Temat zamknięty
  • 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kubeł w roli mechanika

No koledzy... w końcu temat się rozwinął:-). Teraz Norbert Ciebie zrozumiałem... o takim prefiltrze myślałem długo i zastanawiam się dalej. Nie chcę co chwilę kupować czegoś nowego i testować bo to trochę kasy pochłania. Ten filtr narurowy jest wygodny bo nie ma ingerencji w środek baniaka. W takim razie drugi kubeł odpada bo faktycznie jeśli co chwilę będzie się go otwierać to może stracić szczelność. Teraz znów rodzi się pytanie do Norberta... czy sam ten filtr narurowy wystarczy jako mechanik czy jeszcze trzeba coś wsadzić do akwa? Czy woda jest klarowna przy tym rozwiązaniu i czy kubeł HW 303 da radę przecisnąć przez niego wodę? Zastanawiam się co zastosować bo turbo głowica a filtr narurowy to podobne koszty zakupu. Napowietrzania dodatkowego nie potrzebuję bo mam brzęczka z dwoma karmieniami.

norbet gdzie masz podpiety ten prefiltr?? przeciąłeś rurkę wylotową i pomiędzy nią dałeś ten prefiltr??

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Panowie, postaram się odpowiedzieć na pytania jak wrócę z pracy tylko napiszcie coś po mnie teraz żeby nie było że będę pisał posta pod postem. Mam dobre układy z modami i nie chcę ich psuć Smile

Akwarystyka to fajne hobby ;)

@Norbert - prefiltr a prefiltr zewnętrzny to duża różnica, nie zrozumiałem a jak zobaczyłem foto to przybiłem sobie blachę w czoło. Zaj****te rozwiązanie, pogratulować.
@edison - niedokładnie przeczytałem i nie wychwyciłem surowego Malawi. Link, który wkleiłeś przeczytam ale tak po przejrzeniu widzę brak liczb. Jeśli ktoś robi takie doświadczenia to powinien się zaopatrzyć w pełen zestaw testów. przeczytam i odpiszę, pozdrawiam!

(08.04.2014, 14:06)grobel napisał(a):  Jeśli ktoś robi takie doświadczenia to powinien się zaopatrzyć w pełen zestaw testów
To chyba nie doczytałeś że testy będą odbiegały od prawdy.

Od miesiąca mam 2l. węgla w kubełku a testy można sobie wtedy wsadzić do szuflady wszystko mam na 0 a rośliny rosną i właśnie od tego czasu jakby kondycja cały czas rośnie. Moim zdaniem rośliny mają się lepiej ponieważ węgiel aktywny w głównej mierze absorbuje DOC a on jest głównym czynnikiem złej kondycji roślin i występowania glonów.

Norbert, kurde ten prefiltr to faktycznie sobie nieźle wykombinowałeś, tylko odkręcić wymyć gąbkę i założyć spowrotem, a tak w ogóle to jak się nazywają te koszyki ?
Nie zmniejsza Ci to zauważalnie przepływu wody ?
Widziałem kiedyś DIY RO, z takich właśnie koszyków jakiś akwarysta zrobił filtr RO tyle że zanieczyszczenia chemiczne zostawały w środku a 100% (prawie czystej, chemicznie) wody szło do akwa Wink

No dobrze, dzisiaj krócej w pracy więc mam trochę czasu odpisać. Zacznijmy od początku:
Sadząc po wpisach i zachwytach mógłbym się teraz nad wami trochę popastwić udowadniając wyższość świąt jednych nad drugimi ...... ale nie zrobię tego bo i po co.
@grobel - to co widzisz na fotce to jest prefiltr. To co wy w PL nazywacie prefiltrem to nie jest prefiltr. To tylko kawałek gąbki założony na wlot rurki od kubła. Ta gąbka to taka namiastka prefiltra. Oczywiście, ta gąbka zatrzymuje zanieczyszczenia ale to nie jest to co być powinno.
@klosek - korpus sam w sobie wygląda tak --> http://www.homedepot.com/p/GE-Whole-Hous.../100471282
Jak widać korpus nie jest drogi. Dodatkowo musiałem zakupić odpowiednie kształtki z PVC, zawory i tak dalej. Jednak najważniejszą rzeczą w tej zabawie są wkłady. Ja stosuję zwykłą matę filtracyjną o odpowiedniej gęstości którą kupuję najczęściej z tego sklepu --> http://www.drsfostersmith.com/product/pr...atid=25249
Mata filtracyjna o gęstości 100 mikronów jest wystarczająca. Używałem maty o gęstości 50 mikronów ale przy tak gęstym materiale woda co prawda w akwarium była ''kryształ'' ale za to wkłady do wymiany co 48 godz. a to dodatkowe koszty.
Prefiltr czyli inaczej korpus jest zamontowany w szafce tuż przed wlotem wody do kubła. Warunkiem montażu jest jak najmniejsza odległość pomiędzy korpusem a wlotem do kubła. Dlaczego? Korpus pomimo tego że posiada odpowietrznik ( ten czerwony grzybek ) to i tak zawsze się zapowietrza, nie ma możliwości usunięcia 100% powietrza z korpusu. Na dokładkę podczas wymiany wkładów ( wkłady wymieniam a nie płuczę ) to i tak zawsze trochę powietrza dostanie się do rurki która doprowadza wodę do kubła dlatego aby zminimalizować ilość powietrza korpus musi być zamontowany jak najbliżej kubła a wtedy rurka łącząca jest krótka.
@wtelek1 - normalną koleją jest to że jeśli wkład w korpusie zacznie się zapychać zanieczyszczeniami to zaczyna spadać przepływ wody. I jest to wskaźnikiem że czas ten wkład wymienić. Proste i skuteczne. Sam widzisz na zdjęciu że wkład jest czarny co oznacza że jest brudny a więc do wymiany.
I tak, masz rację. Spójrz jak są zbudowane filtry RO. Mają takie same korpusy z odpowiednimi wkładami oczywiście ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki właśnie wkład z filtra RO zastosować w prefiltrze. Jest tylko jedno ''ale'' - koszty. Ale jak kogoś stać to dlaczego by nie?
Teraz zalety takiego rozwiązania;
1. w akwarium nie znajduje się następna zbyteczna rzecz w tym przypadku gąbka czy co tam kto zakładał na rurkę od filtra kubełkowego
2. nie wkłada się rąk do akwarium
3. przy wymianie wkładów filtracyjnych 100% zanieczyszczeń jest usuwanych a nie jak w przypadku gąbek może 80% bo wyciągając gąbkę ze zbiornika część syfu odczepia się i zostaje dalej w akwarium
4. wymiana wkładu zajmuje mi 2 minuty - wymieni ktoś tak szybko gąbkę? Wątpię.
5. do korpusu można włożyć różne media filtracyjne a nie tylko maty czy nawet gąbki. Może to być nawet węgiel jeśli pojawi się taka potrzeba
6. ograniczenie do absolutnego minimum ilości ''otwierań'' kubła i to chyba jest najważniejsze, o to właśnie w tym chodzi. Woda która wpływa do kubła jest czysta mechanicznie więc go nie zapycha. Ja tak jak pisałem zaglądam do kubełka raz na kilka-kilkanaście miesięcy bo i po co częściej?
I ja nic sobie nie wykombinowałem. To co widać jest bardzo częstym rozwiązaniem stosowanym tutaj.
@wojtowca - wydaje mi się że w twoim przypadku zastosowanie jednego filtra kubełkowego z takim właśnie prefiltrem powinno załatwić sprawę. Ale żeby nie było tak różowo musisz wziąć pod uwagę jedną rzecz - wydajność kubła czyli jego maksymalny przepływ. Ja z własnego doświadczenia zawsze i wszędzie mówię że dobierając filtr do akwarium trzeba zwracać uwagę jaki ma przepływ. Ja za mnożnik przyjmuję za absolutne minimum 4 czyli w twoim przypadku 170 l. x 4 = 640 l./godz. i jest to absolutne minimum. U mnie w 90 galonowym zbiorniku czyli 340 l. brutto mam filtr o wydajności 525 gph (http://www.truaqua.com/aquatop-canister-...500uv.html ) czyli około 1980 l/godz. I tą wartość trzeba podzielić na pół czyli zostaje około 990 l/godz. Teoretycznie mój filtr w ciągu jednej godziny powinien przepompować 3 razy pojemność akwarium i minimum tyle samo powinno być u ciebie.
Tyle w temacie.

Norbert czy spotkałeś się z czymś takim na aledrogo bo pod hasłem prefiltr nic takiego nie ma

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Allegro jest o ile się nie mylę tylko w PL, Google na całym świecie --> http://lmgtfy.com/?q=prefiltr

Serio ? aleś odkrywczy... chodzi mi o kupienie takiego jak ty masz...
Nie gadasz z laikiem...

Temat zamknięty

Skocz do: