• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy cykl azotowy w niedojrzałym akwarium może się zatrzymać?

Problem mam taki:
Nastawiłem akwarium (25L, 3 rośliny) 4 tygodnie temu. Zgodnie z (niesłuszną jak sądzę) radą sprzedawcy chciałem przecyklować akwarium razem z rybą (black moor), którą wprowadziłem po tygodniu od nastawienia. W efekcie ryba mi padła (infekcja pęcherza pławnego, jak sądzę z objawów), przeżyła tydzień. Wobec tego postanowiłem poczekać z wprowadzeniem następnej, aż cykl azotowy będzie gotowy. Kłopot w tym, że jedyne czego się do tej pory dorobiłem przy pustym akwarium to wzrost azotynów do 5,0, przy czym amoniak wcale nie wynosi 0 tylko oscyluje w okolicach 0,5. Azotany też trzymają się dość wysoko (20-50). Gdy ryba chorowała podmianki wody robiłem codziennie 20-30%, po tym jak padła zrobiłem podmiankę 50% i od tej pory raz w tygodniu 30% mniej więcej.
Dziś dostałem radę, żeby akwarium odkazić, żwirek wygotować, filtr przepłukać, zalać na nowo, odczekać parę dni i zaczynać to samo (z rybą) od początku.
Pytanie jest takie: czy w ogóle cykl ruszył? W tak małym zbiorniku 4 tygodnie (i końca nie widać) to długo. Czy możliwe, że w sytuacji gdy nie ma ryby cykl się zatrzymał? I czy powinienem raczej czekać nie podmieniając wody (?) z pustym akwarium, czy iść za radą i zaczynać od początku?

Witaj,

To, że masz obecne azotyny i azotany świadczy, że cykl jak najbardziej ruszył, ale akwa nie dojrzało wystarczająco (dojrzałe akwa=brak azotynów).
Dojrzewania nie przeprowadza się "z rybą", wystarczy co najwyżej dać porcyjkę suchej karmy jako pożywkę dla bakterii, chociaż i bez tego też powinno dojrzeć. Nie mówiąc już o tym, że taka ryba jak black moor W OGÓLE nie powinna być w tak małym akwa.
Ja bym zostawił jak jest i poczekał aż bakterie się uporają z tą huśtawką spowodowaną obecnością tej ryby(która strasznie brudzi!). Azotyny powinny spaść a ilość azotanów przy regularnych podmianach wody też spadnie. I dopiero wtedy do akwa może trafić pierwsza ryba (i to na pewno nie taka jaką umieściłeś) - poczytaj działy z obsadami i dobierz coś co pasuje do 25l. Powodzenia!

PS. Przede wszystkim napisz jeszcze coś o swoim akwarium, tzn. jaki masz filtr(czyściłeś go do tej pory??), oświetlenie itd. bo może błąd jest jeszcze gdzieś indziej.

Pozdrawiam!
Kamil.

[160L] BYŁO - Ap. borelli, M. Ramirezi, H. amandae, C. habrosus, Otoski...
JEST - Tanganika - N. multifasciatus, N. caudopunctatus Kapampa, J. ornatus :D

Codziennymi podmianami tylko przeszkodziłeś w cyklu zostaw to akwarium na 2 3 tyg bez jakiejkolwiek ingerencji z roślinkami bez ryb i będzie ok

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Dzięki za odpowiedzi.
To akwarium to Aqua 30 light Ciano
http://www.cianoaquarium.com/index.php?o...86&lang=en
Światło miało w pokrywie od razu, halogen, teoretycznie 10W (a na żarówie napisane z tyłu 1,5W, o co chodzi, nie mam pojęcia).
Filtr wewnętrzny API superclean 40 (obecnie z wkładem API crystal) http://www.rocketaquatics.co.uk/images/D...ection.jpg
Tak, płukałem części filtra w wodzie z podmiany, gdy widziałem, że mechanicznie upaprany był. Gdy ryba padła, zmieniłem też ten wkład crystal na nowy (wydawał mi się bardzo brudny).
Z obsadą sprawa jest jeszcze otwarta (na razie inne problemy ważniejsze). Że moje akwarium wielkościowo nadaje się na sam ogon black moora doczytałem za późno (wcześniej posłuchałem złej rady sprzedawcy).
Dziś zrobiłem znowu test wody i właściwie bez zmian:
pH 7,4 Am 0,25 Azotyny 2,0-5,0 (czy tylko ja mam kłopoty z dopasowywaniem tych cholernych kolorków?) Azotany 40

Z nowości: rośliny wreszcie odrobinę ruszyły w górę (a wyglądały już źle, liście przebarwiane, miejscami odpadające), nawożę raz w tygodniu. Glony na szybie nieśmiało wyłażą, kilka dni temu kilka ich nitek jak pajęczyna na szybie się bujało, starłem je po prostu.

Zatem czekam na razie.

Testy czym robisz??

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

API freshwater master test kit. (Dziś pierwszy raz nim robiłem, wcześniej w sklepie mi badali kilka razy, a ja próbowałem testami paskowymi King British, ale w nich kompletnie nie umiałem ocenić koloru).

No i czas płynie, a woda głupieje, rośliny padają, zamiast się stabilizować Sad
Stałe są tylko: amoniak 0,25 (od miesiąca niezmienny, niby niski ale jednak nie zero), ph 7,4 i azotany wahania 20-40
A azotyny: (co kilka dni sprawdzałem) 5,0 -> 2,0 -> 0 -> 0,5 -> 1,0
O co tu chodzi????
Naprawdę jestem w kropce.
W międzyczasie bacopa caroliniana potraciła prawie wszystkie liście (tak jakby gniły i odpadały), dwie inne roślinki się trzymają choć też nie szaleją ze wzrostem :/

Najwyraźniej nie tylko polscy sprzedawcy potrafią klientowi wcisnąć skalara do kuli. Jeśli w akwarium masz halogena to tak na prawdę możesz mieć za mało światła. Gdyby to była żarówka energooszczędna to można by przyjąć, że są warunki dla średnio wymagających roślin. Mierz cyklicznie parametry. Co kilka dni możesz wrzucić do akwarium odrobinę pokarmu ale ryb nie wpuszczaj dopóki parametry nie będą stabilne.
Warto poczytać o roślinach mało wymagających na przykład tu
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html

Polecam również wątek
http://www.akwaswiat.net/jakie-ryby-nie-...-5288.html

Zapraszam na mój blog akwarystyczny
Jak zwalczać glony w akwarium

Ze światłem udało mi się wyjaśnić. W starym opisie jest halogen, ale teraz montują tam ledy, więc 1,5W leda daje bodajże tyle światła co 10W halogen (dla jednych to pewnie oczywiste, dla mnie nie było Smile ).

Dobra to pytanie czy masz jedną diodę Power Led 1,5W czy kilka/kilkanaście słabszych? 1,5W w ledach i tak nie powala, gdyż diody z tego co czytałem mają inne widmo niż świetlówki/ żarówki kompaktowe które mają widmo zbliżone do światła dziennego.
Innymi słowy w akwarium będzie jasno ale bardziej wymagające rośliny mogą mieć problemy.

Zapraszam na mój blog akwarystyczny
Jak zwalczać glony w akwarium

Skocz do: