l
PO4 - >5mg/l

I stwierdziłam, że dalej nie dam sobie sama z tym rady Sad
Dlatego proszę o pomoc i wskazówki, co mam dalej zrobić Smile

Z góry dziękuję za odpowiedź Smile

Rób podmiany aż zejdziesz z po4 -0 a no3 -max 5 wtedy będziesz miałą spokój;

KH 5( twartość węglanowa) test na KH i GH twardosc ogólna
GH-12
skalary lubia około 8°n,wiec macie jakies porady odnosnie obnizenia twardosci wody, filtr RO odpada
test na ph gosciu w sklepie bedzie mial dopiero w piatek,a boje sie ze rybom nie bedzie sie chcialo czekac do piatku zebym sprawdzil ph,wiec czy przy tych wynikach kh i gh mam cos zrobic z woda,moze jeszcze test na azotany?co radzicie?
wczoraj padl jeden skalar,dzisiaj padl drugi

Witajcie
Wodę w kranie mam
PH 8,0
KH 26
GH 6
Po przegotowaniu KH spada do 10
Testy zooleka
PH zbije mi CO2
Pływać pielęgniczki 2+1 kakadu lub parkę ramireza plus stadko kirysków albinosów, panda, karłowatych, pigmejek w zależności które uda mi się zdobyć
Czy muszę gotować całe 100l wody by woda trzymała parametry?
Czy przy zastosowaniu ziemi z gliną pid piasek można liczyć że zbije mi KH czy raczej nie?

Co ma glina do zbijania PH? Nawet gdyby wygotowanie 100l wody dałoby parametry jak trzeba, to i tak co tydzień do podmiany musiał byś gotować kolejne 10 czy 15 litrów. Jak dla mnie to bez sensu

Cytat:Co ma glina do zbijania PH?
nie wiem
czyli zostaje ro
do którego mam pytanie chodzi mi o membranę osmozy i częstość jej wymiany wszędzie podają że co 2-3 lata czy nie powinno być informacji co ile litrów?

Nigdy nie miałem RO, ale wydaje mi się że możesz to stwierdzić po parametrach wody na wyjściu. Ja tak kontroluję kationit.

Skocz do: