35
Witam. Mam obecnie Aqua Szuta turbo n750. Jest świetny, mocno porusza taflą wody. Myślę jednak nad zmianą na zewnętrzny, ze względu na szybkie zapychanie się filtra-przynajmniej raz na tydzień czyszczę gąbkę. Czy tetra ex700 będzie odpowiednią alternatywą?. Nowy typ podobno już nie przecieka, ale pytam bardziej o wydajność. Boję się że będzie mniej wydajny od wewnętrznego aqua szuta. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Ps.: Akwarium 112 litrów, obsada: 20 x neon czerwony, parka barwniaka, 1xL201, oraz 5 kirysków panda.
35
Doszła tetra ex700 (nowy typ). Po dwóch dniach zaczęła cieknąć. Dziś zamknąłem zawory i lało się ze środka, a rurka dodatkowo sama się odczepiła lejąc wodę z akwarium prosto na parkiet. TRAGEDIA. Teraz walczę ze sprzedawcą żeby mi zwrócił pieniądze chociaż za filtr. Bo poza zniszczoną podłogą, uszkodziło mi włącznik do pokrywy, albo coś w środku, nie działa. Świetlówki sprawdziłem w sklepie zoologicznym i działają. Jestem ZAŁAMANY. Jeśli nie oddadzą pieniędzy, to już w ogóle chyba sprzedam akwarium bo nie mam na pokrywe. A bez światła rośliny zwiędną.
10
Samo to się nie dzieje nic. Gdzie zaczęła cieknąć, dokładnie w którym miejscu? Wężyki zabezpieczone są dodatkowymi nakrętkami więc same z siebie też wypiąć się nie mogły. Deszczownia też wchodzi ciasno. Kupowałeś to na allegro czy od lokalnego sprzedawcy?
35
Na allegro ale od pewnego sklepu za 290zł. Po prostu kapało delikatnie spod zielonego zacisku. Nie da się go bardziej dokręcić i tak kapie. A po wyłączeniu i przestawieniu filtra jeden wężyk sam się odpiął.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2013, 15:49 {2} przez
Rafal90.)
6
Dziwne. Moja dziewczyna kupiła akwarium z tym właśnie filtrem od kolesia z tablicy.pl. Jak jej to poskładałem to śmiga aż miło, nic nie cieknie, pracuje perfekt. Chyba nigdy nie spotkałem się z takim problemem jak opisujesz. Może coś pokiełbasiłeś i źle złożyłeś?
Rocknrolla
Nawet jakby przez internet kupował to lipa ze zwrotem używanego sprzętu. Niestety zależy to tylko od dobrej woli sprzedawcy jak to załatwi ale samoczynne wypięcie wężyków mocno mnie dziwi. Podobnie jak gwałtowny przeciek. Niestety ale trzeba dobrze układać uszczelki przy montażu. Daj fotkę gdzie to cieknie. Malutki miał 2 takie filtry starego typu i mu śmigały z tego co wiem bez problemu.
35
Jutro przyjeżdża kurier, nie ma reguły czy internet czy stacjonarny, przyjmują i tu i tu. Jak dojedzie do nich zwracają pieniądze więc spoko. Niemniej nie polecam tego filtra.
Kwestia podejścia gwaranta czyli w tym wypadku jest dla Ciebie korzystnie. Natomiast sklep niemiałby obowiązku przyjęcia używanego sprzętu.
6
Kup MiniKani 120, da radę w Twojej 112. Sam mam 2 te filtry i nie narzekam.
Rocknrolla
35
(18.06.2013, 17:37)oskar777 napisał(a): Kwestia podejścia gwaranta czyli w tym wypadku jest dla Ciebie korzystnie. Natomiast sklep niemiałby obowiązku przyjęcia używanego sprzętu.
Oddaję na gwarancję, sprawdzą i oddadzą kase, jest ewidentnie wadliwy zawór.