5
Jaki filtr zewnetrzny do akwa 200 l ?
3
Witam,
Czy do roślinnego baniaka 300 l wystarczą mi filtry:
tetra ex700 700l/h
aquael fan-2 450l/h
Przy założeniu, że to będzie typowy roślinniak, wydaje się, że taka filtracja będzie wystarczająca. Podzielacie moje zdanie ?
0
HAILEA HL-BT200 (62l akw.)
po przesiadce z bodajże AQUAEL FAN Mini zakupiłem powyższy na allegro... i niestety żenada, niby deszczownica, fajnie, wkładzik z ceramiką, którego AQUAEL nie miał a ledwo co ciągnie... jest za słaby na moje 62l akwarium, teraz pozostaje mi tylko zakup kolejnego, lepszego typ padł na AQUAEL 500 Turbo
5
Aquael FAN-1 jest to jeszcze stara osmio letnia wersja. Pomimo tego sprawuje sie niezle niestety sie szybko zapycha. U mnie dziala w 54l akwa (tylko 45l wody). Stary typ ma przeplyw 300l/h a nowy 360l/h. Zwykly fan jest wiekszy. Jedyny minus to koszyk i ta nakretka na wirnik. Niebawem kupuje kaskade chyba Fzn-1 wiec bedzie nastepna opinia.
Ps. Prosze nie zwracac uwagi na brak polskich znakow , poniewaz pisze z taniego chinskiego tableta.
AKCJA PROTESTACYJNA
CHCEMY LEPSZEGO FORUM Z AKTYWNYMI MODERATORAMI !!!
ŻĄDAMY ZMIANY MODERATORÓW .NIE POZWOLIMY NA CAŁKOWITY UPADEK FORUM!!!
2
Od 3 lat mam TetraTec EX1200. Filtruje 150L wody z rybami i zolwiem (a te do czystych nie naleza).
- objetosc filtra olbrzymia,
- pompa bardzo mocna: u mnie oprocz ex1200 napedza 10L filtr DIY. Po okolo 6 miesiacach (od przeprowadzki) postanowilem wyczyscic i byl mocna upchany syfem, a mimo to dalej przeplyw byl wiecej niz wymagany.
- awaryjnosc: odpukac, ale nie stwierdzono.
- przycisk odpowietrzajacy: strata czasu. Zdarzylo sie dwa razy, ze utknal w pozycji wcisnietej i musialem rozkrecac glowice, zeby wyskoczyl. Troche wyobrazni i odpowietrzanie bez niego nie jest problemem.
- wlasciwie bezglosny, zwlaszcza w szafce.
0
witam,
zastanawiam sie nad filtrami Aquael FZN-3 czy Aquael Turbo 1000.
Ogolnie, po lekturze forum: ludzie polecaja FZN-3, bo ma niby większą objętość medium filtracyjnego.
Tylko, jak się wzialem za obliczenia, to wychodzi mi odwrotnie:
FZN-3 – znalazłem info, ze ma 2x po 400ml
Turbo 1000 – sama gabka po obliczeniach ma 760ml, a do tego dochodzi jeszcze ta ceramika, wiec na pewno jest więcej.
Z drugiej strony, chciałem w FZN3 dorzucic jakiś duży gabkowy pre-filtr + usunąć pół gąbki ze srodka i wrzucić tam jakas ceramikę.
To więc który filtr polecacie?
Z różnych względów kubełek niestety odpada.
9
A ja np.mam filtr z tych tańszych o (podobno) przepływie 450l/min i chciałbym ulepszyć jego działanie. Wymiana na jakąś gąbke czy tam wkład coś poprawi? jeśli tak to jakie zastosować?
Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv
http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html
4
Zależy jaki masz ten filtr, w kubełkowym np. pomaga skrócenie rurek doprowadzających wodę.
9
Jeśli te z allegro za 16zł można nazwać filtrem... nie chciałem wydawać paru stów na filtr, kiedyś przez kilka lat w ogóle nie stosowałem filtracji.
Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv
http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html
0
Witajcie szukam opinii na temat tego filtra kubełkowego z lampa uv .Jezeli uzywacie chetnie zapoznam sie z waszymi opiniami .http://happet.pl/pl/Katalog/Akwarystyka/Akwarystyka-slodkowodna/31-Filtracja/Filtr-kubelkowy-CLARON.html