• 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI.

Ja mam 16

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Witam

Chciałbym zapytać czy te parametry są wporządku dla neonów Inessa, zbrojników niebieskich, kiryski pand, gurami mozaikowy i pielęgnica Ramireza

t- 25.5 C
Cl2 - 0
pH- 6,8-7,2
kH- 6
Gh >7
No2 0.5
No3 25

Woda zalana w niedziele i dziś te parametry zmierzyłem, żwirek czarny aquanature, korzeń rośliny wysokie anubiasy, kilka niskich, napowietrzacz JBL a400 , filtr JBL greenline e1501 z wkładami: JBL kulki micromec, BIO PO4, Multi-zeolite i gąbki.

Po jakim czasie mogę wpuścić rybki czy w niedziele mogę wpuścić pierwszych mieszkańców ???

No2 nie powinno być wcale,
Reszta parametrów ok no może poza ph

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Witam.
Oto moje parametry tester 6in1 Tropical:
NO3 - 5-10 (chyba rośliny wszystko wciągają)
NO2 - 0
°d GH - 8
°d KH - 6
pH - 6,8
Cl2 - 0

Testy kropelkowe Tropical:
pH - 6,8
GH - 8,5 (po dodaniu 8 kropel próbka lekko zielona po dodaniu 9-tej kropli zielona)
KH - 6,5 (jak wyżej)

Filtracja:
Filtr JBL E901 wkłady:
- kulki JBL Micromec
- BIO-PO4
- Multizeolite
- gąbki
Deszczownia porusza taflą wody.
Przy starcie akwarium dodałem 50ml AZOO 11in1 SUPER BIO-BACTERIA na wlocie filtra.

Temperatura: 24,5-25°C

Szkło:
- 112l
- 80x35x40

Oświetlenie:
- Tył: Juwel Colour-Lite 18W
- Przód: Juwel Day-Lite 18W

Podłoże:
- Tropica Plant Growth Substrate
- mix żwiru bazaltowego (5-9mm) 7kg z piaskiem kwarcowym 14kg
- kulki nawozowe

Stosowane preparaty:
- do zmniejszenia pH z 7,5 do 6,8 użyłem preparatu z Tropicala pH/KH Minus (po uzyskaniu pH 6,8 będzie stosowany tylko przy podmianie, aby podmieniana woda miała pH 6,8)
- Aqua Art Planta Gainer Macro Green 3ml codziennie
- Aqua Art Planta Gainer Classic 4ml przy podmianie 15l wody
- Azoo Carbon Plus 3ml codziennie

Roślinki:
- Nurzaniec (5 sadzonek)
- Anubias (1 sztuka przywiązana do korzenia)
- Hygrophilia Polysperma (8 sadzonek)
- Ludwigia Repens (5 sadzonek)
- Rotala Rotundifolia (5 sadzonek)
- Limnophila Sessiliflora (5 sadzonek)
- Sagittaria Subulata (20 sadzonek)
Roślinki zamówione na allegro sadzonki naprawdę duże ale w marnym stanie jak dotąd Ludwigia Repens, Rotala Rotundifolia nie odżyły chociaż Rotala robi postępy.

Podmiany wody:
- co tydzień ok 15% (15l)

Planowana obsada:
Pielęgniczka Agassiza - 1+2
Otosek Przyujściowy - 10
Neon Inessa - 20-30
no i Bojownik Strzępiasty z akwa 25l.

Akwarium ruszyło 10 dni temu. Są jakieś zastrzeżenia, sugestie? Kiedy zarybiać?

Witam,
Jestem początkującym akwarystą, moje akwarium funkcjonuje od lutego 2014r.

akwarium ma 74l
dość duży korzeń torfowy
żwir kwarcowy
łupek filitowy
stosuje kulki nawozowe dla roślin oraz planta gainer K+ potas.

Rośliny: moczarki, gałęzatka kulista, Ludwigia repens, żabienica wielkolistna.

Obsada:
1 grubowarg zielony
4 neony inessa
2 neony czarne
2 mieczyki weloniaste
2 kiriski
1 glonojad
2 prętnik karłowaty

W akwarium wszystko sobie dobrze żyje. Lecz postanowiłam zrobić testy wody(JBL EasyTest 6 in 1). I wyniki NO3 i PH trochę mnie zaniepokoiły.

Wyniki wody z kranu:
NO3 - 50
NO2 - 0
GH - >14
KH - 6
PH - 8
CL2 - 0
Wyniki wody z akwarium:
NO3 - 100
NO2 - 0
GH - >14
KH - 6
PH - 8
CL2 - 0

Chciałabym dowiedzieć się co w akwarium jest nie tak, oraz jakieś porady.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi!

Dla mnie nie halo jest to, ze woda z kranu ma aż tyle azotanów. Być może to wina testów paskowych. One nigdy nie były miarodajne. Lepiej zrobiłbyś dając wodę do sprawdzenia np. w sklepie zoo. Może sprawdzą. Albo sprawdzić parametry wody na stronie Twoich wodociągów.
Poza tym przy każdej podmianie wody rób także odmulanie. Zalegające resztki pokarmu czy roślin w podłożu tez powodują wzrost NO3.
Niemniej ... do mierzenia wody lepiej używać testów kropelkowych.

(02.05.2014, 11:03)bobi napisał(a):  Dla mnie nie halo jest to, ze woda z kranu ma aż tyle azotanów. Być może to wina testów paskowych. One nigdy nie były miarodajne. Lepiej zrobiłbyś dając wodę do sprawdzenia np. w sklepie zoo. Może sprawdzą. Albo sprawdzić parametry wody na stronie Twoich wodociągów.
Poza tym przy każdej podmianie wody rób także odmulanie. Zalegające resztki pokarmu czy roślin w podłożu tez powodują wzrost NO3.
Niemniej ... do mierzenia wody lepiej używać testów kropelkowych.

A może by tak do podmian użyć wody źródlanej saguaro z lidla (5l)?
W porównaniu do mojej wody z kranu posiada o wiele mniej NO3 a reszta parametrów też jest w normie.

Lepiej już za 100pln na allegro kupić filtr RO. Na dłuższą metę wyjdzie taniej.

A najlepiej kupić test na azotany (JBL, sera) i sprawdzić rzeczywisty poziom NO3 Smile

Witam dziś (po miesiącu działania aq) zrobiłem test wody narazie na twardość. Zakupiłem test Aquatest firmy Zoolek, test jest podwójny: 4,5-9,0 oraz 6,0-8,0. Na podstawowym wyszło 7,5 a na dokładniejszym 7,6. Podobny wynik był na wodzie z kranu. W akwarium znajduje się jedna roślinka, stadko gupików, dwa zbrojniki oraz dziś doszły dwa otoski. Czy powinienem zmniejszyć twardość wody? Dodam, że w najbliższym tygodniu dojdą kolejne rośliny. Zastanawiam się nad którymś z zestawów (zbiornik 54l):
http://allegro.pl/super-zestaw-roslin-13...67852.html
http://allegro.pl/wiele-za-niewiele-rosl...13762.html

Skocz do: