• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

Baniak jest po restarcie, jutro kupie testy i podam wyniki.
Chciałem bardziej iść w stronę biotopu Ameryki i na pewno to będzie CW

Edit:
Wykonałem testy
pH: 7,6
kH: 13
GH: 10

Akwarium było wczoraj zalane

Obniżyłbym PH i kH/GH, bo większość ryb w tym biotopie tolerują wodę lekko kwaśną / miękką.

Akwarium 70L, a w nim:

7x Razbora Klinowa
6x Neon Czarny
2x Kirysek Spiżowy
2x Barwniak czerwonobrzuchy

Rośliny:
Nurzaniec, Barklaja Długolistna.

Grzałka: TetraTec HT75, Filtr: TetraTec EX600 Napowietrzanie: Elite 802

W takim razie kupno filtra RO będzie dobrym rozwiązaniem czy lepiej zbić to jakimiś środkami?

Armatka torfowa, liście dębu, szyszki olszy czarnej, korzenie mangrowca. Tylko robią z wody herbatę. Big Grin

No właśnie tego wolałem uniknąć Big Grin

(28.08.2013, 14:50)Radek887 napisał(a):  W takim razie kupno filtra RO będzie dobrym rozwiązaniem czy lepiej zbić to jakimiś środkami?

Przez jakiś czas obniżałam twardość wody poprzed jej gotowanie, a następnie PH środkiem sery 'ph minus'. Tymi sposobami udawało mi się uzyskać wodę o dowolnych potrzebnych parametrach.
Obecnie przerzuciłam się na filtr odwróconej osmozy, jest w tym mniej roboty, ale duże zużycie wody.

W takim razie najlepiej będzie gotować, a następnie środkami albo wodą destylowaną będę zbijał pH

Co do obsady, przy odpowiednich parametrach, taka będzie dobra?
- Bystrzyk Amandy 15x
- Kirysek spiżowy 5x
- Otosek Przyujściowy 5x

Witam Wszystkich
Przewertowałem ten temat i zgłupiałem więc proszę o pomoc z obsadą!
Dane:
- moje pierwsze akwarium 72l (60x30x40), zalane od tygodnia w trakcie dojrzewania
- w środku: nurzaniec, żabienica, ludwigia, jakaś roślina wyglądająca jak trawa, korzeń mangrowca
-podłoże: żwirek przysypany drobnym kwarcem a na samym dnie substrat aqua floran.
- temperatura wody 26 stopni - bez grzania, PH -7,6 KH-10 GH>14

Rybki chciałbym aby były żywe (żwawe) i kolorowe gdyż chodzi mi o rozwój i wzbudzenie zainteresowania moich dzieci (5l i 3l) i to głównie dla nich ono powstało. Oczywiście ja też zawsze chciałem je mieć. Zamiast lampić się w TV lub kompa wole żeby siedziały przed akwarium, tym bardziej że ma to pozytywny wpływ na ich rozwój.

W akwarium chciałbym aby był zbrojnik i parę krewetek. Ponadto podobają mi się: Bojownik Syjamski, Gupiki, neonki czerwone, Razbora Borneańska.
Zdaję się na waszą wiedzę i doświadczenie w obsadzie i nie muszą być to te ryby co wymieniłem z wyjątkiem krewetek i zbrojnika Smile Proszę o podanie również kolejności w jakiej mam zarybiać i jaki minimalny okres muszę odczekać przed wpuszczeniem kolejnych lokatorów
Z góry dziękuje za propozycje

Przede wszystkim zbrojnik niebieski jako glonojad do tego litrażu odpada z dwóch powodów: wymaga większego zbiornika i uwaga: nie żywi się glonami Smile Połączenie gupik+bojownik będzie krzywdzące dla tego drugiego więc również odpada. Poprosimy pH i GH twojej kranówki w celu dobrania optymalnej obsady. Ze względu na piach wysypany na żwir nie polecam kirysków ani innych ryb kopiących.
Takie wstępne propo:

1x bojownik
10-15x razbora klinowa/neon innesa/n. czarny/bystrzyk barwny/prystelka/zwinnik jarzeniec
6x otosek przyujściowy

1+2x zmienniak plamisty
10-15x razbora klinowa/neon innesa/n. czarny/bystrzyk barwny/prystelka/zwinnik jarzeniec
6x otosek przyujściowy

6x samiec gupika pawie oczko
6x otosek przyujściowy

1x bojownik
10-15x razbora klinowa
6x otosek
10x krewetki RC/Babaulti

Jeśli chcesz koniecznie krewetki od nich powinieneś zacząć wpuszczanie obsady, po kilku dniach ławicę a drapieżną rybkę na samym końcu, żeby się za bardzo nie panoszyła.

Co do parametrów mojej kranówki to są identyczne jak w akwarium PH -7,6 KH-10 GH>14. Trochę to dziwne ale używam "EasyTest 6 in 1" firmy JBL i nie wiem na ile są one wiarygodne.
Jeszcze w ramach sprostowania co do podłoża to żwir przysypałem nie typowym piaskiem tylko kolorowym kwarcem o granulacji 1-2 mm tak na oko (chyba że dla akwarystów to już jest piasekSmile)

P.S. Jakie kryjówki i z czego dla krewetek? Bo już się naczytałem na forum że zameczki i inne tego typu przedmioty mogę sobie postawić na placu zabaw

EDIT:
Dokupiłem roślinek i wrzuciłem kamienie to krewetką powinno wystarczyć

Skocz do: