Temat zamknięty

Rozmnażanie Kiryska Pstrego
Wink 

Ostatnio moje 2 Kiryski Pstre znikły zaczełam ich szukać w akwa i znalazłam je ja tak sobie leżały na dnie w ciemnym miejscu w zamku w akwa . Czy to może znaczyć że składały ikrę lub coś w tym stylu.
Bo ich jakieś 3 dni nie mogłam znaleźć i dopiero jak lekko poruszyłam zamek to na chwilę je zobaczyłam jak siedzą w tym jednym miejscu po paru godz. wypłyneły i już normalnie jadły z innymi czy to mogło być tarło ????

Ogarnij regulamin i zamieszczanie tematów w odpowiednich działach, bo się to u ciebie powtarza. Zamykam. - BlackHawk88

Wątpię gdyż kiryski nie należą do ryb z rodziny pielęgnicowatych nie opiekują się jak i ikrą tak jak i narybkiem w przeciwieństwie do ryb właśnie z gatunku pielęgnicowatych kirysy to raczej napisał bym ryby buszujące po zmierzchu w nocy.
A tu masz napisane jak je rozmnażać:
ROZMNAŻANIE:
Temperatura 26°C. Do tarła najlepiej obsadzić stadko ryb z przewagą samców w niewielkim akwarium. W naturze do tarła stymulują ryby obfite deszcze. Dlatego by sztucznie zastymulować tarło u ryb, należy podmienić znaczną część wody (do 40%) na chłodniejszą niż zwykle oraz silnie napowietrzać wodę w akwarium.
Ikra składana jest w kieszonkę na brzuchu samca, utworzoną poprzez złożenie płetw brzusznych. Wtedy samiec zapładnia ziarna ikry. Następnie zapłodnioną ikrę samiec przylepia do kamieni lub szyb zbiornika. Po udanym tarle należy wyłowic rodziców i zaciemnić zbiornik. Po około 4-8 dniach następuje wylęg. Po 24 godzinach zaczyna pływać w poszukiwaniu pokarmu. Ważne jest by wtedy silnie napowietrzać i filtrować wodę. Młode karmimy nicieniami mikro, larwami solowca, pokarmami w płynie dla narybku i pylistą suchą paszą. W zbiorniku z młodymi konieczna jest częsta podmiana około 25% wody.

(15.01.2013, 18:26)Aksolotl666 napisał(a):  Ostatnio moje 2 Kiryski Pstre znikły zaczełam ich szukać w akwa i znalazłam je ja tak sobie leżały na dnie w ciemnym miejscu w zamku w akwa . Czy to może znaczyć że składały ikrę lub coś w tym stylu.
Bo ich jakieś 3 dni nie mogłam znaleźć i dopiero jak lekko poruszyłam zamek to na chwilę je zobaczyłam jak siedzą w tym jednym miejscu po paru godz. wypłyneły i już normalnie jadły z innymi czy to mogło być tarło ????

Radze obejrzeć na YouTube jak wygląda tarło kirysków...
To że chowają się w zamku nie oznacza że się trą, one się tego nie wstydzą, właśnie wtedy pływają jak oszalałe Tongue

Temat chyba w złym dziale...
Temat zamknięty

Skocz do: