• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[OT] Wydzielony temat

szkodzi to już inna sprawa, ale znacznie tylko przy kubłach mocnych czyli < 2000l/h, lecz dzisiejsze konstrukcje turbin sa mocniejsze od starszych egzemplarzy i tak im mocno to nie szkodzi, ale filtry co mają kilka lat już to jak najbardziej,

p.s. Atmana 2000l/h do 70l tylko debil by wsadził. Czepiałes sie regulacji rowniez przy słabszych filtrach to nie zmieniaj jak zwykle zdania.

(29.12.2012, 12:32)oskar777 napisał(a):  p.s. Atmana 2000l/h do 70l tylko debil by wsadził.
to był przykład tylko, ale według twojej teorii, po skręceniu przepływ sie zmniejszy no nie?

Tak zaraz namieszacie, że kolega kupi pralkę zamiast filtra. Przepływ powinno zmniejszać się na wylocie. Wlot jest grawitacyjny więc filtr "popcha" i "pociągnie" sobie tyle wody ile będzie mógł w danym czasie przepuścić przez np. deszczownie. I nie potrzeba do tego żadnych zaślepek. Wystarczy skręcić zawór wody wychodzącej przy filtrze.

sprawdzałeś w praktyce czy tylko w teorii, bo według mojej praktyki nie jest tak do końca jak mówisz.

(29.12.2012, 13:20)krzysztof903 napisał(a):  sprawdzałeś w praktyce czy tylko w teorii
U księdza byłem.

Przecież logiczne jest to, że jak zmniejszysz przepływ na wylocie to wlot nie pobierze więcej wody.

nie zawsze tak jest i nie we wszystkich. Logiczne jest to, że zmniejszenie przepływu na wylocie nie redukuje napięcia i poboru mocy przez głowicę. Ale logicznie wsiąść pod uwagę twoją teorię, to bez sensu kupować wyższy model, dopłacając różnicę, skręcić wylot by obniżyć przepustowość i użytkować i zaoszczędzić może tydzień czasu między czyszczeniem wkładów, gdzie można było kupić mniejszy, działać na pełnej mocy przepływowej i mieć święty spokój. Twoja teoria jest dobra dla (bez urazy) leni, którzy myślą, że kupią większy to nie będą nic w ogóle robić przy akwarium i nie biorą tego zainteresowania na poważnie.

Prosiłem o coś was, każdy wasz post niezwiązany z tematem a związany z kłótnią zostanie dołączony tutaj, także możecie od razu pisać tutaj.

Pozdrawiam
Rafał

to też ja właśnie przeniosłem tutaj a tam usunąłem Wink

(29.12.2012, 12:34)krzysztof903 napisał(a):  
(29.12.2012, 12:32)oskar777 napisał(a):  p.s. Atmana 2000l/h do 70l tylko debil by wsadził.
to był przykład tylko, ale według twojej teorii, po skręceniu przepływ sie zmniejszy no nie?

Pisałem ale o ile do cholery? Połowę? Pisałem o zmniejszaniu przepływu zgodnym z instrukcja czyli maksymalnie do połowy ale jesteś zbyt głupi by to zrozumieć.

Skocz do: