• 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI.

Filtr Ro albo/i armatka torfowa.

Co to znaczy że reszta także wysoka?

Nie wiem co to GH i jakies oznaczenia np >7st d???? NO3 NO2 sa ok,takżeCl2 .Moglbyś Mi polecić jakis konkretny filtr RO?Taki by wystarczał do Mojego 112l akwarium.Nie wiem tez co oznacza armatka torfowa?

Akwarium 112l profil Lt
podloże;żwir na ziemi ogrodowej
flora;cryptokoryna,zabienice,anubias,nadwodka szerokolistna,kilka innych prostychy w hodowli
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2

(11.04.2013, 20:11)Vszu napisał(a):  Nie wiem co to GH i jakies oznaczenia np >7st d????[...]
Testy wody kupuje się po to aby sprawdzać parametry wody. Jeżeli nie wiadomo co pokazują dane wartości to po co się w to bawić? Poza tym polecam testy kropelkowe a nie paskowe.
(11.04.2013, 20:11)Vszu napisał(a):  [...]Moglbyś Mi polecić jakis konkretny filtr RO?[...]
Proszę: http://allegro.pl/aquaphor-morion-odwroc...84692.html
(11.04.2013, 20:11)Vszu napisał(a):  [...]Nie wiem tez co oznacza armatka torfowa?
Ja też nie wiedziałem co to jest więc wyjechałem do Afryki znaleźć odpowiedniego szamana który mi powie co oznacza to magiczne pojęcie. On jednak też nie wiedział i odesłał mnie do Indii na "Górę Mędrców". Jednak żaden z nich nie był w stanie mi pomóc więc wróciłem załamany do domu. Po drodze spotkałem jednak człowieka który pomimo tego, że też nie wiedział to powiedział mi "Sprawdź w Google". I znalazłemSmile. I to w ciągu kilku sekund, co zajęło mi mniej czasu niż Tobie napisanie tego pytania na forum.

Oskar 777 każde forum(nie tylko akwarystyczne) jest dla ludzi,tworzą go ludzie(głupsi i mądrzejsi) i bez ludzi....Szanuj każdego użytkownika!Gdybym chciał skorzystać z Google to bym to zrobił.Ja szukam odpowiedzi z dziedziny akwarystyki tu na forum.
Wróćmy do tematu.Może ktoś bardziej życzliwy wyjaśni mi coś o tej armatce torfowej?Co?Jak?Jaka?Jak działa?Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pisownia!

Akwarium 112l profil Lt
podloże;żwir na ziemi ogrodowej
flora;cryptokoryna,zabienice,anubias,nadwodka szerokolistna,kilka innych prostychy w hodowli
fauna;
8*otostek
25*neon innesa
pielegniczka kakadu 1+2

Swego czasu "walczyłem" trochę z moderatorami właśnie w takim celu żeby posty podobne do Twojego nie były za szybko i bez zastanowienia usuwane. Ale pisanie w temacie "SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI" bez ich podawania jest nie na miejscu.
Producenci testów dość przejrzyście je opisują więc przy minimum chęci można poszerzyć swoją wiedzę nie pisząc bezmyślnie "nie wiem co to GH" (www.zoolek.pl -zakładka Aquatesty).
Nie trzeba dosłownie o wszystko na forum pytać a zwłaszcza w takim dziale jak już chcesz się dowiedzieć co to jest armatka wodna. Można mniej więcej wyważyć kiedy zadawać pytanie na forum a kiedy skorzystać z innych for na których użytkownicy już się wysilili i opisali do czego to służy i jak to zbudować a pytać w razie ewentualnych wątpliwości (zakładając nowy lub odszukując podobny temat jeśli już taki był).

1. http://www.dfa.net.pl/armatka-torfowa-t283.html
2. http://www.akwa.szczecin.pl/diy/%27armat...h-bez-co2/

mcda-p jak już poprawiasz posty do wstawiaj również spacje po znakach interpunkcyjnych. A poprawianie błędów na czerwono jest bez sensu bo post wygląda gorzej niż z błędami. Proponuje tylko końcowy cel swojej interwencji w posta opisywać takim rażącym kolorem. Nie wiem czy jesteś nauczycielką ale posty po Twoich interwencjach wyglądają właśnie tak jak poprawione przez nauczyciela dyktanda.

hej , prosze o sprawdzenie czy akwa jest gotowe, testy paskowe

no3 miedzy 0 a 20
no2 0
ph miedzy6,5 a 7
kh 0
gh jakby nieco ponad 0

z tym ze dwa ostatnie parametry jakby sie odbarwiły po jakims czasie .
wg info ktore mam z testami woda jest zdatna do wpuszczenia... wole sie upewnic Smile

Woda o zerowej twardości? Testy raczej do wymiany. Po wpuszczeniu ryb NO3 na pewno podskoczy więc staraj się nie wpuszczać od razu wszystkich ryb na raz ale stopniowo.

czytałam ze lepsze inne testy , ale na razie nie moge sobie na nie pozwolic :/

te dwa ostatnie pomiary własnie dziwnie mi wyszły, bo KH jakby 0 odbarwił się na 40 po jakims czasie, tak samo z GH odczyt po 30 sek był miedzy 0 a 30 ale juz tak został.

wg instrukcji pomiary twardosci po 30 sek.
dziekuje za szybka odpowiedź
aa własnie, mieszkam za granica i ogolnie parametry wody sa zupełnie inne niz w PL, jest bardzo miekka woda.

Jakby było gh i kh po 30 to byś miał pralkę całą w kamieniu i by się rozsypała. O rybach nie wspomne kup testy kropelkowe kosztują 30 zł a mieszkając w Angli to wychodzi jakieś 6 funtów?(nie wiem jak stoji dokładnie funt)[/align]

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

czy mozesz podac link do testow kropelkowych? bo jedyny zestaw jaki widzialam w sklepie to wielka walizka z ogromna iloscia roznych plynow... koszt niestety to nie jjest tak ze jak w pl. cos kosztuje 30 zl to tutaj 1/5 tego... waliza kosztowala 99 funtow . ale moze Ty mowisz o czyms .

Skocz do: