• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rośliny w akwarium 45l - dobór roślin, podłoże, światło

Można ,najlepiej umocować go na płaskim korzeniu, lignicie lub porowatym kamieniu.
Uważaj bo lubi się brudzić/

A na zwirku z przodu?
Podsumowanie:
Oświetlenie 0.4w/l (1żarówka 18 w)
Rosliny wszystkie które napisałem oprócz kryptokoryny , zwartek i mini peli.
Bimbrownia CO2 .
Pytania:
-Czy wszystko się zgadza
-Jak zrobię bimbrownie to 24h/dobę dawać węgiel czy przez jakiś czas
-Czekam na odp z samego początku posta (A na zwirk...)

(18.03.2013, 20:29)edison napisał(a):  Z mini pelią mogą być kłopoty a to kosztowna roślina (chociaż mam ją przy 0,45 bez nawożenia)

Dlaczego twierdzisz że z mini eplia będą kłopoty?
Przecież ona jest tania i do tego może rosnąć nawet przy słabym świetle.

Bimbrownia podawaj tylko w dzień, w nocy rosliny nie pobierają co2 i zadusisz ryby.

Mini pelia tanią ? popatrz na allegro i jej wymagania?

A czy bimbrownia wytworzy takie ciśnienie aby CO2 przedostało się przez kostkę z drzewa lipowego ?

Oczywiście jak najbardziej.

Bardzo wam dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Jeszcze takie malutkie pytania: Ile w akwarium ma trwać ''dzień'' , czy oświetlenie włączać w nocy, czy w dzień?Jakie składniki może mieć ziemia ogrodowa żeby móc ją dać pod żwirek?

Ziemia ogrodowa zwykła bez nawozów, zrobiłem tak: 20l. litrów ziemi , 2 kg glina wędkarska , 0,5 kg węgiel aktywny , 2 kg lignit rozdrobniony, 2 kg węgiel drzewny jak do grilla, 100gr. k2so4 , bakterie w proszku,
keramzyt - przed zmieszaniem zrobiłem mineralizacje ziemi co ułatwia start czyli moczenie i szuszenie
1 miesiąc ( to było latem )

Jeśli zabraknie Ci jakiegoś składnika to go nie dawaj , podstawowym składnikiem jest ziemia.

Światło świeci 10 godzin na dobę - kiedy ma świecić moim zdaniem tylko w dzień bo natury nie oszukasz.

Te składniki co podałeś mam wymieszać i dać pod żwirek ?
Czy np. węgiel drzewny nie zabrudzi wody?

Będzie ją krystalizował, dobra składnica pożytecznych bakterii,oczywiście wszystko wymieszane w drobnych kawałkach .
Tak wymieszać .
Jeżeli nie chcesz kombinować to daj tylko Ziemię i glinę.

Skocz do: