2
(19.02.2014, 14:34)Piczu14 napisał(a): Dzięki za info, teraz już sam nie wiem na co się zdecydować. Sterby trochę drogi, ale sturisoma też nie najtańsza Smile
EDIT:
Ciągle myślę nad obsadą i wpadłem na pomysł, żeby zamiast neonów dołożyć ławicę pstrążenic. Co myślicie o takiej opcji? Lepiej będzie dołożyć do neonów, czy wpuścić więcej sztuk zamiast nich? dodam, że akwarium będzie przykryte szybami, więc ryby nie będą miały możliwości wyskoczenia.
Bardzo fajna rybka. Mam kilkanascie sztuk i moge ja smialo polecic. Super wygladaja w lawicy zwrocone w kierunku wylotu filtra.
Jedynie upewnij sie ,ze akwarium bedzie szczelnie przykryte. U mnie w ciagu 3 dni 2 wyskoczyly przez szczeline grubosci weza od filtra.
Akwarium bardzo fajne. Chce zobaczyc jak scianka sie zazielni nad akwarium. Co do aparatu to sprobuj jakis stojak, przewaznie pomaga
10
Pstrążenice będą trzymały się tafli wody więc środek i dno będziesz miał puste. Bardzo fajne ryby, mam Pstrążenice małe i polecam. Zamiast Neonów polecam Zwinniki lub Drobnoustki.
Super klimat pod wodą aż się prosi o Apisto.
Guzmaniami długo sięnie nacieszysz niestety bo niedługo przekwitną.
"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""
44
Zwinniki albo drobnoustki przemyślę, zobaczymy co ciekawego można u mnie dostać

Apisto oczywiście, że będą.
Guzmania przkewitnie, ale znowu zakwitnie, niedługo dojdzie więcej roślin.
44
Góra prawie skończona, brakuje jeszcze trzykrotki do hydroponiki i czegoś bluszczowatego na górę.
Aktualnie rośnie:
- Guzmania 2szt
- Paproć - 2 gatunki po 1szt.
- Epipremnum 1szt.
- Zantedeschia hybrida 1szt.
- Skrzydłokwiat 1szt.
- Żabienica 1szt.
Dojdzie:
- trzykrotka
- coś bluszczowatego
W części wodnej nie ma żadnych zmian.
Dzisiaj robiłem testy i oto wyniki:
- pH - 6,5
- PO4 - 1,2
- NO2 - 0
- NO3 - muszę powtórzyć test, bo wyszło mi 0
W poniedziałek zrobię podmianę 25l i w tym tygodniu pojadę po pierwsze ryby. Prawdopodobnie będą to sturisomy, neony i Agassizy, a w późniejszym czasie dojdą pstrążenice, kiryski sterby oraz główni mieszkańcy Altum "Peru".
A oto kilka zdjęć:
I na koniec żabienica w swojej "szklarni"
2
przyznam szczerze że to nie moja bajka, ale podziwiam nakład pracy
1
Calosc zaczyna nabierac kolorow...zycze powodzenia i z ciekawoscia sledze watek dalej. Pozdrawiam
44
W baniaku wylądowały już pstrążenice marmurkowe sztuk 6 i 20 neonów czerwonych. Te drugie jeszcze chyba się nie zaaklimatyzowały, bo pływają z tyłu akwarium i są bardzo płochliwe.
W planowanej obsadzie ciągle zachodzą zmiany, w sklepie nie było sturisom i powiedzieli, że prędko nie będzie, więc postanowiłem zamienić je na 2 L104, czy będą odpowiednie do BW, bo parametry się zgadzają.
Kolejną zmianą zamiast A. Agassizi będą A.irinidae WF. I teraz pytanie, czy powinno hodować się je w parach czy haremach?
Niedługo zmontuję armatkę torfową, żeby zejść z pH do 5.5-6.
4
Odnośnie tych apisto to czytałem że samice są bardzo kapryśne w doborze partnera, więc może kup kilka i zostaw parę... Chociaż pewnie tanie to one nie są
44
Doszły kolejne rybki:
L104 parka - w tej chwili odbywają kwarantannę, jako, że są rybami z odłowu
A. Iridinae parka - niestety samiec nie przeżył, zdechł w nocy po wpuszczeniu do akwarium, samica kwarantanna jak wyżej.
W akwarium natomiast pływa dodatkowo 8 kirysków sterby. Neony już nie chowają się po kątach, tylko śmiało eksplorują akwarium i nie boją się nawet większego ruchu dookoła niego.
Poza tym z większych zmian doszło nowe oświetlenie, czyli żarówki led 3,5 oraz 5W - w końcu wszystko widać
A oto obiecane zdjęcia:
Kwarantanna, na zdjęciu przed sprzątaniem, które zaraz przeprowadzę.
L-ka
I baniak z nowym oświetleniem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.03.2014, 22:41 {2} przez
Piczu14.)
44
Mała aktualizacja. Zdjęcie robione na szybko, więc przepraszam za zacieki na szybie.
Większy opis zmian i parametry postaram się podać na dniach.