• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mętnienie wody po dodaniu ozdoby

Skoro już są tam rok to skarłowaciały.. "Glonojad" po roku też powinien mieć powyżej 10 cm..

Gratuluje i miłego widoku jak ryby będą rozrywane od środka przez własne wnętrzności.

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

No niestety niektórzy jak kupują rybki to nie wiedzą, że ryba lubi (i powinna) czasem urosnąć i wtedy tak jest, że karłowacieją. Spotkałem się nawet z ciekawą opinią w zoologu, że "ryba dostosowuje swoją wielkość do warunków w jakich żyje". Czyli małe akwarium- mały skalar, duże- duży skalar. I właśnie dlatego jak ktoś w jakimkolwiek temacie pisze, że "pan/pani w sklepie powiedziała, że te rybki się nadają" to na 99% obsada będzie do d..y.

A może po prosu nie wyparzyłeś kokosa odpowiednio?

30l ogólne

Molinezje zostały wpuszczone później i były malutkie. A glonojad - zmierzyłem go dokładnie i ma 13Rolleyes
Muszę go wymienić na mniejszego w sklepie.
Kokosa wygotowałem ze 3 razy i już mętnienie prawie znikło.
(26.12.2013, 17:05)agarwaen napisał(a):  COO?? Molinezje dorastają czasem do ponad 10cm. Coś z nimi nie tak. Ile maja lat?
z 4-5 miesięcy

(25.12.2013, 15:21)djmrowa napisał(a):  Funkcjonowało z taka obsada od początku, więc obsada chyba jest dobra.
(25.12.2013, 14:43)djmrowa napisał(a):  Akwa istnieje prawie rok, jakos 3 msc temu był restart.

Czegoś tu nie rozumiem. Obsada była od początku czyli niby jest "w porządku" a akwa istnieje prawie rok wiec jakim cudem molinezje mają 4 miesiące? Jak prosisz o poradę to najlepiej od razu pisz prawdę, że molinezje jednak doszły później a nie były w akwarium od początku. Fakt, że nie o obsadę pytałeś ale przy okazji możesz się co nieco dowiedzieć o wymaganiach ryb, które trzymasz a żadna z nich się nie nadaje do tego baniaka.

(28.12.2013, 12:04)djmrowa napisał(a):  Muszę go wymienić na mniejszego w sklepie.
Najlepiej wymień na inny bardziej glonożerny niż tzw. glonojad gatunek. Proponuję tu otosy chociaż 25l to dla nich raj na Ziemi też nie będzie. Ale są zdecydowanie bardziej odpowiednie niż glonojad.

Co do sedna tematu skoro zmętnienie zniknęło to radzę wziąć się w garść i zrobić porządek z obsadą.

Glonojada raczej nie wymienie na gatunek który podałes, bo w mojej miejscowości jest taki prymitywny sklep Big Grin
Dobra to zapytam jeszcze: Czy 2 molinezje i 7 neonków moze zostać ?
Co zmienic i na jakie ryby ?

Tak jak napisałem: żadna z posiadanych przez Ciebie ryb się nie nadaje. To, że neon jest mały to nie znaczy, że starczy mu małe akwarium. Jestem zdania, że 50l to takie minimum a neony pięknie wyglądają w baniaku typowo roślinnym a takiego raczej nie posiadasz. To zresztą rybka stadna a 7 sztuk to trochę mało. Sklep może i prymitywny ale gdzieś chyba rybki kupują to może niech Ci zamówią otosy jak szukasz ryby glonożernej. Glonojady są w każdym sklepie ponieważ przyjęło się, że glonojad zjada glony i musi być w każdym akwarium co jest oczywistą bzdurą bo wcale tak chętnie glonów nie zjadają jak są dorosłe i nie chodzi też o to by je w kółko wymieniać na mniejsze.

Może razbory galaxy by Ci się podobały albo szczupieńczyk karłowaty? Tak czy inaczej akwarium tej pojemności nie daje wielkiego pola do popisu na temat obsady. A myślałeś może nad zrobieniem krewetkarium? Krewetki dają równie wiele radości (a może i więcej) z hodowli co ryby.

Do 25 l najlepiej wpuść sobie bojownika i 10 krewetek rc a za glonojada niech robi twoja ręka z gąbką żadna ryba ci czyścic nie pomoże

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Najlepiej będzie jak właśnie wymienisz wszystko na bojownika (samca) i do tego 3 otoski lub 7-8 krewetek Red Cherry i będzie naprawdę OK Smile

30l ogólne

Skocz do: