• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nowe akwarium

Witam.
Zakładam swoje pierwsze akwarium 72l. Chciał bym się was troche poradzić Jako podłoże stosować będę aquabasis plus, przykryty będzie no i właśnie tu pojawia się pierwsze pytanie lepiej żwirek, czy piasek ( bo czytałem różne opinie na ten temat). Będę posiadał rośliny: Bacopa caroliniana x8, Ceratophyllum demersum x8, Vallisneria nana x10, Cryptocoryne wendtii green x3, oraz mech jawajski.Posiadam filtr wewnetrzny Aquael fan 2, grzałke z termostatem 75W. Teraz moje najważniejsze pytanie co do tego, że będę miał neonki prawdopodobnie ok. 12 sztuk oraz kiryski pandy ok. 8 sztuk, nie wiem jakie wybrać rybki z tych nieco większych. Zastanawiałem się nad bojownikiem ramirezkami lub kakadu, lecz może macie jakieś inne propozycje pięknych całkiem dużych i dobrych dla początkujących rybek?

PS: Chciałem zapytać się o te parametry wody, wziełem je ze strony wodociągów naszego miasta, co o nich sądzicie ? Bo nie znam się na tym.
* 30 mg CaCO3/dm3
*10 mval/dm3
* 4 stopnie niemieckie (dH)
*7,1 stopnie francuskie

Myślę ze wynika z tego ze mam dosc miekka wode, ale chciałem zapytać się jeszce czy mozna jakos sprawdzi poziom ph, bez robienia testów. czy sa jednak one konieczne??

Dla tych roślin nie wysilaj się z podłożem. Wystarczy zwykły żwir, ryby i może czasami kropla jakiegoś nawozu.

Kup testy na twardości wody (GH i KH) i pH Zooleka, u mnie też GH teoretycznie jest na poziomie 4-ech stopni, ale jak przepłynie przez te wszystkie rury, wodociagi itp., to robi się 14. A to już skrajna twardość dla ramirez i kakadu. Jak nie chcesz testów to może być bojownik. A co do podłoża to najlepiej piach, kiryski go lubią

Bóbr jak radzisz to radź dobrze. Porównaj sobie wymagania co temperatury bojownika a kirysków.

Ale polecicie mi jeszce jakies fajne rybki po za tymi ramirezkami kakadu i bojownikami?? I czy w piasku dobrze chowają sie rośliny, bo wydaje mi się że gdzies czytalem ze tlen nei dochodzi do korzeni i moga gnić, a jesli juz piasek dobry to kwarcowy czy zwykly?

Skocz do: