Sonda: Czy rozmnożyleś/łaś kiedyś bojownika syjamskiego?
tak
nie
    Wyniki sondy

• 7 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie Bojowników

Jest takie coś jak 'google' ew. pierwsze posty tego tematu- NAPRAWDĘ POLECAM

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Sorka za takie pytanie... Narybek już się wykluł, pojawił się tylko jeden problem... Bradzo duży problem. Samca zaatakowała rybia ospa. Nie wiem skąd.. W głównym akwa ospy nie ma, samiec i samica nim zostali puszczeni do tarła też byli kilka dni w środku... Boję się teraz dać cmf ze względu na narybek... Kurcze;_;

Ja bym dawał bez obaw, stracisz samca to potomstwa juz nie bedziesz miec, a jak samiec przezyje to nawet gdyby z ikry nic nie bylo ,za jakis czas znowu podejda do tarla Big Grin

OK, zaryzykuję i dam lekarstwo. Może się coś narybku uchowa. Podwyższyłam też nieco temperaturę. No cóż, przed następnym tarłem najwyżej zrobię dłuższą kąpiel rybom w preparacie tym bardziej że mam zamiar następnym razem puścić samca super delta ^^

Trzeba było dać tem. 30/32 stopni i bez leków by pomogło , noi lekkie napowietrzanie, a lekarstwo ci pownno wybić narybek,ja bym nie liczył na jakiś sukces w takiej sytuacji.

240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)

Wraz ze wzrostem temperatury spada rozpuszczalnosc tlenu w wodzie ,wiec mocne napowietrzanie by sie przydało Smile) a jak wiemy ikra i narybek potrzebuja sporo tlenu Smile

Yhm, spoko. Jest kilka sztuk narybku. Na razie trzyma sie jeszcze piany. Ale ta ilość i tak mnie zadowala jak na to tarło. Najwyżej na następny raz będę wiedzieć co i jak mam robić. Temperatura wynosi 30 stopni obecnie. Napowietrzanie dałam, ale lekkie, by nie zruszało gniazda. Woda dzisiaj była dwa razy podmieniana dodatkowo i lekarstwa więcej nie dawałam. Samca może jutro odłowię na leczenie, ale nie wiem jak z narybkiem... Ech, jutro rano to ogarne, dzisiaj za dużo z nauki było xD

Sol pisałaś " Filtr napędzany powietrzem z pompki ? tutaj ważne jest by nie stosować filtra mechanicznego, ponieważ stworzy nurt oraz może wciągnąć narybek. Ważne jest by tafla wody pozostała stała, bez żadnego ruchu, w innym przypadku samiec będzie miał kłopoty ze zrobieniem gniazda, lub po prostu ?odmówi? jego budowania.

Przykład: http://www.aquariumplantsandsupplies.com...8f27_1.jpg

W przypadku braku dostępu do takiego filtra można dość łatwo zbudować go samemu ? jesli byłby ktoś zainteresowany dajcie znać a postaram się o DIY tutorial."

Jak go zbudować???

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

(16.10.2012, 16:51)asz32 napisał(a):  Sol pisałaś " Filtr napędzany powietrzem z pompki ? tutaj ważne jest by nie stosować filtra mechanicznego, ponieważ stworzy nurt oraz może wciągnąć narybek. Ważne jest by tafla wody pozostała stała, bez żadnego ruchu, w innym przypadku samiec będzie miał kłopoty ze zrobieniem gniazda, lub po prostu ?odmówi? jego budowania.

Przykład: http://www.aquariumplantsandsupplies.com...8f27_1.jpg

W przypadku braku dostępu do takiego filtra można dość łatwo zbudować go samemu ? jesli byłby ktoś zainteresowany dajcie znać a postaram się o DIY tutorial."

Jak go zbudować???

Asz, od kiedy napisałam ten temat nauczyłam się więcej a także dopracowałam lepszą technikę. Nie stosuję już filtra w tarliskowym, do czasu aż mają kilka tygodni, jak nie miesięcy, aż są wystarczająco duże, by uciec przed prądem oraz przeważnie w tym okresie zaczynają już oddychać powietrzem atmosferycznym. Zaglądnij do maila wkrótce Smile

www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków -> klik

Bez filtra???
wtedy wiadomo- musi być dużo roślin, opiszesz mi tą technikę? Napowietrzasz wodę kamieniem?
i jeszcze mam pytanie co do Węgorków- wszędzie opisane jest jak zrobić "grunt" na który dodaje się węgorki ze starej hodowli, a jak koś nie ma takiej hodowli???
Umrę z ciekawości i braków wiedzy na temat Bojowników :/ Big Grin
EDIT: Jezuu ślepa jestem- MAIL :] thx Soooool Smile

tylko niektóre moje szkła
30l Krab
45l
112l ŻÓŁW
Mój YOU TUBE

Skocz do: