Anna_joz niestety to nie moje ryby, moje dorastają do 30 cm, a te potwory do 90-100cm i potrzebują ogromnego zbiornika...
W moich zbiornikach pływają ornatipinnis i lalcheng, pierwsze rosną tak jak pisałem i mają podobny charakter do tych na filmach (channa micropeltes) , drugie do 17 cm i są owadożerne, spokojnie pływają z wielkopłetwami wspaniałymi i kiryskami potokowymi, tak więc channa channie nie równa
Apri_cort obie ryby lada dzień przenoszę do 300l i tam będą miały full miejsca

Ten od ziewnięcia to właśnie wilczek- Erythrinus erythrinus blue- wesoła rybka

, a smoczek to jeden z kilku gatunków Polypterusów dokładnie senegalus senegalus i żadna z tych dwóch ryb nie jest CHANNĄ

!!!
Jak się domyślam chodzi Ci Apri o Twoje terrory, więc śmiało możesz dodać do nich Channa limbata Bang Krag (są na allegro) ale to do tego nowego akwarium, które planujesz. Ewentualnie Channa gachua, jest o wiele spokojniejsza i też jak limbata tropikalna obie dorastają do około 20 cm. Ciężko w Polsce o tropikalne channy więc trzeba brać co jest

Moje są subtropikalne więc nie nadają się do towarzystwa większej ilości ryb bo potrzebują zimowania.
Chciałbym powiedzieć, że wężogłowy są naprawdę spoko, nie widzę powodów by je demonizować i nadają się do akwariów z rybami o tej samej wielkości, trzeba jedynie pamiętać by je solidnie karmić i zapewnić im miejsce do życia.